Απορρίπτονται οι «ευρω-χειρισμοί» της κυβέρνησης

Απορρίπτονται οι «ευρω-χειρισμοί» της κυβέρνησης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξύτατους τόνους επέλεξαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης για να καυτηριάσουν τους τελευταίους χειρισμούς της κυβέρνησης και κυρίως τον τρόπο που «υποδέχθηκε» ο κ. Ευ. Βενιζέλος τα σενάρια περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» της ελληνικής οικονομίας.

Το ΚΚΕ μάλιστα έσπευσε να αποδομήσει και τις εναλλακτικές προτάσεις που διατείνεται ότι έχει η Ν.Δ., σε μια εμφανή του προσπάθεια να καταρρίψει το ενδεχόμενο μιας άλλης κυβερνητικής πρότασης σε περίπτωση εκλογών. «Η λεγόμενη επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου που προτείνει η Ν.Δ. οδηγεί στα ίδια βάρβαρα κυβερνητικά μέτρα που καταδικάζουν τον λαό μόνιμα στη χρεοκοπία», υποστήριξε η κ. Αλ. Παπαρήγα, αρνούμενη ωστόσο να εξηγήσει τη θέση του ΚΚΕ που έχει επαναφέρει εσχάτως ως «λύση για τη χώρα την έξοδό της από την Ε.Ε.», αλλά παράλληλα θεωρεί και καταστροφικό το σενάριο επιστροφής στη δραχμή.

Πιο μετριοπαθής φάνηκε αρχικώς ο κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος είχε συνάντηση με τον κ. Ευ. Βενιζέλο. «Η πλήρης ενημέρωση αποτελεί προϋπόθεση για να συμβάλουμε κι εμείς να αποφευχθούν τα χειρότερα για τον ελληνικό λαό, μέσα από τη σκληρή κριτική μας και τις προτάσεις μας», ήταν το αρχικό του σχόλιο. Λίγο αργότερα, ωστόσο, χαρακτήρισε την κυβέρνηση «κατώτερη των περιστάσεων» και κατήγγειλε «την αδυναμία της να εκμεταλλευθεί τη σύγχυση και την ατολμία που επικρατεί στην Ε.Ε., να οικοδομήσει συμμαχίες και να διαπραγματευτεί πολιτική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να παρατηρεί τις εξελίξεις παθητικά και να επιχειρεί να προετοιμάσει ψυχολογικά την κοινή γνώμη για τα χειρότερα που έρχονται», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είτε την ονομάσουν επιλεκτική ή κούρεμα ή επιμήκυνση, το πράγμα δεν βγαίνει αν δεν αντιμετατεθούν οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις της χώρας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, ενώ προσωπική επίθεση στον κ. Βενιζέλο εξαπέλυσε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. «Οταν ερμηνεύει την απόφαση του Eurogroup με τον ίδιο τρόπο με τον Ολλανδό ομόλογό του, θα πρέπει να ανησυχεί. Ο κ. Βενιζέλος αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη σπεύδοντας να αποδεχθεί την προοπτική της επιλεκτικής χρεοκοπίας», είπε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ και κατήγγειλε τον υπουργό Οικονομικών ότι απομειώνει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Ελλάδας. Επισημαίνεται πως και την άκρως δυσοίωνη εκτίμηση ότι «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει υπό το βάρος των τόκων, αν υιοθετηθεί η πρόταση της επιλεκτικής χρεοκοπίας» έκανε και ο πρόεδρος της Δράσης κ. Στ. Μάνος, υποστηρίζοντας ότι «η μετάθεση των ομολόγων σημαίνει ανταλλαγή τους με νέα τα οποία θα έχουν διπλάσιο επιτόκιο». Τέλος, ο κ. Φ. Κουβέλης κάλεσε την κυβέρνηση «να δώσει σαφείς εξηγήσεις αναφορικά με τις συνέπειες των ενδεχόμενων επιδιώξεών της είτε πρόκειται για επιλεκτική χρεοκοπία είτε για εθελοντική μετακύλιση ομολόγων είτε για επαναγορά κρατικών ομολόγων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή