H κρίση χρέους χτυπάει την πόρτα και της Ιταλίας

H κρίση χρέους χτυπάει την πόρτα και της Ιταλίας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω κυοφορούμενης πολιτικής κρίσης, καθώς είναι τεταμένες οι σχέσεις του υπουργού Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Ιταλία είδε χθες το κόστος του δανεισμού της να πλησιάζει σε ύψη που οι αγορές θεωρούν ήδη κοντά στα μη βιώσιμα επίπεδα. Ανάλογη ήταν, άλλωστε, και η άνοδος του κόστους του δανεισμού της Ισπανίας, ενώ από την Παρασκευή έχει εισέλθει σε ανοδική τροχιά το κόστος του δανεισμού πολλών χωρών-μελών της Ευρωζώνης και τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου πτώχευσής τους. Η κρίση χρέους υπερβαίνει, έτσι, για πρώτη φορά τα όρια των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης και αγγίζει απειλητικά μεγαλύτερες οικονομίες της.

Αντιδράσεις Ιταλών τεχνοκρατών

Η εμπλοκή της Ιταλίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς των Ιταλών τεχνοκρατών που βρίσκονται σε οφίκια της Ευρωζώνης. Ο Ιταλός Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε χθες βέβαιος πως «η Ιταλία δεν θα πτωχεύσει ποτέ γιατί είναι μια πλούσια χώρα». Την ίδια στιγμή ο επίσης Ιταλός Μάριο Ντράγκι, που θα διαδεχθεί το φθινόπωρο τον Ζαν – Κλοντ Τρισέ στο τιμόνι της ΕΚΤ, επιχείρησε να κατευνάσει την ανησυχία για την ευρωστία των ιταλικών τραπεζών, οι μετοχές των οποίων κατρακυλούν, προεξοφλώντας πως «οι ιταλικές τράπεζες θα περάσουν επιτυχώς τα τεστ κοπώσεως», τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να δημοσιευθούν την Παρασκευή. Στο μεταξύ, η Ιταλία ενδέχεται να δει νέα εκτίναξη του κόστους δανεισμού της σήμερα όταν θα επιχειρήσει να αντλήσει 6,75 δισ. ευρώ από την πώληση εντόκων γραμματίων και την Πέμπτη άλλα 7,5 δισ. ευρώ από ομόλογα 5 ώς 15 ετών.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ιταλία έχει καμφθεί από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν εκδηλώθηκαν διαφωνίες ανάμεσα στον Ιταλό πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, που αρνείται να υποκύψει στις πιέσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραχωρήσει φοροαπαλλαγές. Οι δημόσιες μομφές του Καβαλιέρε κατά του υπουργού του καλλιέργησαν την υποψία πως θα επιχειρήσει να απομακρύνει τον κ. Τρεμόντι, ο οποίος όμως έχει την εμπιστοσύνη των αγορών, καθώς έχει προωθήσει ριζικές περικοπές δαπανών με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση. Ετσι, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, κάλεσε χθες την Ιταλία να «στείλει σημαντικό μήνυμα» στους ανήσυχους επενδυτές θέτοντας σε εφαρμογή πρόγραμμα λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, που φθάνει στο 120% του ιταλικού ΑΕΠ και είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη μετά το ελληνικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών σε σχετική έκθεσή της κάλεσε χθες τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να υιοθετήσουν «συνετές» δημοσιονομικές πολιτικές ώστε να διασφαλίσουν πως οι εντεινόμενοι κίνδυνοι από την κρίση χρέους δεν θα πλήξουν τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ιταλία, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης, την αρωγή των εταίρων της στο ευρώ ενσπείρει προβληματισμούς, καθώς δεν επαρκούν τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF). Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt υποστήριξε πως τα κεφάλαια του EFSF ενδέχεται να διπλασιασθούν στα 1,5 τρισ. ευρώ για να καλύψουν την Ιταλία, αλλά έσπευσε να το διαψεύσει κατηγορηματικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή