«Ανάγκη άμεσης προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων»

«Ανάγκη άμεσης προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη αντίθεση της Ν.Δ. στη λεγόμενη «συμμετοχή των ιδιωτών» στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων εξήγησε χθες ο κ. Αντ. Σαμαράς στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών κ. Χίλαρι Κλίντον. Στη 45λεπτη συνάντησή τους, η κ. Κλίντον, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν έκρυψε την αγωνία της για το ενδεχόμενο να υπάρξει ντόμινο εξελίξεων και πέραν της Ε.Ε. σε περίπτωση που η λύση που θα δοθεί στο ελληνικό πρόβλημα δεν είναι οριστική, διέκρινε σοβαρή οικονομική λογική στις ενστάσεις αλλά και τις προτάσεις της Ν.Δ., αλλά επέμεινε ότι το πρόγραμμα δεν έχει υλοποιηθεί ως ώφελλε, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη άμεσης προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και σε αυτή της συνεννόησης μεταξύ των εγχώριων πολιτικών δυνάμεων για μία φορολογική μεταρρύθμιση. Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, αφού, όπως τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός, το «ελληνικό πρόβλημα είναι σε οξεία φάση, αλλά ουσιαστικά είναι χαρακτηριστικό πολλών ανάλογων οικονομικών προβλημάτων στην Ε.Ε., αλλά και τις ΗΠΑ. Κατά τις ίδιες πηγές, αν και υπήρξε φειδωλή στις παρατηρήσεις της, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησής της για την αναποφασιστικότητα που χαρακτηρίζει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι το κόμμα του είναι πολύ πιο μπροστά από την κυβέρνηση στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ για τη φορολογική πολιτική επανέλαβε ότι θα πρέπει να είναι δίκαιη και ιδιαίτερα σε περιόδους ύφεσης, όπως η τρέχουσα, δεν θα πρέπει να ρίχνει το βάρος στην υπερφορολόγηση, διότι αυτό θα βαθύνει την ύφεση.

Εξηγώντας τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο συμμετοχής των ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων, ο κ. Σαμαράς προέβλεψε ότι θα οδηγήσει σε «επιλεκτική χρεοκοπία», η οποία είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δυσκολεύεται πια να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες με ενέχυρο τα κρατικά ελληνικά ομόλογα και, ως εκ τούτου, πιθανώς θα προκύψει πρόσθετο πρόβλημα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Η «επιλεκτική χρεοκοπία»

Οπως είπε, η «επιλεκτική χρεοκοπία» θα δημιουργήσει πολύ αρνητική ψυχολογία μέσα στην Ελλάδα, ενώ η «αναδιάρθρωση χρέους», που θα ακολουθήσει την «επιλεκτική χρεοκοπία», θα έχει αρνητικές επιπτώσεις πάνω στο τραπεζικό σύστημα και στα ασφαλιστικά ταμεία, με επιπλέον αρνητικά αποτελέσματα στη ρευστότητα και στην οικονομική μας δραστηριότητα. Σε δήλωση που έκανε αμέσως μετά, σημείωσε ότι η βελτίωση των όρων δανεισμού είναι απαραίτητη, αλλά όχι με τρόπους που θα προκαλέσουν έλλειψη ρευστότητας και μεγαλύτερη ύφεση.

Οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος καταλόγισε στον αρχηγό της Ν.Δ. «στείρα και παλαιοκομματικά δημαγωγική στάση».

«Ας κρατήσει για τον εαυτό του και το ΠΑΣΟΚ τη στρεψοδικία και την παραπληροφόρηση», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κ. Γ. Μιχελάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή