«Νεκρό» το γαλλικό σχέδιο υποστηρίζουν από το ΔΝΤ

«Νεκρό» το γαλλικό σχέδιο υποστηρίζουν από το ΔΝΤ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως πιθανό αναγκαίο ενδιάμεσο βήμα στην πορεία προς την οριστική λύση της κρίσης του ελληνικού χρέους προσεγγίζει το ΔΝΤ την επιλεκτική χρεοκοπία, την οποία αρμόδια αξιωματούχος του Ταμείου, σε συζήτηση με την «Κ», περιέγραψε σαν την αναισθησία που προηγείται μιας πολύ σοβαρής εγχείρησης που είναι η μείζων απειλή.

Αλλο στέλεχος του ΔΝΤ υπογράμμισε με έμφαση ότι πρόκειται για διαδικαστικό βήμα που δεν συνιστά χρεοκοπία, ενώ τρίτο στέλεχος μίλησε για προσωρινή, μεταβατική κατάσταση, απόρροια της κατηγοριοποίησης στην οποία προβαίνουν οι οίκοι αξιολόγησης, και συμπλήρωσε: «Μπορεί να διαρκέσει μία ή δύο μέρες ή και κάποιες εβδομάδες, και μετά η αξιολόγηση της Ελλάδας θα αναβαθμισθεί». Σε αυτό το πνεύμα χαρακτήρισε υπερβολικό τον πανικό που δημιουργήθηκε. «Δεν υποβαθμίζουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, άλλωστε τη διαχειριζόμαστε εδώ και ένα χρόνο, αλλά δεν πρόκειται για το τέλος του κόσμου» σημείωσε και στη συνέχεια παρέθεσε το παράδειγμα της εγχείρησης: «Είναι σαν μια σοβαρή εγχείρηση. Η επιλεκτική χρεοκοπία είναι η αναισθησία που είναι απαραίτητη και σίγουρα εγκυμονεί κάποιους κινδύνους, αλλά εάν δεν την κάνεις δεν πρόκειται να σωθείς. Εάν όλα πάνε καλά, η προσωρινή αναισθησία θα τελειώσει, η εγχείρηση θα ολοκληρωθεί και ο ασθενής θα είναι πλέον σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

Στις δημόσιες επισημάνσεις τους, αλλά και σε ιδιωτικές συζητήσεις, αξιωματούχοι του Ταμείου διαμηνύουν ότι για «να πάνε όλα καλά», η Ελλάδα οφείλει να υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει στο ακέραιο τα επώδυνα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν πως αυτό που έχει σημασία είναι το ευρύτερο πλαίσιο (the bigger picture) των εξελίξεων και πώς θα υλοποιηθεί η όποια συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια μείωσης του χρέους. Σημείωσαν ότι «εάν υπάρξει επιλεκτική χρεοκοπία, θέλουμε αυτή να είναι διαχειρίσιμη και αποτελεσματική» και επισήμαναν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει και δεν μπορεί κανείς να τον αγνοήσει.

Παράλληλα, η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ την περασμένη Τετάρτη προειδοποιεί ευθέως για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην προσφορά κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία πιθανώς να επιβαρύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Σημειώνει ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας -για την οποία το Ταμείο υπολογίζει ότι θα ανέλθει στα 33 δισ. ευρώ και θα αξιολογηθεί ως επιλεκτική χρεοκοπία- θα εκτινάξει το χρέος της χώρας σε δυσθεώρητα ύψη (166% το 2011 και 172% το 2012).

Τη στιγμή που αναπτύσσεται ο σχετικός προβληματισμός, ο επικεφαλής του προγράμματος για την Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν, εμφανίσθηκε μάλλον υπερβολικά αισιόδοξος για τις δυνατότητες επιτυχίας του όλου εγχειρήματος. Προειδοποίησε, πάντως, ότι «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για υστερήσεις», αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως «δεν έγινε ποτέ συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Στο όλο σκηνικό υπογραμμίζεται ότι «το πρόβλημα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», η οποία δεν επιθυμεί να φανεί ότι εγγυάται για μια χώρα η οποία βρίσκεται σε χρεοκοπία. Ο κ. Τόμσεν επέμεινε, πάντως, στην ανάγκη να παραμείνει η ΕΚΤ έτοιμη να προσφέρει την αναγκαία ρευστότητα ύψους έως και 30 δισ.

Στο Ταμείο χαρακτηρίζουν «νεκρό» το αρχικό γαλλικό σχέδιο, ενώ δηλώνουν επίσης κάθετα αντίθετοι σε μια λύση κουρέματος, όπως στην περίπτωση της Αργεντινής. Αντίθετα, βλέπουν θετικά την επαναγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, την προοπτική επιμήκυνσης των ομολόγων που λήγουν έως το 2019, όπως και τη μείωση των επιτοκίων.

Αναφερόμενος στην πορεία του Μνημονίου, ο κ. Τόμσεν εκτίμησε ότι το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα. Μίλησε για ύφεση κατά 1,5% μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, αλλά εκτίμησε ότι στην επόμενη σχετική ανάλυση θα διαφανεί βελτίωση των μεγεθών και της βιωσιμότητας του χρέους. Τέλος, αναφέρθηκε σε «ταμπού» που καταρρέουν όπως είναι η κατάργηση δημόσιων οργανισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή