H Αγκυρα «απειλεί» την Ε.Ε. μέσω προεδρίας της Κύπρου

H Αγκυρα «απειλεί» την Ε.Ε. μέσω προεδρίας της Κύπρου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρονοδιάγραμμα που τίθεται στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, με ορίζοντα την ανάληψη της προεδρίας της Ε. Ε. από την Κύπρο τον Ιούλιο του 2012, έθεσε ξεκάθαρα χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Παράλληλα, δίνοντας σαφές δείγμα της πίεσης που θα ασκήσει η Αγκυρα το προσεχές διάστημα για να «τρέξει» η διαδικασία, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να διαμορφωθεί ένα σχέδιο συμφωνίας, δήλωσε ότι η ανάληψη της προεδρίας της Ε. Ε. από την Κύπρο, χωρίς προηγουμένως να έχει λυθεί το Κυπριακό, ώστε να εκπροσωπούνται και οι δύο κοινότητες σε αυτή, θα σημάνει το «πάγωμα» των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ε. Ε., «σε σημείο πέραν της στασιμότητας», όπως πρόσθεσε. Ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ε. Ε. υπό κυπριακή προεδρία ως συνομιλητή, θέση που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ έγιναν χθες, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση της Ε. Ε. επίτροπο, Στέφαν Φούλε, ο οποίος από την πλευρά του έσπευσε να τονίσει ότι «δεν είναι καλή στιγμή να γίνονται τέτοια σχόλια» σε σχέση με το Κυπριακό.

Το χρονοδιάγραμμα που θέτει η Τουρκία, όπως το περιέγραψε ο ίδιος ο κ. Νταβούτογλου, αφορά την υιοθέτηση σχεδίου λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου στις αρχές του 2012 αυτό να τεθεί σε δημοψήφισμα στις δύο κοινότητες. Ο κ. Φούλε, απαντώντας σε ερώτημα ως προς το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ανέφερε ότι υπάρχει στον ορίζοντα και πρόσθεσε ότι η Ε. Ε. επιθυμεί μια ενωμένη Κύπρο πριν από το 2012 και την ανάληψη της προεδρίας της Ε. Ε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην Ε. Ε. η εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Αγκυρας, που προβλέπει το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας για κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας για διασύνδεση του θέματος με άρση του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Φούλε αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη η τουρκική κυβέρνηση να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή