Αποφάσεις από Ε.Ε. ζητεί το Μαξίμου

Αποφάσεις από Ε.Ε. ζητεί το Μαξίμου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανησυχία και προβληματισμό παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Η διευρυνόμενη πίεση των αγορών πέρασε από την Πορτογαλία στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την Ιταλία. Στην κυβέρνηση θεωρούν την εξέλιξη αυτή σχεδόν αναμενόμενη και ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι ταχύτητες με τις οποίες κινούνται οι εταίροι μας να αποδειχθούν χαμηλές σε σύγκριση με την ετοιμότητα που έχουν επιδείξει οι διεθνείς αγορές.

Η αγωνία της κυβέρνησης φάνηκε και από την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα το κ. Ηλ. Μόσιαλος. Μέσω αυτής υπενθύμιζε τις δύσκολες αποφάσεις που έχει λάβει η χώρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αναφερόταν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (παιδεία, υγεία, πολεοδομίες, εφορίες, μεγάλα έργα) και τα βήματα στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων (σύσταση του ταμείου), καθώς και στα υπόλοιπα κυβερνητικά επιτεύγματα των τελευταίων μηνών. «Η Ελλάδα θα κάνει το καθήκον της και θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» λέει ενδεικτικά ο κ. Μόσιαλος, ο οποίος παράλληλα καλεί τους εταίρους να «ανταποκριθούν στην ανάγκη διασφάλισης μιας ισχυρής, ενωμένης και αλληλέγγυας Ευρώπης, που θα διαμορφώσει μια νέα σχέση με τις αγορές και θα αναπτύξει στέρεους μηχανισμούς ουσιαστικής διαχείρισης του δημόσιου χρέους των χωρών-μελών της».

Ο κ. Μόσιαλος καταλήγει λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για καθυστερήσεις. Είναι τώρα η ώρα των αποφάσεων». Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι η δημόσια διατύπωση των κυβερνητικών πιέσεων για δράση, συνιστά και μια απάντηση σε όσους επικρίνουν για έλλειψη διαπραγματευτικών τόνων από την πλευρά της Ελλάδας. Επί της ουσίας, στο Μαξίμου ανησυχούν ότι πιθανή ατολμία των Ευρωπαίων σε αυτή τη φάση μπορεί να αποβεί μοιραία για το σύνολο της Ευρωζώνης. Τούτο βεβαίως θα σήμαινε και την καθυστέρηση σαφούς, ρητής δέσμευσης για την περίπτωση της Ελλάδας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι οι εξελίξεις «δυστυχώς επιβεβαιώνουν» τον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ευθύς εξ αρχής μίλησε για κρίση συστημική και γενικευμένη που βεβαίως δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά το σύνολο της Ευρώπης. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου δεν επιθυμεί επ’ ουδενί λόγω να δημιουργηθεί κλίμα εφησυχασμού, ελέω γενικότερης κρίσης, και γι’ αυτό θα συνεχίσει σε ρυθμούς που να επιτρέπουν στο υπουργικό και την κυβερνητική επιτροπή να συνεδριάζουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Σήμερα μάλιστα αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και επισήμως το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στις κινήσεις ανάταξης του πολιτικού κλίματος εντάσσεται το άλλο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί σήμερα και αφορά την εκδίκαση των πράξεων διαφθοράς από πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους. Ο κ. Παπανδρέου πιέζει τους υπουργούς να προχωρήσουν και σε άλλα νομοσχέδια τα οποία συνιστούν κινήσεις αναδιάρθρωσης του κράτους, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του τρόπου λειτουργίας των πολεοδομιών του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Τα περιστατικά βίας και οι απειλές κατά βουλευτών, κυρίως του κυβερνώντος κόμματος, δεν παύουν. Τελευταίο ενδεικτικό παράδειγμα ήταν η επίθεση με κοπριά στο αυτοκίνητο του βουλευτή Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Γικόνογλου. Ο βουλευτής θεωρεί πάντως την ενέργεια μεμονωμένη και όχι οργανωμένη εκδήλωση δυσαρέσκειας από αγανακτισμένους. Στην Κέρκυρα η κ. Αντζελα Γκερέκου κατήγγειλε ότι η ίδια και η οικογένειά της δέχεται απειλητικά τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά μηνύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή