Επίσκεψη Κλίντον με επίκεντρο την οικονομία

Επίσκεψη Κλίντον με επίκεντρο την οικονομία

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έως τώρα «εξαιρετικά υποστηρικτική», όπως την χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές, στάση των ΗΠΑ έναντι της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα επιθυμεί η ελληνική πλευρά να αναδείξει, στο πλαίσιο της επίσκεψης, σήμερα και αύριο στην Αθήνα, της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών κ. Χίλαρι Κλίντον. Πρόθεση είναι, στις συναντήσεις που προγραμματίζεται να έχει η κ. Κλίντον με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Λαμπρινίδη, τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, από κυβερνητικής πλευράς να διατυπωθεί το μέγεθος της προσπάθειας που καταβάλλεται. «Τα οικονομικά μεγέθη, οι αριθμοί, είναι γνωστά από τις εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό που θέλουμε να περάσουμε είναι το μήνυμα ότι γίνεται μια σημαντική προσπάθεια και ότι, παρά τις δυσκολίες, έχουν τεθεί βάσεις για αντιστροφή της κατάστασης», αναφέρει διπλωματική πηγή. Παράλληλα, η Αθήνα επιθυμεί να αναδείξει τη δική της οπτική για την κατάσταση στην Ευρωζώνη. Σε τι προσβλέπει; Στη δημόσια εκδήλωση της αμερικανικής υποστήριξης στην προσπάθεια που καταβάλλεται και σε ένα μήνυμα θετικό, που θα υποβοηθήσει σε ένα πιο θετικό κλίμα έναντι των αγορών και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης επιτάχυνσης διαδικασιών υπέρβασης του αδιεξόδου.

Το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, όπως είναι αναμενόμενο, περνάει σε δεύτερη μοίρα, λόγω της αφόρητα πιεστικής κατάστασης στην οικονομία. Επιπλέον, τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται σε παρατεταμένη περίοδο ηρεμίας, ενώ το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν έχει στην ατζέντα της αμερικανικής διπλωματίας τη θέση που παλαιότερα κατείχε. Γενικότερα, τα Βαλκάνια βρίσκονται μακράν από το να αποτελούν προτεραιότητα για τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Αθήνα θα βάλει το θέμα στις επαφές, τονίζοντας τη σημασία που έχει να διατηρηθούν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε τροχιά ενσωμάτωσης στην Ε. Ε., παράγοντας που θα συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Για την ΠΓΔΜ, ειδικότερα, η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τη διάθεση προσέγγισης και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με την οποία έχει κινηθεί, αλλά και την άρνηση και αδιαλλαξία που παρατηρείται από την πλευρά των Σκοπίων.

Το Κυπριακό αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, λόγω της κινητικότητας που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και που αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες. Η επίσκεψη της κ. Κλίντον θεωρείται καλή ευκαιρία στη δεδομένη χρονική στιγμή και εν όψει των εξελίξεων του φθινοπώρου, προκειμένου να επισημανθεί ότι, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις από τουρκικής πλευράς για επίλυση, εκεί που πραγματικά κρίνεται το θέμα, δηλαδή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν επιδεικνύεται αντίστοιχη διάθεση και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει πρόοδος.

Η Μέση Ανατολή

Το επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος φαίνεται ότι εστιάζεται τη δεδομένη χρονική στιγμή στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Η Αθήνα θεωρεί ότι, λόγω αυτού του ενδιαφέροντος, αναβαθμίζεται και η σημασία της χώρας μας για τις ΗΠΑ. Για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη είναι σημαντικές οι ελληνικές στρατιωτικές υποδομές, με κυρίαρχη τη βάση της Σούδας. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά προβάλλει τους διαύλους επικοινωνίας που έχει τόσο με την Τρίπολη όσο και με τη Βεγγάζη και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, ενώ προωθεί και την πρόταση για δημιουργία κέντρου συντονισμού της βοήθειας, όταν φθάσουμε σε εκείνο το στάδιο, στην Κρήτη.

Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται, την ίδια στιγμή, ικανοποιημένη από την αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ. Η Αθήνα δεν παραλείπει να υπενθυμίζει και τις παραδοσιακά καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και θα επιθυμούσε να διαδραματίσει ρόλο στην προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορετικών απόψεων στην παρούσα, εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο για το Παλαιστινιακό και στη διεθνή προσπάθεια που καταβάλλεται για επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Μέσα από αυτό το πλαίσιο, η ελληνική πλευρά προσβλέπει στην ανάδειξή της ως σημαντικού εταίρου στην ευρύτερη περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή