Αποποιούνται προνομίων Κυρ. Μητσοτάκης, Χ. Κεφαλίδου

Αποποιούνται προνομίων Κυρ. Μητσοτάκης, Χ. Κεφαλίδου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα στον χώρο του Κοινοβουλίου, αρκετούς «εχθρούς» μεταξύ των συναδέλφων τους, αλλά και ενδεχομένως μιμητές, δημιουργούν με τις παράλληλες, πλην κοινού περιεχομένου, κινήσεις τους η κ. Χαρά Κεφαλίδου (ΠΑΣΟΚ) και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης (Ν.Δ.). Με επιστολές τους προς τον κ. Πετσάλνικο δηλώνουν ότι παραιτούνται προνομίων που παραδοσιακά απολαμβάνουν οι 300. Ειδικότερα, παραιτούνται της έξτρα αμοιβής που λαμβάνουν ως μέλη κοινοβουλευτικών επιτροπών και «παραδίδουν» το βουλευτικό αυτοκίνητο. Η βουλευτής Δράμας είναι μέλος των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ ο βουλευτής Β΄ Αθηνών στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος.

«Τώρα που ζητάμε από τον λαό πρωτοφανείς θυσίες, πρώτοι εμείς να περικόψουμε τα προνόμιά μας», έχει υπογραμμίσει σε άρθρο της στην «Κ» η κ. Κεφαλίδου, για να προσθέσει: «Απολαμβάνουμε προνομίων τα οποία έχουν να κάνουν λιγότερο με την άσκηση του λειτουργήματός μας και περισσότερο με τη, σε κάποιο βαθμό, συντεχνιακή νοοτροπία που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες στους κόλπους μας». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κεφαλίδου ζητεί τα χρήματα που της αναλογούν ως μέλους κοινοβουλευτικών επιτροπών να κατατίθενται προς ενίσχυση του Ταμείου το οποίο είχε συσταθεί με πρωτοβουλία του κ. Πετσάλνικου για την αποπληρωμή του χρέους.

Ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του αποκαλύπτει ότι «ελάχιστοι» συνάδελφοί του απάντησαν επί της ουσίας σε επιστολή που είχε αποστείλει προς άπαντες με προτάσεις για «λελογισμένη περιστολή των βουλευτικών προνομίων, ως ελάχιστη απάντηση του Κοινοβουλίου στην πρωτοφανή κρίση που μαστίζει τη χώρα μας». Και προσθέτει: «Φοβάμαι ότι για άλλη μια φορά συντεχνιακές πιέσεις θα αποτρέψουν το Κοινοβούλιο από τη λήψη πραγματικά τολμηρών αποφάσεων».

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί βουλευτές -ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα με εξαιρετικά αιχμηρό τρόπο για όσους εγείρουν τέτοιο θέμα- απορρίπτουν κάθε πρόταση για κατάργηση των αμοιβών οι οποίες προβλέπονται για τα μέλη των επιτροπών της Βουλής. Επικαλούνται αυξημένα έξοδα και επιτίθενται με σφοδρότητα με την κατηγορία του «λαϊκιστή» έναντι όλων όσοι κατά καιρούς θέτουν θέμα κατάργησης της εν λόγω αμοιβής. Υπενθυμίζεται ότι σχετική πρόταση έχουν επισήμως καταθέσει το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το βράδυ, ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε και έλαβε την έγκριση της Ολομέλειας στην πρότασή του να μειωθεί στα 150 ευρώ ανά συνεδρίαση η «αποζημίωση» που λαμβάνουν οι βουλευτές ως μέλη επιτροπών. Και υπενθυμίζοντας τις περικοπές που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια, υποστήριξε ότι σε ετήσια βάση το εισόδημα των βουλευτών μειώθηκε συνολικά έως 40.500 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή