Βενιζέλος: Κανένας κίνδυνος

Βενιζέλος: Κανένας κίνδυνος

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα χρόνου είναι η ανακοίνωση ότι η οικονομία της χώρας περιέρχεται στην κατάσταση selective default ή επιλεκτική χρεοκοπία, όπως άφησε να διαφανεί στη Βουλή ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Με φορτισμένο ύφος και δραματικούς τόνους ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε στη Βουλή μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι «αυτή είναι η λύση της ελάφρυνσης του βάρους του ελληνικού δημοσίου χρέους» που συνίσταται στην επιμήκυνση της πληρωμής του χρέους, στη μείωση των επιτοκίων, στον ενδεχόμενο μηχανισμό επαναγοράς του δημοσίου χρέους στη δευτερογενή αγορά και σε ένα σύστημα εγγυήσεων όπως αποφασίστηκε στο τελευταίο Εurogroup.

Ο κ. Βενιζέλος, ενεργώντας κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού διαβεβαίωσε ότι ο όρος selective default δεν πρέπει να μεταφράζεται στα ελληνικά κατά τρόπο δημαγωγικό και ανεύθυνο, «αφού δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και καμία απειλή χρεοκοπίας» Δεν παίζει κανείς με τις λέξεις, με την αγωνία των πολιτών και το μέλλον του έθνους, είπε, «δείχνοντας», χωρίς να σηκώσει τους τόνους, κυρίως τον αρχηγό της Ν.Δ., ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση «να στηρίξει την κυβέρνηση και να ακολουθήσει με στρατιωτική πειθαρχία αυτά που λέμε, γιατί οι χειρισμοί πρέπει να είναι εθνικοί και αποτελεσματικοί». Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε «κοιτώντας τους Ελληνες στα μάτια» ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ασφάλειας, ρευστότητας και χρηματοδότησης, ακόμη και αν προκύψουν δυσμενή αποτελέσματα από το σημερινό stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών: «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και η διαβεβαίωσή μου αυτή είναι θεσμική, επίσημη και απερίφραστη. Αν κάποιοι επιχειρούν να μεταφράσουν λαϊκίστικα, ανεύθυνα και μικροκομματικά τον όρο selective default τονίζω ότι δεν είναι μία πραγματική κατάσταση, ούτε ένα πιστωτικό γεγονός, δεν είναι χρεοκοπία, ούτε πτώχευση, ούτε σύστημα αδυναμίας πληρωμών, αλλά μία προσωρινή βαθμολόγηση των ελληνικών ομολόγων για ένα χρονικό διάστημα».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «χρειάζεται σοβαρότητα, ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση -και έλεος πια! – εθνική ενότητα, αφού δεν είναι ώρα για μικροκομματικές πλάκες και λογοπαίγνια, αλλά στιγμή εθνικής γενναιοδωρίας και πολιτικής συστράτευσης». Η έκφραση του υπουργού για «στρατιωτική πειθαρχία» προκάλεσε αντιδράσεις και ο μεν κ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ) χαριτολόγησε λέγοντας ότι «του έχει μείνει το κουσούρι από το Αμυνας», αλλά ο κ. Ν. Λέγκας (Ν.Δ.) ζήτησε να διαγράψει τη φράση από τα πρακτικά για να ακολουθήσει φραστική αντιπαράθεση. «Ηταν σχήμα λόγου», απάντησε ο κ. Βενιζέλος, αλλά ο κ. Λέγκας επισήμανε ότι «πειθαρχία θα πρέπει να αναζητήσει ανάμεσα στα μέλη της κυβέρνησης και τις αντιφατικές δηλώσεις τους», για να ανταπαντήσει ο υπουργός: «Αντί να κάνετε συστάσεις σε μένα, κάντε συστάσεις στον αρχηγό σας και μην αναπαράγετε το χθεσινό λάθος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή