Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθαίνει η πολιτική κρίση που εκδηλώθηκε στην Κύπρο μετά την καταστροφική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», την περασμένη Δευτέρα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, έθεσε χθες την παραίτησή του στη διάθεση του Κύπριου Προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια, «για λόγους ευθιξίας και όχι γιατί αποδέχομαι ότι έχω οποιαδήποτε ευθύνη», όπως δήλωσε. Πρόκειται για τον γιο του πρώην Προέδρου της Κύπρου, Σπύρου Κυπριανού. Η θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών περιγράφεται ως επιτυχημένη, ενώ ο ίδιος εθεωρείτο ως ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους για να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα στην Κύπρο. Μετά την υποβολή της παραίτησής του χθες, ο κυβερνητικός συνασπισμός του ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ, ηγετικό στέλεχος του οποίου είναι ο κ. Κυπριανού, εισέρχεται σε περίοδο σοβαρής κρίσης.

Η παραίτηση του κ. Κυπριανού ήρθε σε συνέχεια πολύπλευρης πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση Χριστόφια. Στην Κύπρο συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς στην υπόθεση των εμπορευματοκιβωτίων με τα εκρηκτικά, ενώ κλιμακώνεται η κριτική της αντιπολίτευσης. Οι αποκαλύψεις για τις αποφάσεις που ελήφθησαν να παραταθεί η φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων με τα πυρομαχικά στο ύπαιθρο, ενώ από καιρό είχε διαγνωσθεί η επικινδυνότητά τους, διογκώνουν τη δυσαρέσκεια. Ο κ. Χριστόφιας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε και δημοσιεύθηκε σε κυπριακές εφημερίδες, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας εκείνων που οι πολίτες κατονομάζουν ως υπεύθυνους για την φονική έκρηξη που στοίχισε τη ζωή 13 ανθρώπων. Στην ίδια δημοσκόπηση, ο κ. Κυπριανού ήρθε τρίτος. Το υπουργείο Εξωτερικών, υπεύθυνο για τον διπλωματικό χειρισμό του θέματος, έχει δεχθεί μεγάλο μέρος της κριτικής.

Ο κ. Κυπριανού στις χθεσινές δηλώσεις του εξέφρασε τη λύπη του για την τραγωδία, για τα λάθη ή τις παραλείψεις και διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ κάλεσε σε υπευθυνότητα όλους.

Την ίδια στιγμή, οι οικονομικές συνέπειες από τις καταστροφές που προκάλεσε η πρωτοφανής έκρηξη, εμφανίζονται μέρα με την ημέρα όλο και πιο σοβαρές και απασχόλησαν χθες κυβερνητική σύσκεψη. Η κυβέρνηση Χριστόφια δέχεται έντονη κριτική και για την απόφασή της να αποδεχθεί την προσφορά ηλεκτρικού ρεύματος από τα Κατεχόμενα, στην προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Κύπρο. Η κατάσταση παρουσιάζεται απελπιστική, καθώς ετέθησαν σε λειτουργία ακόμη και απαρχαιωμένες γεννήτριες, που είχαν αποσυρθεί.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου να επικρατήσει ηρεμία, προκειμένου να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση, μετέφερε στη Λευκωσία χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την επέτειο της τουρκικής εισβολής. Ο κ. Μπεγλίτης, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η τουρκική απειλή δεν είναι θεωρητική, είναι υπαρκτή, «το βλέπουμε αυτό στο Αιγαίο και στην Κύπρο», όπως τόνισε. Είχε προηγηθεί συνάντησή του στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς με τον Κύπριο ομόλογό του, Δημήτρη Ηλιάδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή