Μεγάλες οι εκκρεμότητες και για εργασιακό – ασφαλιστικό

Μεγάλες οι εκκρεμότητες και για εργασιακό – ασφαλιστικό

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση των επικουρικών συντάξεων, μεταρρύθμιση στο σύστημα των αναπηρικών, αυστηρότερα κριτήρια για τους συνταξιούχους του ΕΚΑΣ, της Εργατικής Κατοικίας και της Εστίας και τους αλλοδαπούς που διεκδικούν συντάξεις με πλαστά στοιχεία διαμονής, αλλά και μείωση στις βασικές συντάξεις του ΟΓΑ και στα κατώτερα όρια συντάξεων των άλλων Ταμείων.

Αυτά είναι ορισμένα από τα επιπλέον μέτρα που με νομοθετικές ρυθμίσεις, εντός του Ιουλίου και του Αυγούστου, θα προωθηθούν στο πνεύμα και του νέου αναθεωρημένου Μνημονίου. Τα μέτρα αυτά είναι συμπληρωματικά των όσων έχουν ήδη αποφασιστεί με το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και αποσκοπούν στην περικοπή κοινωνικών επιδομάτων άνω των 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Στην εξοικονόμηση αυτού του ποσού έχει συμπεριληφθεί και το δημοσιονομικό όφελος από την αύξηση της ειδικής εισφοράς στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, τη μείωση στις συντάξεις του ΝΑΤ, τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο Ταμείο του ΟΤΕ. Το δίλημμα ετέθη ήδη από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Εάν δεν γίνουν οι μειώσεις, μετά το 2015 οι συντάξεις θα μειωθούν κατά 50%.

Μέχρι τις 20 Ιουλίου θα κλείσει και η νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Πάντως και η νέα επιτροπή που συστάθηκε προ έτους και εξέδωσε πρόσφατα το πόρισμά της για το θέμα, απέφυγε να εμπλακεί στο ακανθώδες ερώτημα για το ποια επαγγέλματα και ποιες ειδικότητες από τις ενεργές στην αγορά εργασίας θα εξαιρεθούν. Η επιτροπή περιορίστηκε να θέσει τα κριτήρια επικινδυνότητας ή χαμηλού προσδόκιμου επιβίωσης βάσει των οποίων θα γίνει η τελική κρίση.

Αναπηρικές συντάξεις

Στο μεταξύ, μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχει επανεξεταστεί όλο το θεσμικό σύστημα περί αναπηρίας και αναπηρικών συντάξεων. Με στόχο τη μείωσή τους σε ποσοστό που να μην υπερβαίνει το 10% του συνολικού αριθμού των συντάξεων και μέχρι το 2020 -με ενδιάμεσο σταθμό το 2015- το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων πρέπει να μειωθεί στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι στο διπλάσιο που είναι σήμερα. Να σημειωθεί ότι σήμερα σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως στο Ηράκλειο Κρήτης, το ποσοστό των αναπηρικών ανέρχεται στο 20,4%.

Μία ακόμη εκκρεμότητα για την οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κλείσει εντός του Ιουλίου είναι το νέο μισθολογικό σύστημα που θα ισχύσει τα επόμενα τρία χρόνια στο Δημόσιο και θα εναρμονίζεται με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Το σχετικό σχέδιο νόμου πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή εντός του Ιουλίου αλλά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι έτοιμο και θα ζητήσει παράταση.

Τυπικά, στον τομέα των εργασιακών σχέσεων οι σημαντικότερες νομοθετικές εκκρεμότητες έκλεισαν. Ωστόσο, όπως σημειώνεται και στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για τα εμπόδια που υπάρχουν στις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας.

Υπό αυτήν την έννοια, η κατάργηση της επέκτασης ισχύος των κλαδικών συμβάσεων (με υπουργική απόφαση) καθώς και η απάλειψη της διάταξης που καθιστά κομβικές, για την υπογραφή των συμβάσεων, τις κλαδικές οργανώσεις, παραμένουν ένα ανοικτό ζήτημα για την τρόικα που ίσως επανέλθει εκ νέου τον Σεπτέμβριο με το νέο Μνημόνιο, το Μνημόνιο 2.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή