Σε αναζήτηση απαντήσεων και ευθυνών

Σε αναζήτηση απαντήσεων και ευθυνών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωτοφανής και καταστροφική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στην Κύπρο, έφερε την κυπριακή κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κύπριο πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, σε κατάσταση περιδίνησης με άδηλες επιπτώσεις.

Για τα μεγέθη της Κύπρου, η καταστροφή που προκλήθηκε είναι τεράστια: η μοναδική ναυτική βάση τινάχτηκε στον αέρα. Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Βασιλικού, που κάλυπτε σχεδόν το 50% των ενεργειακών αναγκών, καταστράφηκε. Το σημαντικότερο, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν την έκρηξη αφήνουν εκτεθειμένη την κυβέρνηση για τους χειρισμούς που έγιναν σχετικά με την υπόθεση των εκρηκτικών υλών που κατασχέθηκαν τον Φεβρουάριο του 2009, ενώ μεταφέρονταν με πλοίο από το Ιράν στη Συρία. Είναι οι χειρισμοί αυτοί που προκαλούν, με τη σειρά τους, εύλογη αγανάκτηση και ερωτήματα, ενώ κάνουν περισσότερο επιτακτική την απαίτηση για απόδοση ευθυνών. Το ζήτημα των πυρομαχικών, συνολικά 98 εμπορευματοκιβώτια, δεν ήταν ένα θέμα ρουτίνας που κάποια στιγμή έτυχε χειρισμού και ξεχάστηκε. Απασχόλησε την κυπριακή κυβέρνηση πολυεπίπεδα, δέχθηκε πιέσεις, ενεπλάκησαν διπλωματικές αρχές ξένων χωρών, τα Ηνωμένα Εθνη, μυστικές υπηρεσίες. Εν ολίγοις, δεν πρόκειται για ένα θέμα που έτσι απλά θα μπορούσε να ξεχαστεί. Ακόμη, όμως, κι αν δεν υπήρχε όλο αυτό το παρασκήνιο, 98 κοντέινερ, στοιβαγμένα στο ύπαιθρο σε όγκο τριώροφης πολυκατοικίας, δεν είναι κάτι που ξεχνιέται.

Ενα βασικό ερώτημα είναι γιατί τα πυρομαχικά δεν καταστράφηκαν και οι πληροφορίες για επιλογή να φυλαχτούν, προκειμένου να μη διαταραχθούν περαιτέρω οι σχέσεις με τη Δαμασκό, δεν απαντούν στο επόμενο ερώτημα: αφού επελέγη να διατηρηθούν και να παραμείνουν στην Κύπρο, γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα για ασφαλέστερη φύλαξή τους; Γιατί απλώς αφέθηκαν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, γιατί στοιβάχτηκαν όλα στο ίδιο σημείο και δεν διαμοιράστηκαν, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος από ενδεχόμενο ατύχημα; Και το κυριότερο ερώτημα: γιατί, ενώ είχαν διαπιστωθεί μικροεκρήξεις στο εσωτερικών ορισμένων κοντέινερ, που άρχισαν να φουσκώνουν από την πίεση που προκλήθηκε, δεν έγινε κάτι άμεσα, ώστε να προληφθεί η καταστροφή;

Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτά τα ερωτήματα και μέχρι τώρα απαντήσεις δεν έχουν δοθεί. Η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του κ. Χριστόφια μεγάλωσε από το γεγονός ότι επί τρεις ημέρες παρέμεινε σιωπηλός και μόλις την Πέμπτη έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα, ενώ είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις που οδήγησαν σε επεισόδια έξω από το προεδρικό μέγαρο. Και το διάγγελμα, όμως, δεν ικανοποίησε. Ο κ. Χριστόφιας υποσχέθηκε πλήρη απόδοση ευθυνών, που είναι καθολικό αίτημα, δέχθηκε, όμως, σφοδρές επικρίσεις, διότι μια συγγνώμη για τα θύματα και την πρωτοφανή καταστροφή δεν ακούστηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή