Στην Αθήνα η Χίλαρι Κλίντον

Στην Αθήνα η Χίλαρι Κλίντον

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια της Ελλάδας να διαχειριστεί το διογκούμενο χρέος της, που απειλεί την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία, θα διαμηνύσει η Χίλαρι Κλίντον στην πρώτη της επίσκεψη στην Αθήνα ως υπ. Εξωτερικών την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα. Σε προχθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος Ομπάμα συμπεριέλαβε στους λόγους που η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ παραμένει αναιμική και το ελληνικό χρέος. «Η αβεβαιότητα για την αμερικανική κρίση χρέους, οι φυσικές καταστροφές, οι υψηλές τιμές των καυσίμων, οι περικοπές στον ομοσπονδιακό και σε πολιτειακούς προϋπολογισμούς αλλά και η κρίση στην Ελλάδα είναι αιτίες που συμβάλλουν στην οικονομική καχεξία στις ΗΠΑ», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος, παρά τις αντιδράσεις κάποιων Ρεπουμπλικανών, υποστηρίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ, ενώ εξετάζονται και σχέδια επενδύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι, όπως τόνισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην «Κ», η Ελλάδα θα πείσει πως είναι ασφαλής χώρα.

Προερχόμενη από την Αγκυρα, όπου την Παρασκευή θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» για τη Λιβύη, η κ. Κλίντον θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον υπ. Εξωτερικών, και τον πρόεδρο της Ν. Δ. Θα συζητήσει το ενδεχόμενο συνάντησης Ομπάμα – Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, όπως και την αυξανόμενη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ απόρροια της οποίας είναι η θετική προσέγγιση της ελληνικής οικονομίας από την πανίσχυρη εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ.

Με δεδομένη τη θητεία του ως νομικός στην Ουάσιγκτον κατά το παρελθόν, ο Σταύρος Λαμπρινίδης αναμένεται να οικοδομήσει έναν αποτελεσματικό δίαυλο επικοινωνίας με την Αμερικανίδα ομόλογό του. Στο διπλωματικό πεδίο οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις προοπτικές πλήρους ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ θα δοθεί έμφαση και στο Κυπριακό. Θα θιγεί επίσης το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων που παραμένει στάσιμο μετά την αδιαλλαξία αλλά και την αλαζονεία που επιδεικνύει ο κ. Γκρούεφσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή