Ορατός ο κίνδυνος για 3 δισ. λιγότερα έσοδα φέτος

Ορατός ο κίνδυνος για 3 δισ. λιγότερα έσοδα φέτος

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μην εισπραχθούν φέτος από το δημόσιο έσοδα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ συνεπεία των ασφυκτικών περιθωρίων για την υλοποίηση των μέτρων και των σημαντικών αδυναμιών του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Επιπροσθέτως, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος εάν ληφθεί υπόψη η βαθύτερη ύφεση που διέρχεται η ελληνική οικονομία, με τον μεγαλύτερο όγκο των φορολογουμένων να αδυνατούν πλέον να διευθετήσουν και τις τακτικές τους υποχρεώσεις. Πόσω μάλλον όταν καλούνται εντός ολίγων μηνών να πληρώσουν πάνω από δέκα επιβαρύνσεις – εισφορές μέχρι το τέλος του 2011.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει νέες πηγές εσόδων ή να περιστείλει περαιτέρω τις δημόσιες δαπάνες προκειμένου να πετύχει τον στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ.

Τα περισσότερα από τα φορολογικά μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο βρίσκονται επί ξυρού ακμής και πολύ πιθανό τμήμα των εσόδων να εισπραχθεί στην καλύτερη περίπτωση το 2012.

Συγκεκριμένα:

1. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν θα μπορέσει να τηρήσει το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που απαιτείται προκειμένου να εισπραχθούν όλοι οι έκτακτοι και μόνιμοι φόροι. Σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών μηνών η ΓΓΠΣ θα πρέπει να εκκαθαρίσει και να αποστείλει 2,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, να βρει τους 3 εκατ. υπόχρεους στην εισφορά αλληλεγγύης, τους 800.000 φορολογούμενους που θα πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος καθώς και τους 400.000 «έχοντες» πισίνα, αυτοκίνητο άνω των 1.929 κ.ε. και σκάφη αναψυχής. Ολα αυτά θα πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα δεδομένου ότι η εισφορά αλληλεγγύης καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Πέραν των ανωτέρω υποχρεώσεων η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων στο διάστημα αυτό θα υποδέχεται τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών, και όλα αυτά με ένα σύστημα το οποίο μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει σωρεία προβλημάτων, ταλαιπωρώντας ταυτόχρονα εκατομμύρια φορολογούμενους.

Από τις έκτακτες και μόνιμες εισφορές το υπουργείο έχει υπολογίσει έσοδα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν ότι θα εισπραχθούν τα μισά, εάν αποσταλούν σχετικά έγκαιρα τα σημειώματα στους υπόχρεους και εφόσον αυτά δεν παρουσιάζουν λάθη.

2. Από τα 500 εκατ. ευρώ που έχουν υπολογισθεί από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, πιθανόν να μην εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ το 2011. Και αυτό διότι έχει παρουσιαστεί εμπλοκή στο θέμα της εκκαθάρισης του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2009. Το πρόβλημα αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει και οι υπολογισμοί των φόρων στα ακίνητα για τα επόμενα δύο έτη. Σημειώνεται ότι όλος αυτός ο τεράστιος όγκος δουλειάς θα πρέπει να διεκπεραιωθεί από τους υπαλλήλους της ΓΓΠΣ που είναι λιγότεροι λόγω των συνταξιοδοτήσεων.

3. Η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει μεγαλύτερη ύφεση. Ηδη στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ύφεση κινείται με ρυθμό 5,5% και περίπου στο ίδιο επίπεδο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί και στο δεύτερο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στη μείωση των έμμεσων φόρων, συνεπεία και της μείωσης της κατανάλωσης λόγω των περικοπών στις αποδοχές των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων από το τέλος του μήνα (αύξηση μηνιαίας παρακράτησης, εισφορά υπέρ ανεργίας, εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ κ.λπ.).

Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει υπολογίσει να εισπράξει έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή του συντελεστή στα είδη εστίασης από 13% σε 23%. Ποσό το οποίο θεωρείται πλέον υπερβολικό.

4. Πολλοί φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Μετά την περαίωση καλούνται να πληρώσουν εισφορές, καθώς και τις τρέχουσες υποχρεώσεις που προκύπτουν. Παράγοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι πολλοί δεν θα καταφέρουν να είναι συνεπείς, με αποτέλεσμα οι εισφορές να καταστούν ληξιπρόθεσμα χρέη.

5. Βέβαια και ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Οπως κατέδειξε η έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, οι περισσότερες εφορίες έχουν ξεχάσει τι θα πει έλεγχος, ενώ δεν γίνεται κανένας έλεγχος κατά την επιστροφή φόρων κυρίως στους αγρότες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή