Γ. Παπανδρέου με Μέρκελ πριν από τη Σύνοδο

Γ. Παπανδρέου με Μέρκελ πριν από τη Σύνοδο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα το μεσημέρι θα γνωρίζει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, και μάλιστα από την ίδια την Αγκελα Μέρκελ, τι αποφάσισε ο γαλλογερμανικός άξονας για την τύχη της Ελλάδας. Στις 12 το μεσημέρι, μια ώρα πριν από την επίσημη έναρξη της Εκτακτης Συνόδου Κορυφής των 17 της Ευρωζώνης, ο κ. Παπανδρέου ουσιαστικά θα γνωρίζει και την όποια λύση προκύψει. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επαναλαμβάνουν, σχεδόν μονότονα, τις εθνικές γραμμές, δηλαδή τη βιωσιμότητα του χρέους, τη βελτίωση των όρων αποπληρωμής του και την εγγύηση της ρευστότητας. Με βάση αυτό το τρίπτυχο, αλλά και το γεγονός ότι πλέον απειλείται μια χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης όπως η Ιταλία, διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «θα επικρατήσει η λογική». Ως προς τη στάση που θα τηρήσει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο, οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στη δήλωση του κ. Παπανδρέου στο δίκτυο Bloomberg, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη της υπόλοιπης Ευρώπης.

Σκληρό, δύσκολο, δίχως ούτε μια βεβαιότητα περιγράφουν συνεργάτες του πρωθυπουργού το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για το ελληνικό πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι οι βασικοί «παίκτες» που θα κληθούν να δώσουν μια συνολική ή όποια άλλη λύση (Μέρκελ, Σαρκοζί) γνωρίζουν βεβαίως τις απόψεις του κ. Γ. Παπανδρέου, τηρούν τις τελευταίες εβδομάδες μια απόσταση από τις -δημόσιες- συζητήσεις περί του τι μέλλει γενέσθαι, προκαλώντας στο Μαξίμου ανησυχία.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες οι υπουργοί που συνόδευαν τον κ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες (Ευ. Βενιζέλος, Η. Μόσιαλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου) είχαν περισσότερο άγχος για το ευρισκόμενο σε εξέλιξη γαλλογερμανικό ραντεβού του Βερολίνου μεταξύ των Αγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, παρά για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο, που κατά πληροφορίες έγινε σε καλό κλίμα. Οι τρεις υπουργοί, αλλά και οι τρεις τεχνοκράτες που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό (Γ. Ζανιάς, Γ. Γληνός, Π. Χριστοδούλου) βρίσκονταν τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Παπανδρέου με τον κ. Μπαρόζο όσο και μετά αυτήν σε διαρκή σύσκεψη και σε ανοιχτή επαφή με τις ελληνικές διπλωματικές πηγές στο Βερολίνο, προκειμένου να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα και βέβαια να προετοιμάσουν τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ. Ενας εκ των τεχνοκρατών αυτών, άλλωστε, θα είναι και ο μόνος συνοδός του πρωθυπουργού στις σημερινές συναντήσεις του.

Τηλεφώνημα από τον Μπιλ Κλίντον

Ο πρωθυπουργός έφθασε στη βροχερή βελγική πρωτεύουσα χθες το απόγευμα, ευρισκόμενος ήδη από το βράδυ της Τρίτης σε διαρκή επαφή είτε με τον κ. Μπαρόζο είτε με τον κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Με τον τελευταίο μάλιστα έχουν συνομιλήσει τηλεφωνικώς τουλάχιστον τρεις φορές τις τελευταίες ημέρες. Ο κ. Παπανδρέου προτού αναχωρήσει από την Αθήνα δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπιλ Κλίντον, ο οποίος επανέλαβε τη στήριξή του προς την ελληνική υπόθεση. Προχώρησε επίσης σε μια σειρά τηλεφωνημάτων στους ηγέτες των χωρών της περιφέρειας που απειλούνται άμεσα από την πιθανότητα μη εξεύρεσης λύσης (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία).

Ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε με τους κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Χοσέ Θαπατέρο, Πέδρο Κοέλιο και Εντα Κένι, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες (ιδίως ο κ. Θαπατέρο) τηρούσαν έναντι της Ελλάδος στάση ουδετερότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή