Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΝ

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΝ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα είχαν οι τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με τους αρχηγούς των κομμάτων. Στις συνομιλίες δεν ετέθη ζήτημα συναίνεσης.

Ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε πρώτα στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ κ. Αλ. Παπαρήγα και την ενημέρωσε για το πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα. Η κ. Παπαρήγα, η οποία έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη, του επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την Ε.Ε. και διαγραφή του χρέους.

Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στη συμμετοχή των ιδιωτών και σε οτιδήποτε θα μπορούσε να εκληφθεί ως πιστωτικό γεγονός.

Τάχθηκε, δε, κατά της αποδοχής της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», λέγοντας ότι ο κόσμος δεν έχει σαφή εικόνα τι είναι και ότι δεν μπορεί να την ξεχωρίσει από την πραγματική χρεοκοπία. Σημείωσε ότι, αν αυτή η πιθανότητα εμπεριέχεται στη λύση που θα δοθεί την Πέμπτη, τότε υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει πανικός στους καταθέτες και η χρεοκοπία να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επισήμανε στον πρωθυπουργό πως η λύση η οποία θα δοθεί θα δημιουργήσει δεδομένα και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται στην ίδια θέση, και αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για την Ελλάδα να δημιουργήσει συμμαχίες. Συνέστησε μάλιστα στον πρωθυπουργό «αν βλέπει να σκαλώνουν τα πράγματα, να φύγει και να πει ότι επιστρέφει για διαβουλεύσεις στην Αθήνα». Συνεργάτες του κ. Καρατζαφέρη έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε σαφή εικόνα για το τι θα γίνει στη σύνοδο και δεν απέκλειαν καμία εξέλιξη, ακόμα και να τα «βροντήξει».

Ως εξαιρετικά αβέβαιο για το τι θα γίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες χαρακτήριζαν τον πρωθυπουργό και στην Κουμουνδούρου. Η εκτίμηση συνεργατών του προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα ήταν ότι η κυβέρνηση είναι πολύ στριμωγμένη σε σχέση με τη σύνοδο κορυφής, ανήσυχη, ενώ, όπως έλεγαν, δεν έχει βάλει καμιά κόκκινη γραμμή.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε στον πρωθυπουργό ότι είναι μείζον να τεθεί θέμα προστασίας των καταθέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αργεντινοποίησης της χώρας. Επέκρινε ότι δεν έχει καταγραφεί η θέση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση και ζήτησε επιθετική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή ενός μέρους του και την έκδοση ευρωομολόγου. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε στον κ. Παπανδρέου ότι χρειάζεται μια συνολική ευρωπαϊκή λύση και ζήτησε ενημέρωση και μετά τη σύνοδο.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλη και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντ. Μπακογιάννη, η οποία δεν εμφανίστηκε αρνητική στη συμμετοχή των ιδιωτών. «Θα είναι καταστροφή αν στη σύνοδο δεν βρεθεί λύση», είπε και εκτίμησε ότι μοιραία οδηγούμαστε σε εκλογές, καθώς ούτε η κυβέρνηση ούτε κανένα κόμμα μόνο του μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή