Αλληλεγγύη ζητεί από Ε.Ε. ο Αντ. Σαμαράς

Αλληλεγγύη ζητεί από Ε.Ε. ο Αντ. Σαμαράς

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγωνία, για τον κίνδυνο να χαθεί ακόμη μία -ίσως η τελευταία- ευκαιρία, εκφράζει η Νέα Δημοκρατία ενόψει της σημερινής έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Με μια γραπτή παρέμβασή του, ο αρχηγός του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς κάλεσε την ηγεσία της Ευρώπης να δείξει αποφασιστικότητα για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και να μην παρατείνει την αστάθεια των αγορών, διότι όσο αυτή παρατείνεται τόσο διογκώνεται η αποσταθεροποίηση.

Εκρουσε, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου διαβλέποντας ότι αν δεν επιδείξουν αλληλεγγύη, αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής, ενώ επέμεινε για ακόμη μία φορά ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί στην έκδοση ευρωομολόγου και βραχυχρόνια στην επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, που θα επιφέρει μείωση του δημόσιου χρέους, επίσης χωρίς να προκαλέσει «επιλεκτική χρεοκοπία».

«Η συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο του κρατικού δανεισμού ήταν μια λαθεμένη επιλογή εξαρχής, που εκτόξευσε το κόστος δανεισμού για τις ασθενέστερες χώρες και μεταδίδει ακόμα την κρίση παντού», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν είναι λύση και πρέπει να αποφευχθεί γιατί επιδεινώνει τα προβλήματα ρευστότητας χωρών όπως η Ελλάδα και οδηγεί σε τεράστια αβεβαιότητα.

«Λύσεις υπάρχουν»

Υπενθύμισε, μάλιστα, την προειδοποίηση του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη κ. Τρισέ. «Λύσεις υπάρχουν», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι το ευρωομόλογο θα επιτρέψει αισθητή μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, χωρίς να υπάρξει «επιλεκτική χρεοκοπία»

Ανέδειξε, δε, για ακόμη μία φορά την ανάγκη αναπτυξιακής τόνωσης των χωρών της περιφέρειας, που βουλιάζουν στην ύφεση. «Ιδιαίτερα η Ελλάδα δεν ζητάει χαριστική μεταχείριση. Ζητάει την ευκαιρία για επανεκκίνηση της οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να φανεί συνεπής και στις υποχρεώσεις της. Χωρίς επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, όσο κι αν αλλάξουν οι όροι του δανεισμού της, η χώρα μας δεν πρόκειται να βγει από την κρίση», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Τετάρτη ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει και στη συνέχεια θα θέσει προς δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις που του κατέθεσε χθες η αρμόδια επιτροπή της Ν.Δ. για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται:

– Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας στα όρια του Συντάγματος του ’75.

– Η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

– Η αλλαγή του καθεστώτος της βουλευτικής ασυλίας, η οποία δεν θα περιλαμβάνει και την υπουργική ευθύνη και θα περιορίζεται μόνο στην άσκηση των πολιτικών καθηκόντων.

– Ο διαχωρισμός των βουλευτών από τους υπουργούς.

– Η μείωση του αριθμού των βουλευτών από τους 300 στους 200.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή