Κοινή γραμμή Ε.Ε. – ΔΝΤ ζητεί ο κ. Παπανδρέου

Κοινή γραμμή Ε.Ε. – ΔΝΤ ζητεί ο κ. Παπανδρέου

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή κριτική σε Ε. Ε. και ΔΝΤ για τις δημόσιες διαφωνίες τους ως προς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας άσκησε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή γερμανική έκδοση των «Financial Times». Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι οι διαφωνίες αυτές δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην αξιοπιστία του (μεσοπρόθεσμου) προγράμματος, το οποίο η Βουλή ψήφισε και η κυβέρνηση εφαρμόζει. Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης την ταχεία υιοθέτηση του νέου, δεύτερου δανείου, συνδέοντας την έγκρισή του με την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, όπως τόνισε, μπορεί να αποτύχουν αν δεν προκύψει συμφωνία και μάλιστα γρήγορα. Στη συνέντευξή του, ο κ. Παπανδρέου δεν έκρυψε την ανησυχία του για την επιλεκτική χρεοκοπία, λέγοντας ότι αν διαρκέσει περισσότερες από δύο εβδομάδες, «μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες». Είναι σαφές και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι, με ανοιχτή πλέον τη «βεντάλια» των επιλογών από την επιλεκτική χρεοκοπία έως την πρόσβαση στη δευτερογενή αγορά και το ευρωομόλογο, ιχνηλατεί το σκηνικό που διαμορφώνεται η κυβέρνηση.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου εμμένει στην αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας σαφούς και συνολικής λύσης για το πρόβλημα του ευρωπαϊκού χρέους εν γένει, άρα βεβαίως και του ελληνικού. Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, παρά τις υπόγειες διαφωνίες που υπάρχουν, η επιλογή του κ. Ευ. Βενιζέλου να μιλήσει προχθές ανοιχτά για επιλεκτική χρεοκοπία και τις εμπράγματες εγγυήσεις οι οποίες ενδεχομένως να ζητηθούν επικροτείται από συναδέλφους του, όπως ο κ. Κ. Σκανδαλίδης. Η επιλογή αυτή του κ. Βενιζέλου έγινε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και εντάσσεται σε ένα συνολικό πλαίσιο στροφής στην επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης. Μετά και εισηγήσεις που δέχθηκε, ο κ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει ότι πλέον η αξία των μυστικών διαπραγματεύσεων εξαντλήθηκε. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η γνωστοποίηση της επιστολής προς τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, αλλά και οι ανακοινώσεις (συνήθως διά του κ. Η. Μόσιαλου) για τη θέση της Ελλάδας στα ζητήματα που ανακύπτουν στην Ε.Ε. Αυτή η αλλαγή στρατηγικής έχει ως βασικό στόχο τη μετάδοση της αίσθησης ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαπραγματεύεται, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Παράλληλα, πάντως, ο κ. Παπανδρέου δεν επιθυμεί να αφήσει τη διεθνή επικαιρότητα να υποκαταστήσει τον δημόσιο διάλογο, γι’ αυτό και προωθεί ζητήματα της εσωτερικής ατζέντας. Χθες, με βάση και τα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα στους κόλπους της Ε.Ε., ο κ. Παπανδρέου συζήτησε στο γραφείο του στη Βουλή με τους καθ’ ύλην αρμόδιους κ. Βενιζέλο και Φ. Σαχινίδη, καθώς και τους κ. Στ. Λαμπρινίδη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Μόσιαλο και άλλους στενούς συνεργάτες. Συζητήθηκε, βέβαια, η γενικότερη κατάσταση εν όψει και των συναντήσεων που θα γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις επόμενες ημέρες, ενώ αποφασίστηκε να περάσει σήμερα κιόλας από το υπουργικό το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε υποδεχθεί τους κ. Β. Ράπανο και Απ. Ταμβακάκη, με τους οποίους συζήτησε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στον τραπεζικό κλάδο τα σενάρια διαχείρισης του χρέους. Το μεσημέρι ο κ. Μόσιαλος με ανακοίνωσή του αναφέρθηκε ξανά στη στάση της κυβέρνησης έναντι των τεκταινομένων στην Ευρώπη. Αφησε αιχμές εναντίον των εταίρων μας, λέγοντας ότι: «Δυστυχώς, η Ευρώπη καθυστέρησε να ανταποκριθεί, ακολουθώντας τα γεγονότα παρά προλαβαίνοντας τις εξελίξεις. Ομως, ήρθε η  ώρα των αποφάσεων,  που θα οδηγήσουν σε βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις». Ο κ. Μόσιαλος κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι περιορίζεται στην άσκηση νομισματικής πολιτικής και δεν διαθέτει εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων, «όπως όλες οι οικονομικές υπερδυνάμεις».

Το δημοψήφισμα

Παρά τις συνεχείς εξελίξεις στο διεθνές επίπεδο, ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να πιέζει τους συναρμόδιους υπουργούς για την επιτάχυνση της διευθέτησης των λεπτομερειών που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Χθες, συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή των κ. Δ. Ρέππα, Χ. Καστανίδη και Μιλτ. Παπαϊωάννου για τη συζήτηση τεχνικών ζητημάτων που υπάρχουν. Ζήτησε να είναι έτοιμο ένα δημοψήφισμα για τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εκφράστηκε προβληματισμός για την απροθυμία προσωπικοτήτων να συμμετέχουν στην επιτροπή προετοιμασίας του δημοψηφίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή