Γ. Παπανδρέου: Καιροσκοπική η στάση της Ν.Δ.

Γ. Παπανδρέου: Καιροσκοπική η στάση της Ν.Δ.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «καιροσκοπισμό», αλλά και αδυναμία του κ. Αντ. Σαμαρά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών, μίλησε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» μίλησε για «παιχνίδια με τις λέξεις» και κυρίως για επικίνδυνη κινδυνολογία. Η ήπια και δίχως υψηλούς τόνους συζήτηση που ακολούθησε στο υπουργικό συμβούλιο κινήθηκε πάνω σε τρεις βασικούς άξονες. Πρώτον, το τι ακριβώς σημαίνει η επιλεκτική χρεοκοπία για την Ελλάδα, εφόσον βέβαια οδηγηθεί η χώρα σε τέτοιο καθεστώς. Δεύτερον, στις εγγυήσεις που πιθανόν θα ζητηθούν. Και τρίτον, στη στάση που ακολουθεί πλέον η Ν.Δ. Ως προς την επιλεκτική χρεοκοπία, αρκετοί διερωτήθηκαν γιατί ετέθη ο όρος στη δημοσιότητα, προτού μάλιστα βρεθεί μια μετάφραση που θα αποδίδει στα ελληνικά την ακριβή σημασία του καθεστώτος αυτού. Υπουργοί όπως ο κ. Μπεγλίτης ρώτησαν τον κ. Βενιζέλο για τις επιπτώσεις που θα είχε το καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας στα ασφαλιστικά ταμεία και το τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Βενιζέλος υπερασπίστηκε την επιλογή του και βρήκε υποστηρικτές, όπως την κ. Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία έκρινε τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών σωστούς.

Στην εκτενή συζήτηση που έγινε για το θέμα συμφωνήθηκε ότι κάθε υπουργός θα πρέπει να τονίζει σε κάθε δημόσια παρουσία του πως ο όρος αυτός δεν είναι κυριολεκτικός, αλλά συνιστά διαβάθμιση αξιολόγησης των τριών οίκων (κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι ο όρος παραπέμπει σαφώς στην αδυναμία πληρωμής κάποιων ομολόγων και σε καμία περίπτωση στάση πληρωμών). Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος είπε στους συναδέλφους του ότι ακόμη και αν οι οίκοι αξιολόγησης επιλέξουν να χαρακτηρίσουν την ελληνική οικονομία σε καθεστώς selective default, τούτο θα περιοριστεί σε πολύ σύντομη περίοδο. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα ρευστότητας για τις τράπεζες. Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν πλέον πεισθεί ότι υφίσταται ανάγκη για πολιτική λύση, η οποία θα είναι και μόνιμη. Παράλληλα, είπε ότι το πολυνομοσχέδιο που παρουσίασε είναι επί της ουσίας ο δεύτερος εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου και θα έχει ψηφιστεί έως τις 5 Αυγούστου. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις εμπράγματες εγγυήσεις.

Επιφυλάξεις

Ο κ. Μπεγλίτης και η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την παροχή τέτοιων εγγυήσεων. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει σταθερή στη συγκεκριμένη θέση. Ο κ. Βενιζέλος απάντησε λέγοντας ότι ούτε ο ίδιος επιθυμεί να παραχωρηθούν εμπράγματες εγγυήσεις, ωστόσο τόνισε πως η διάσταση αυτή τίθεται από άλλες χώρες και οπωσδήποτε είναι και αυτή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μεγάλο τμήμα της συζήτησης κινήθηκε γύρω από τη στρατηγική της κυβέρνησης στο ζήτημα της συναίνεσης. Υπουργοί όπως η κ. Διαμαντοπούλου και οι κ. Χρ. Παπουτσής και Μιλτ. Παπαϊωάννου ζήτησαν να αντιμετωπιστεί πιο επιθετικά ο κ. Σαμαράς, ο οποίος, όπως είπαν, ακολουθεί καταστροφική πορεία. Σχεδόν όλοι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση για χάρη της συναίνεσης να μην απαντά στις «λαϊκίστικες κορόνες» της Ν.Δ.

Εντός και εκτός υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε και το είδος της συνολικής λύσης που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αποφεύγουν να λάβουν θέση υπέρ συγκεκριμένου μείγματος μέτρων και μιλούν για «επιθυμητό αποτέλεσμα», το οποίο θα μπορούσε να εξασφαλισθεί βάσει τριών αξόνων: Πρώτον, ένα βιώσιμο χρέος, δεύτερον, μείωση του κόστους αποπληρωμής και, τρίτον, προστασία των ελληνικών οικογενειών, ήτοι των καταθέσεών τους, και κατ’ επέκταση του τραπεζικού συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή