Κριτική από τα μικρά κόμματα

Κριτική από τα μικρά κόμματα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «ανάγκη αποδέσμευσης» της χώρας από την Ε.Ε. επανέφερε χθες στη ρητορική του το ΚΚΕ, ενώ και ο κ. Αλ. Τσίπρας σχολιάζοντας τις ευρωπαϊκές εξελίξεις άσκησε δριμεία προσωπική κριτική στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι έχει περιοριστεί πλέον στον ρόλο του εκτελεστικού οργάνου των εντολέων του.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ τονίζεται μεταξύ άλλων ότι οι εξελίξεις στην Ε.Ε. αποδεικνύουν «την πλήρη χρεοκοπία των αστικών ιδεολογημάτων και ότι το χρέος δεν είναι η αιτία της κρίσης, αλλά ο πυρετός του καπιταλιστικού συστήματος που είναι σάπιο και αντιδραστικό». Καυτηριάζοντας, μάλιστα, τις απέλπιδες προσπάθειες εξεύρεσης λύσεως για το ελληνικό χρέος εκ μέρους των εταίρων μας, η κ. Παπαρήγα μίλησε για «μια καπιταλιστική συμμαχία των άγριων θηρίων που γίνεται διαρκώς πιο επικίνδυνη για τους λαούς και κατέληξε με τη «βεβαιότητα» ότι «οι εργαζόμενοι μπορούν να σωθούν μόνο με λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την Ε.Ε.».

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, πια, επικοινωνούν με επιστολές με αυτούς που συνεδριάζουν και αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας», σχολίασε δεικτικά και ο κ. Τσίπρας. Σε συνέντευξή του (ρ/σ ΝΕΤ) υποστήριξε μάλιστα ότι «είναι τόσο μεγάλος ο ξεπεσμός αυτής της χώρας, που πλέον η επικοινωνία μας γίνεται για να μας ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους, τις οποίες η κυβέρνηση θα σπεύσει να εκτελέσει». Ο πρόεδρος του Συνασπισμού δήλωσε επιπλέον δικαιωμένος καθώς, όπως είπε, «εμείς μιλούσαμε για το χρέος 1,5 χρόνο πριν και τότε όλοι μας έλεγαν ότι το πρόβλημα είναι το έλλειμμα», ενώ χαρακτήρισε «συστημικό» το ευρωπαϊκό πρόβλημα, καθώς αναδεικνύει πλέον «την αρχιτεκτονική του ευρώ και το γεγονός ότι δεν μπορείς να έχεις μια νομισματική ενοποίηση χωρίς κοινή οικονομική πολιτική».

«Η μαύρη τρύπα δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ με τα βάναυσα φορολογικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί. Ας καταλάβουν ότι η αύξηση των εσόδων περνάει μέσα από μία εντελώς διαφορετική επεξεργασία της φορολογίας» ήταν η αιχμή του ΛΑΟΣ στην κυβερνηση για τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, ενώ η κ. Ντόρα Μπακογιάννη (9,84) διεύρυνε την κριτική της σε όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Ενωσης. «Το ότι το Εurogroup δεν πήρε αποφάσεις και ο κ. Σόιμπλε έκανε την καταπλητική δήλωση ότι «μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο» δείχνει ότι αυτή τη στιγμή οι αγορές ειναι μπροστά στην καμπύλη και οι πολιτική ηγεσία πίσω», είπε.

Δημοκρατική Αριστερά

Τέλος, και o κ. Φώτης Κουβέλης διαπιστώνοντας την αδυναμία των εταίρων να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει ενεργότερο ρόλο με στόχο να πεισθεί η Ευρωζώνη «για την ανάγκη να αναπτύξει διαδικασίες προστασίας, γενικότερα, των κρατών-μελών της Ευρωζώνης από τις επιθετικές διαθέσεις και συμπεριφορές των χρηματαγορών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή