Εισαγγελείς για μίζες πολιτικών από τη Siemens

Εισαγγελείς για μίζες πολιτικών από τη Siemens

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία χρόνια μετά την άσκηση ποινικών διώξεων για την πολύκροτη υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens κι ενώ οι ανακρίσεις συνεχίζονται για τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας και τους κρατικούς αξιωματούχους, εισαγγελείς αναλαμβάνουν τώρα να εκκαθαρίσουν το τοπίο των κατηγοριών και για τους πολιτικούς. Μετά την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ -υπογράφεται από 108 βουλευτές- για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τέσσερις πρώην υπουργούς, έμπειροι, κατά τεκμήριο, εισαγγελείς, ώς το τέλος του μήνα, θα «φιλτράρουν» τις κατηγορίες.

Σε εφαρμογή των βελτιωτικών ρυθμίσεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με τις οποίες επιχειρείται η άμβλυνση των προνομιακών ρυθμίσεων για τους πολιτικούς, η Βουλή θα επιλέξει με κλήρωση τρεις εισαγγελείς, έναν από τον Αρειο Πάγο και δύο από το εφετείο, οι οποίοι μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες θα αποφανθούν τι μπορεί να σταθεί από τις κατηγορίες κατά των πρώην υπουργών και αν πράγματι αξίζει τον κόπο να συσταθεί προανακριτική επιτροπή, που λειτουργεί ως προθάλαμος του Ειδικού Δικαστηρίου.

Τι θα κρίνουν

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί, σύμφωνα με τον νόμο, θα κρίνουν όχι μόνον το θέμα της παραγραφής, αλλά και την ουσία της ποινικής ευθύνης των πρώην υπουργών, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν παραπομπές δίχως στοιχεία, στη λογική της επικοινωνιακής διαχείρισης και της συγκυριακής αντιμετώπισης των υποθέσεων που συνδέονται με το δημόσιο χρήμα, όπως έγινε σε άλλες υποθέσεις σκανδάλων. Η απόφαση των εισαγγελέων, αν και γνωμοδοτικού χαρακτήρα, εντούτοις θα λειτουργήσει καταλυτικά για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης από τη Βουλή και λόγω της εμπειρίας τους, αλλά και του κύρους και της γνώσης που διαθέτουν. Οι πρώην υπουργοί για τους οποίους οι εισαγγελείς θα αποφανθούν αν ευθύνονται και πώς είναι οι Γ. Αλογοσκούφης και Χρ. Μαρκογιαννάκης, αλλά και οι Ακης Τσοχατζόπουλος και Τάσος Μαντέλης, στους οποίους αποδίδονται ευθύνες στην πρόταση της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ. Για τον κ. Μαντέλη, άλλωστε, ήδη οι δικαστικές αρχές έχουν δρομολογήσει από πέρυσι τη δικαστική του εμπλοκή στην υπόθεση της Siemens, για ποσό 400.000 μάρκων, τα οποία, όπως προέκυψε από την έρευνα, έλαβε από τη γερμανική εταιρεία.

Πάντως, για τη Siemens, η κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης -ό, τι απέμεινε από αυτήν- θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη των εργασιών της Βουλής στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς τότε παραγράφονται όσα αδικήματα έχουν διαπραχθεί ώς το τέλος του 2009, με αποτέλεσμα οι σχετικές διαδικασίες να τρέξουν αναγκαστικά πολύ γρήγορα μέσα στο καλοκαίρι.

Δικαστές για τον Ακη

Στο μεταξύ, δικαστές ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα την αξιολόγηση της ποινικής ευθύνης του κ. Τσοχατζόπουλου για τα υποβρύχια. Το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου ήδη κληρώθηκε από τη Βουλή και από τη Δευτέρα, αναλαμβάνει έργο. Τρεις αρεοπαγίτες, οι κ. Β. Λαμπρόπουλος, Ν. Λεοντής και Ιω. Παπαδόπουλος και δύο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η κ. Ευδοξία Γαλανού και ο κ. Ν. Ρόζος, θα αποφανθούν αν στην περίπτωση του κ. Τσοχατζόπουλου θα φθάσει η υπόθεση στο Ειδικό Δικαστήριο ή αν ο πρώην υπουργός θα πάρει τον δρόμο, ως απλός πολίτης, για την ποινική Δικαιοσύνη.

Δικαστές και νομικοί από καιρό έχουν επισημάνει πως είναι σχεδόν βέβαιο, ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν πρόκειται να καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, μια και οι κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί δεν έχουν σχέση με τα υπουργικά καθήκοντά του και ότι τελικά η υπόθεση για την οποία τόση φασαρία έγινε θα οδηγηθεί σε ένα κοινό ποινικό δικαστήριο με βάση τα στοιχεία που αφορούν το «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού, την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από τον ίδιο και συγγενικά πρόσωπα και τυχόν φορολογικές παραβάσεις. Σε κάθε περίπτωση, υποβρύχια και Siemens αναμένεται να εκκαθαριστούν σύντομα από τις δικαστικές αρχές, οι οποίες αναλαμβάνουν πλέον το έργο της αξιολόγησης των στοιχείων που προέκυψαν από την κοινοβουλευτική διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, δίχως ωστόσο, να δικαιωθούν προσδοκίες που είχαν, καλλιεργηθεί και δίχως να αποκαλυφθούν οι ροές του «μαύρου» χρήματος και της πολιτικής «μίζας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή