Σκληρή γλώσσα Παπανδρέου προς Ε.Ε.

Σκληρή γλώσσα Παπανδρέου προς Ε.Ε.

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αγωνία του για τις ταχύτατες και δραματικές οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη εκδήλωσε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Ο κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ενώπιον των υπουργών ανήσυχος για την αδυναμία των εταίρων μας να προχωρήσουν σε θαρραλέα βήματα επίλυσης των προβλημάτων τα οποία επιτρέπουν στις διεθνείς αγορές να είναι επιθετικές έναντι όχι μόνο των μικρών χωρών της περιφέρειας, αλλά και της Ιταλίας (3ο μεγαλύτερο ΑΕΠ στην Ευρωζώνη).

Ο πρωθυπουργός μίλησε με σκληρά λόγια για τις αποφάσεις της Ε. Ε. κρίνοντάς τις ως «πάντα ανεπαρκείς και καθυστερημένες» σε σύγκριση με τις αντιδράσεις αγορών και οίκων αξιολόγησης. Σε αντίθεση προς την πρακτική αυτή, ο πρωθυπουργός μίλησε για «ιστορικής σημασίας» αποφάσεις, τις οποίες καλείται να λάβει πλέον η Ευρώπη. Νωρίτερα, συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρονταν στη δυσκολία που υπάρχει για γρήγορες αποφάσεις και λόγω της κρίσης ηγεσίας την οποία διέρχεται την εποχή αυτή η Ευρώπη. Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την πάγια θέση του (γνωστή ήδη από τον Δεκέμβριο) για μια συνολική λύση. Η επαναφορά της συνολικής λύσης στο προσκήνιο συμπίπτει και με τις δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων της Ε. Ε. για συζήτηση εναλλακτικών εργαλείων, όπως είναι το ευρωομόλογο, η επαναγορά ομολόγων και η διευκόλυνση πρόσβασης στη δευτερογενή αγορά. Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί τη διεύρυνση αυτή ως μια επιβεβαίωση των ελληνικών φόβων αλλά και ως μια ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι, έστω και την ύστατη στιγμή θα πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις, στις οποίες βέβαια περιλαμβάνεται μια οριστική λύση για το καυτό δι’ ημάς θέμα της διευθέτησης του χρέους. Σε κάθε περίπτωση, η τελική κατεύθυνση θα φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από τη Σύνοδο Κορυφής η οποία συγκαλείται εκτάκτως την Παρασκευή. Εν συνεχεία, ο κ. Παπανδρέου θα ξεκινήσει μια θερινή περιοδεία στην Ευρώπη για συναντήσεις κατ’ αρχήν με τους καθ’ ύλην Ευρωπαίους αρμόδιους και μετά με τους κ. Αγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου στο χθεσινό υπουργικό μίλησε για την ώρα συνειδητοποίησης με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι εταίροι μας. «Με αιχμή την Ελλάδα και άλλες χώρες πια», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «η κρίση αυτή συνιστά μια γενικότερη αμφισβήτηση του ευρώ από τις αγορές, σε συνδυασμό βέβαια με κάθε λογής κερδοσκοπικά παιχνίδια, στα οποία επιδίδονται αδιαφανή χρηματοοικονομικά σχήματα που αφέθηκαν ανεξέλεγκτα». Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τις ελληνικές προτάσεις για την επιτακτική ανάγκη μόνιμης λύσης στο ζήτημα της διαχείρισης του χρέους. Οπως είναι γνωστό, η κεντρική άποψη του κ. Παπανδρέου είναι η έκδοση ευρωομολόγου. Δεν αρνήθηκε τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της κρίσης και επανέφερε την πρότασή του για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (φόρος Τόμπιν).

Ως προς το ζήτημα των ευρωπαϊκών εξελίξεων, συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν χθες πως είναι θετικό το ότι στο Eurogroup δόθηκε εντολή να βρεθεί λύση, με εξαίρεση την έξοδο από το ευρώ και τη χρεοκοπία. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι το απώτατο χρονικό όριο για την εξεύρεση και την ανακοίνωση της λύσης είναι για την Ελλάδα η 14η Σεπτεμβρίου. Και τούτο διότι στις 15 του μηνός θα πρέπει είτε να εκταμιευθεί η έκτη δόση είτε η πρώτη του νέου δανείου. Οι πληροφορίες αυτές ανέφεραν μάλιστα ότι πράγματι εξακολουθεί να υφίσταται συζήτηση για εμπράγματες εγγυήσεις, όχι όμως μόνον για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών και την όποια λύση τελικώς προκύψει.

Ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ

Στο χθεσινό υπουργικό εισήχθη, τούτη τη φορά και τυπικά, ο νέος νόμος για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «μεταρρύθμιση ιστορικών διαστάσεων» και απηύθυνε κάλεσμα στους συντελεστές της εκπαιδευτικής κοινότητας «να μην ταυτίζονται με τις δυνάμεις της αδράνειας, της συντήρησης και της στασιμότητας». Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι είναι ανοιχτή σε προτάσεις για τη βελτίωση του νόμου και αρνήθηκε ότι τίθεται ζήτημα συνταγματικότητας για τη λειτουργία των συμβουλίων διοίκησης των πανεπιστημίων. Πλην του κ. Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος ζήτησε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε ευθεία σύγκρουση με τους πρυτάνεις, οι υπόλοιποι δεν είχαν αντιρρήσεις. Μάλιστα, οι κ. Μόσιαλος και Παμπούκης έκαναν παρατηρήσεις επί συγκεκριμένων τεχνικών ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία των πανεπιστημίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή