Διάλυση των τριών οίκων αξιολόγησης ή ευρωπαϊκοί και ασιατικοί

Διάλυση των τριών οίκων αξιολόγησης ή ευρωπαϊκοί και ασιατικοί

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίθεση στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης συνεχίσθηκε χθες από Ευρωπαίους αξιωματούχους, με την αρμόδια για τη Δικαιοσύνη επίτροπο Βίβιαν Ρέντινγκ να δηλώνει αποφασισμένη ακόμη και να τους διαλύσει. Οπως το έθεσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Welt, «βλέπω δύο δυνατότητες: είτε τα κράτη του G20 θα αποφασίσουν να διαλύσουν τους τρεις οίκους είτε θα πρέπει να δημιουργηθούν ευρωπαϊκοί ή ασιατικοί». Σε περίπτωση που γίνει το πρώτο, οι ΗΠΑ θα κληθούν να μετατρέψουν τους τρεις μεγάλους αγγλοσαξονικούς οίκους Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch Ratings σε έξι εταιρείες. Οπως το έθεσε η κ. Ρέντινγκ, «δεν είναι δυνατόν ένα καρτέλ τριών αμερικανικών εταιρειών να αποφασίζει τη μοίρα ολόκληρων κρατών και των πολιτών τους». Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης προωθεί η γερμανική εταιρεία συμβούλων Roland Berger, έχοντας την υποστήριξη πολιτικών της χώρας αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Spiegel. Η εταιρεία επιδιώκει την άντληση 300 εκατ. ευρώ από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες έως το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ πρότεινε την απαγόρευση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των χωρών οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης και την αυστηροποίηση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία των οίκων. Δήλωσε, μάλιστα, ότι θα ζητήσει από την πολωνική προεδρία να θέσει το θέμα σε ένα από τα επόμενα Συμβούλια του EcoFin, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών να εξετάσουν τις πτυχές και την εφαρμογή μιας απαγόρευσης αξιολόγησης των χωρών που βρίσκονται σε καθεστώς διεθνούς στήριξης. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, η Moody’s συνέχισε απτόητη να τις… αξιολογεί, με τον επικεφαλής χρέους για την Ευρώπη Αλαστερ Γουίλσον να εκτιμά ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στη στήριξη της Ελλάδας έχει αρνητικές επιπτώσεις για την πιστοληπτική αξιολόγηση των χωρών που δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά. Οπως είπε, γίνεται ολοένα πιο ξεκάθαρο ότι οι αγορές θα αρνηθούν σε αυτές τις χώρες την πρόσβαση «για μήνες ή ακόμη και για χρόνια», και ότι η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ θα είναι απαραίτητη μακροπρόθεσμα.

Τον ρόλο του υπερασπιστή των οίκων αξιολόγησης ανέλαβε πάντως σε χθεσινό του άρθρο στους Financial Times ο Βόλφγκανγκ Μίνσαου, σημειώνοντας ότι την περασμένη εβδομάδα «οι μισητοί σε όλους, και περισσότερο στους Ευρωπαίους, οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, μας έκαναν χάρη, δείχνοντας ότι ο λαϊκισμός δεν θα λειτουργήσει στην προσπάθεια επίλυσης της ευρωπαϊκής κρίσης». Απορρίπτοντας τη λογική της χρεοκοπίας ως μη εφικτή -αλλά και ως απειλή για τη σταθερότητα και την επιβίωση της Ευρωζώνης- ο αρθρογράφος τάσσεται υπέρ μιας οικειοθελούς ανταλλαγής χρέους βραχυπρόθεσμα, μέσω του EFSF, το οποίο θα μπορούσε να ανταλλάξει το ελληνικό χρέος, κουρεμένο κατά 20%, με δικά του ομόλογα, πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ. Μακροπρόθεσμα, ο ίδιος τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων. Πάντως, το μέλος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ απέρριψε χθες την έκδοση ομολόγων Μπρέιντι για την Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή