Εγρήγορση με σταθμό το φθινόπωρο στο Μαξίμου

Εγρήγορση με σταθμό το φθινόπωρο στο Μαξίμου

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμούς πρωτόγνωρους για τα έως τώρα πεπραγμένα της καλείται να κινηθεί η κυβέρνηση το φετινό καλοκαίρι, καθώς μέχρι τον Σεπτέμβριο οφείλει να λάβει πλήθος αποφάσεων και να δρομολογήσει μια σειρά από πολιτικές που εμπεριέχονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ο «αγώνας δρόμου» που εμπεριέχεται στον προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου δεν αποτελεί συνάρτηση μόνον των πιέσεων που ασκούν οι εταίροι για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την τρόικα, ώστε να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο κ. Γ. Παπανδρέου θεωρεί κρίσιμο να αναταχθεί το πολιτικό κλίμα το επόμενο δίμηνο, καθώς από τον Οκτώβριο η κυβερνητική εικόνα θα δεχθεί νέα πίεση, αφού θα γίνουν πλήρως ορατά στους πολίτες τα πρόσφατα νέα, επώδυνα μέτρα.

Αιχμές της κυβερνητικής ατζέντας μέχρι την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα αποτελέσουν:

Η προσπάθεια περιστολής των δαπανών. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών που εκκρεμούν επί μεγάλο διάστημα και όπως προανήγγειλε ο κ. Δημ. Ρέππας, θα οδηγούν ενδεχομένως σε απολύσεις μετά το πέρας της εργασιακής εφεδρείας, ενώ νέες παρεμβάσεις προετοιμάζονται και σε σχέση με τη φαρμακευτική δαπάνη.

Το μέτωπο των εσόδων. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος θα δρομολογήσει τον διάλογο για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, με κεντρικό στόχο να μεταδώσει την αίσθηση δικαιότερης κατανομής των βαρών. Παράλληλα, φορολογικές ελαφρύνσεις στο μέτρο του δυνατού θα υπάρχουν για τις επιχειρήσεις, ώστε να υπηρετηθεί η ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη. Στο συγκεκριμένο «μέτωπο» ο πρωθυπουργός επενδύει στη συμφωνία με τον κ. Εμ. Μπαρόζο για ταχύτερη υλοποίηση του ΕΣΠΑ χωρίς κρατική συμμετοχή, στις πρωτοβουλίες του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στον τομέα της ενέργειας και του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη για την τόνωση της αγοράς, ενώ θα επιχειρηθεί να ενδυθεί με αναπτυξιακό μανδύα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα ο κ. Βενιζέλος θα ανακοινώσει τη σύνθεση του Δ. Σ. του ειδικού Ταμείου που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό, και το οποίο θα στελεχωθεί με πρόσωπα της αγοράς, παρότι για τη θέση του προέδρου εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιλεγεί πολιτικό πρόσωπο.

Θέματα εκτός του πεδίου της οικονομίας, που όμως αφορούν τους πολίτες. Κορυφαία θα είναι η πάταξη φαινομένων ανομίας -ποδόσφαιρο και λαθρεμπόριο- αλλά και οι προωθούμενες αλλαγές από την κ. Αννα Διαμαντοπούλου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η επιμονή του κ. Γ. Παπανδρέου να «τρέξει» το κυβερνητικό έργο το επόμενο δίμηνο είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανησυχία του για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για τη χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, με τη συμμετοχή και ιδιωτών. Ο πρωθυπουργός θέλει να παρέμβει στη διαπραγμάτευση έχοντας δρομολογήσει τους βασικούς άξονες του Μεσοπρόθεσμου, καθώς θέλει πάση θυσία, για οικονομικούς αλλά και πολιτικούς λόγους, να αποτρέψει το ενδεχόμενο η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ να αποτιμηθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως «επιλεκτική χρεοκοπία». Αυτό συνιστά «κόκκινη γραμμή».

Στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Παπανδρέου επιτύχει μια «ισοβαρή» συμφωνία για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, θα δρομολογήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Οκτώβριο και θα επιδιώξει να εξαντλήσει την τετραετία. Εξάλλου, όπως αναφέρει σε συνομιλητές του, δεν είναι στις προθέσεις του να αποχωρήσει από την εξουσία μέσω της προκήρυξης εκλογών «όπως το 2009 ο Καραμανλής». Πάντως, στην περίπτωση κατά την οποία η προσφάτως ανασχηματισθείσα κυβέρνηση εμφανίσει σημάδια κόπωσης, όπως συνέβη το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαΐου, και επιπροσθέτως το φθινόπωρο εκδηλωθούν και πάλι φαινόμενα κοινωνικής έντασης, ακόμη και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν πως «όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοικτά». Και τούτο, διότι όπως κατεδείχθη με τη διαδικασία ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, οι αντοχές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή