Σε διαρκή πίεση με διακύβευμα το δάνειο των 110 δισ.

Σε διαρκή πίεση με διακύβευμα το δάνειο των 110 δισ.

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικώς, τα απολύτως απαραίτητα ώστε να μη χρεοκοπήσει η ελληνική οικονομία έχει φροντίσει να καλύπτει η τρόικα με τα δάνεια που της παρέχει το τελευταίο 14μηνο. Ουσιαστικά, αυτό το οποίο κάνει είναι να της εξασφαλίζει την απαραίτητη πίστωση χρόνου μέχρι να βρεθεί μια λύση.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από μια απλή καταμέτρηση του τι έλαβε η Ελλάδα από τον Μάιο του 2010 έως σήμερα και του τι πλήρωσε. Οπως γίνεται αμέσως αντιληπτό, τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τον μηχανισμό στήριξης κατευθύνθηκαν αποκλειστικά στην αποπληρωμή των ομολόγων που έληγαν και στην πληρωμή τόκων. Συγκεκριμένα, από τον Μάιο του 2010, οπότε και εκταμιεύθηκε η πρώτη δόση του δανείου ύψους 20 δισ. ευρώ, η χώρα μας έχει λάβει από την τρόικα το ποσό των 65 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των 12 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθούν αυτές τις μέρες. Από την άλλη πλευρά, το Δημόσιο έχει αποπληρώσει υποχρεώσεις που ξεπέρασαν, στο ίδιο διάστημα, το ποσό των 56 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτό να υπολογίζονται τα έντοκα γραμμάτια και η κάλυψη του ελλείμματος. Αυτό σημαίνει ότι τα δάνεια από τον μηχανισμό στήριξης έδιναν μια ανάσα της τάξης των 9 δισ. ευρώ, όταν το ταμειακό έλλειμμα της περιόδου έφτασε τα 23,3 δισ. ευρώ. Και το τελευταίο ποσό αφορά αποκλειστικά την «τρύπα» μεταξύ εσόδων και εξόδων του στενού δημόσιου τομέα και όχι και τα ελλείμματα των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Χρηματοδότηση χωρίς κενά

Είναι σαφές ότι το υπό κατάρτιση νέο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα, ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε αυτό, θα πρέπει να εξασφαλίζει με καλύτερο και πιο αξιόπιστο τρόπο τη χρηματοδότηση της χώρας. Αλλωστε, το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δόσεων στο υφιστάμενο πρόγραμμα δεν είναι σωστά σχεδιασμένο το έχει παραδεχθεί και η ίδια η Κομισιόν στις εκθέσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η λύση στα «κενά χρηματοδότησης» της χώρας έχει έρθει από τα έντοκα γραμμάτια. Το Δημόσιο εκδίδει κάθε μήνα έντοκα γραμμάτια αντλώντας με αυτόν τον τρόπο κεφάλαια από την αγορά, ώστε να καλύπτονται τα ταμειακά προβλήματα του κράτους.

Είναι επίσης σαφές ότι, από τη στιγμή που τα κεφάλαια που αντλεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ δεν επαρκούν για την κάλυψη των ελλειμμάτων, δεν «μένει» ευρώ ούτε και για την προώθηση δράσεων υπέρ της ανάπτυξης. Το ζητούμενο πλέον είναι το νέο πακέτο στήριξης που συζητείται για την Ελλάδα να περιλαμβάνει και πόρους που θα κατευθύνονται αποκλειστικά προς αναπτυξιακές δράσεις. Εναλλακτικά, θα πρέπει να υπάρξουν «ενέσεις» ρευστότητας με άλλο τρόπο για να μπορέσει η Ελλάδα να στηρίξει επενδύσεις που θα φέρουν νέα αναπτυξιακή δυναμική στην ελληνική οικονομία.

Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η κατάσταση θα αργήσει να βελτιωθεί υπό τις υφιστάμενες συνθήκες και τα μέτρα που λαμβάνονται. Μέτρα που στερούν πόρους από την αγορά με έμμεσο τρόπο (περιορίζοντας την κατανάλωση) και μέτρα που πλήττουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας άμεσα (συνεχείς περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων).

Είναι ενδεικτικό ότι στην έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Κομισιόν εκτιμά ότι οι δαπάνες για τόκους θα συνεχίσουν να αυξάνονται έως το 2015, με αποτέλεσμα να φτάσουν στο 9,6% του ΑΕΠ από 6,8% του ΑΕΠ που υπολογίζονται για φέτος. Δηλαδή, η Ελλάδα θα συνεχίσει να πληρώνει ολοένα και περισσότερα ποσά σε τόκους, στερώντας πόρους από άλλες ανάγκες που εξυπηρετεί το Δημόσιο (μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, επενδύσεις κ.λπ.).

Επίσης, ακόμα μία πρόβλεψη της Κομισιόν που προκαλεί απογοήτευση είναι ότι, ύστερα από 10 χρόνια επίπονων προσπαθειών από όλους, η Ελλάδα θα καταφέρει να έχει δημόσιο χρέος στο ίδιο επίπεδο με αυτό του 2009.

Δηλαδή, εφόσον εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, προχωρήσουν όλες οι μεταρρυθμίσεις, υλοποιηθούν όλες οι αποκρατικοποιήσεις αποδίδοντας 50 δισ. ευρώ και η Ελλάδα «τρέχει» με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3%, το δημόσιο χρέος της χώρας το 2020 θα ανέλθει στο 127,1% του ΑΕΠ. Ακριβώς το ίδιο ποσοστό (127,1% του ΑΕΠ) ήταν το δημόσιο χρέος το 2009. Ενας από τους σημαντικότερους παράγοντες, λοιπόν, που θα συμβάλουν στη γρηγορότερη αποκλιμάκωση του χρέους, είναι η ταχύτερη επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και φυσικά οι μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης. Μόνο που ακόμα δεν φαίνεται στον ορίζοντα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή