Σενάρια επόμενης μέρας για τον Ακη Τσοχατζόπουλο

Σενάρια επόμενης μέρας για τον Ακη Τσοχατζόπουλο

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κύκλος κοινοβουλευτικής έρευνας για τον Ακη Τσοχατζόπουλο μπορεί να έκλεισε με την παραπομπή του, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ανοίξει εκείνος του Ειδικού Δικαστηρίου, καθώς σωρεία νομικών προβλημάτων συνοδεύουν την απόφαση της Βουλής για την υπόθεση των υποβρυχίων. Στον Αρειο Πάγο, όπου πλέον περνά η υπόθεση, ανώτατοι δικαστικοί εκφράζουν ήδη σοβαρές επιφυλάξεις για το αν ο πρώην υπουργός θα φθάσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου. Σχεδόν το αποκλείουν, καθώς από τα αδικήματα που τον βαρύνουν, άλλα έχουν ήδη παραγραφεί, όπως τονίζουν, και άλλα δεν συνδέονται με την υπουργική του ιδιότητα και την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Αλλωστε έγκριτοι νομικοί από καιρό, παρακολουθώντας τις διαδικασίες κοινοβουλευτικής διερεύνησης της υπόθεσης, έκαναν λόγο για κατηγορίες και στοιχεία που δεν μπορούν να θέσουν σε κίνηση ένα τόσο βαρύ δικαστήριο, όπως το Ειδικό, που προβλέπεται από το Σύνταγμα, επισημαίνοντας πως η παραπομπή Τσοχατζόπουλου από τη Βουλή εντάσσεται στο πεδίο της επικοινωνιακής διαχείρισης και της συγκυριακής αντιμετώπισης μιας υπόθεσης με έντονα τα χαρακτηριστικά του σκανδάλου.

Συγκεκριμένα, το Δικαστικό Συμβούλιο που πήρε τη σκυτάλη της υπόθεσης από τη Βουλή αναμένεται μέσα στις προσεχείς εβδομάδες να αποφανθεί αν το αδίκημα της δωροδοκίας που έχει αποδοθεί στον Ακη Τσοχατζόπουλο έχει σβηστεί λόγω παραγραφής κι αν κάποια ψήγματα αυτής της κατηγορίας, μετά το 2007, όπως αναφέρει το πόρισμα της παραπομπής, μπορούν να θεμελιωθούν και να συσχετισθούν με την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων, απαραίτητη προϋπόθεση για να συγκροτηθεί για την περίπτωσή του Ειδικό Δικαστήριο.

Σε ό, τι αφορά την κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, το γνωστό ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εκεί το τοπίο, όπως δήλωναν δικαστικές πηγές, είναι ξεκαθαρισμένο, καθώς υπάρχει το προηγούμενο με τον Τάσο Μαντέλη. Για το εν λόγω αδίκημα ο Ακης Τσοχατζόπουλος θα παραπεμφθεί ως απλός πολίτης, κι όχι ως υπουργός, στην ποινική δικαιοσύνη. Το αδίκημα αυτό έχει άλλωστε δικαστικά κριθεί πως δεν μπορεί να συσχετιστεί με την άσκηση υπουργικών καθηκόντων.

Το «πόθεν έσχες»

Κι ενώ οι κατηγορίες σε βάρος του πρώην υπουργού φιλτράρονται για πρώτη φορά με ουσιαστικά επιχειρήματα που θα εμπεριέχει η δικαστική κρίση, θέτοντας την υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις, η έρευνα της Δικαιοσύνης για το «πόθεν έσχες» του Ακη Τσοχατζόπουλου και μελών της οικογενείας του -ερευνάται η απόκτηση από τη σύζυγό του του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου- βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Δικαιοσύνη αναμένει το πόρισμα του ΣΔΟΕ που έχει θέσει σε καθολικό έλεγχο τα ακίνητα που έχουν εντοπιστεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές, ιδιοκτησίας του ιδίου ή μελών της οικογενείας τους, καθώς θεωρείται κρίσιμο για την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα ακίνητα και το «πόθεν έσχες», όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να κρίνουν την εμπλοκή του πρώην υπουργού, και τα ευρήματα της δικαστικής έρευνας θα συσχετιστούν, ενδεχομένως, με την υπόθεση των υποβρυχίων που παραπέμφθηκε, όπως παραπέμφθηκε, από τη Βουλή. Το πιθανότερο σενάριο πάντως της επόμενης μέρας για τον κ. Τσοχατζόπουλο, όπως εκτιμούν δικαστικοί και νομικοί, είναι η παραπομπή του στην ποινική δικαιοσύνη ως απλού πολίτη για ό, τι δεν έχει παραγραφεί και η εκδίκαση της υπόθεσής του με διαδικασίες σύντομες, αν η κυβέρνηση τελικά φέρει προς ψήφιση νόμο άμεσης εκκαθάρισης υποθέσεων πολιτικού ενδιαφέροντος.

Κι ενώ για την υπόθεση των υποβρυχίων, στο πεδίο της αναζήτησης ποινικών ευθυνών για μίζες πολιτικών, φαίνεται πως το μόνο που θα βγει τελικά είναι η παραπομπή Τσοχατζόπουλου στην ποινική δικαιοσύνη, η εμπλοκή του πρώην υπουργού και στην υπόθεση της Siemens θα ξεκαθαρίσει όταν το θέμα φθάσει για γνωμοδότηση σε δικαστικό συμβούλιο, όπως προβλέπει νέος νόμος, πριν πάρει την άγουσα για το Ειδικό Δικαστήριο, στη λογική της παραπομπής για την παραπομπή…

Προκαταρκτική, αλλά μόνο για τους δύο

Μόνον τους πρώην υπουργούς της Ν.Δ. κ. Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη παραπέμπει σε προκαταρκτική (προανακριτική) επιτροπή για το σκάνδαλο Siemens η πρόταση των κυβερνητικών βουλευτών. Αντιθέτως κρίνει ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας για τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ κ. Ακη Τσοχατζόπουλο και Τάσο Μαντέλη έχει παραγραφεί, δεδομένου ότι έχει επέλθει η αποσβεστική προθεσμία των δύο βουλευτικών συνόδων μετά τη διάπραξη του αδικήματος. Από την άλλη πλευρά, η κυβερνητική πρόταση χαρακτηρίζει ως μη υπουργικό αδίκημα αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες που αποδίδει στους δύο πράσινους πρώην υπουργούς και αποστέλλει τους σχετικούς φακέλους στην τακτική δικαιοσύνη, με δεδομένο ότι το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί.

Η ενεργοποίηση της διαδικασίας, πάντως, αναζωπύρωσε τη σοβούσα κόντρα μεταξύ του Χρ. Μαρκογιαννάκη, πλέον βουλευτή της Δημ. Συμμαχίας, και του γαλάζιου Κ. Τζαβάρα. Ο κ. Μαρκογιαννάκης κατήγγειλε τον βουλευτή Ηλείας ότι «τα έκαναν πλακάκια με το ΠΑΣΟΚ» και ο τελευταίος απάντησε με αγωγή, ανοίγοντας ένα παράλληλο, μεταξύ τους, νομικό μέτωπο.

Εντός δεκαπενθημέρου η Βουλή θα αποφασίσει για τη συγκρότηση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου εισαγγελέων για να αποφανθεί για τη βασιμότητα των κατηγοριών, ενώ το έργο της επιτροπής θα πρέπει να ολοκληρωθεί οπωσδήποτε ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και αρχίζει νέα βουλευτική σύνοδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή