Αισιόδοξο μήνυμα από Παπανδρέου

Αισιόδοξο μήνυμα από Παπανδρέου

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαίωση μιας πολύμηνης κυβερνητικής προσπάθειας, αλλά και αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου τις χθεσινές αποφάσεις της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, αναφέρθηκε σε μια μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται για τη χώρα, προκειμένου η οικονομία να καταστεί εκ νέου βιώσιμη, δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει ότι «όλα κινδυνεύουν να πάνε στράφι αν δεν συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές στην οικονομία, τις παραγωγικές δομές και τις νοοτροπίες». Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να θεωρηθεί «επιλεκτική χρεοκοπία» η συμμετοχή ιδιωτών, χαρακτήρισε δευτερεύον ζήτημα το πώς θα αξιολογηθεί αυτή από τους Οίκους, καθώς, όπως είπε, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έλαβε εγγυήσεις ρευστότητας. Ο κ. Παπανδρέου κατέτμησε τη διαπραγματευτική προσπάθεια της Ελλάδας σε τρία στάδια: την αποφυγή χρεοκοπίας, την ανάκτηση αξιοπιστίας και τη διαπραγμάτευση του συνολικού προβλήματος. Εμφανίστηκε επικριτικός για καθυστερήσεις από πλευράς Ε.Ε., για την οποία ανέφερε ότι έδινε την εντύπωση διαφοράς φάσης από τις εξελίξεις. Ως προς τα χαρακτηριστικά του πακέτου μέτρων που υιοθετήθηκε χθες, δήλωσε ότι διασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους, η κάλυψη των δανειακών αναγκών για τα επόμενα χρόνια, ενώ, παράλληλα, δίνεται ώθηση στην ανάπτυξη και την αναθέρμανση της οικονομίας.

Νωρίτερα, σε κοινή συνέντευξη με τους κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο, ο Ελληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους ομολόγους του και τους αξιωματούχους για το «νέο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο», ενώ εκδήλωσε την ικανοποίησή του για το λεγόμενο «ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ» (δηλαδή την τεχνική και αναπτυξιακή βοήθεια από την Ε.Ε.). Ο κ. Παπανδρέου υπήρξε ιδιαίτερα εμφατικός ως προς τη βούλησή του να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για την απρόσκοπτη συνέχιση της ευρωπαϊκής βοήθειας. Το σκέλος αυτό της δήλωσης του πρωθυπουργού είναι το πλέον σημαντικό. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η ευρωπαϊκή συμφωνία για το χρέος και τη συνέχιση της βοήθειας δεν είναι τίποτε άλλο παρά απότοκο της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή της θεσμικής αποτύπωσης πως η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί. Τούτο βασίζεται, βέβαια, στην πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου ότι το έλλειμμα θα συνεχίσει να μειώνεται και από το 2014 και έπειτα θα παράγονται πρωτογενή πλεονάσματα. Πρόκειται για μια μόνιμη υπενθύμιση για το μέλλον, ότι μετά την επιτυχή, ως προς την ελληνική υπόθεση, έκβαση της χθεσινής Συνόδου Κορυφής ακολουθεί δρόμος ανηφορικός, στον οποίο η μεταρρυθμιστική κόπωση απλώς δεν συνιστά επιλογή. Στο ίδιο το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις πρώτες αράδες που αφορούν την Ελλάδα τονίζεται η σημασία που έχει για τους εταίρους μας, η ταχεία πρόοδος του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Τρισέ

Την εγγύηση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με 35 δισ. ευρώ ανακοίνωσε αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της χθεσινής Συνόδου Κορυφής ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν – Κλοντ Τρισέ. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ελλάδα οδηγείται σε επιλεκτική χρεοκοπία, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα καμιά τέτοια απόφαση, συνέστησε υπομονή μέχρι να φανεί τι ακριβώς θα γίνει, προσθέτοντας ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει καμιά εξέλιξη. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθεί κάθε ενδεχόμενο. Ο κ. Τρισέ εμφανίστηκε βέβαιος ότι με τις χθεσινές αποφάσεις αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης σε άλλες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή