Με 82 διοικήσεις τα 131 νοσοκομεία του ΕΣΥ

Με 82 διοικήσεις τα 131 νοσοκομεία του ΕΣΥ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αναδιάταξη των μονάδων υγείας του ΕΣΥ, με την οποία η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να εξορθολογίσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Χθες, ο υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε τις τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές στη διοίκηση των μονάδων Υγείας επισημαίνοντας ότι τα 131 νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα πρώην νοσοκομεία του ΙΚΑ, τα αμιγώς πανεπιστημιακά και τα ειδικού καθεστώτος «συνενώνονται» υπό 82 διοικήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, ανακοίνωσε τη μείωση κατά περίπου 11.000 των οργανικών κλινών (από 46.873 σε 35.815). Πρόκειται κυρίως για «εικονικές κλίνες», δηλαδή κλίνες που περιγράφονται στους οργανισμούς των νοσοκομείων, αλλά για διάφορους λόγους δεν έχουν αναπτυχθεί. Και οι δύο αλλαγές θα αποτυπωθούν σε υπουργικές αποφάσεις που υπογράφονται εντός των ημερών, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν και οι τελικές αποφάσεις για τις συνενώσεις ομοειδών κλινικών που θα «ολοκληρώσουν» την εικόνα της νέας αρχιτεκτονικής του ΕΣΥ.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός, συνολικά οι διοικητές και οι αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων από 175 γίνονται 144 και οι 131 διοικητές μειώνονται σε 82 (τα ονόματα θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα). Εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις -π. χ. κληροδοτήματα- τα νοσοκομεία που συνενώνονται έχουν και κοινά Δ. Σ. Οι κοινές διοικήσεις θα έχουν το ελεύθερο για τη μετακίνηση προσωπικού μεταξύ των μονάδων τους για να καλύπτονται άμεσα τα κενά, ενώ στενή συνεργασία θα υπάρχει και σε βοηθητικές και τεχνικές υπηρεσίες. Επιπλέον, εξετάζεται η μετατροπή οκτώ νοσοκομείων σε μονάδες υγείας άλλης μορφής, όπως π. χ. του Παιδοψυχιατρικού Αττικής σε Κέντρο Υγείας. Η απόφαση γι’ αυτές τις μετατροπές θα ληφθεί από τις νέες «ενοποιημένες» διοικήσεις των νοσοκομείων ανάλογα και με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Σε έξι περιπτώσεις τα νοσοκομεία θα υπαχθούν σε καθεστώς «επιστημονικής» συνεργασίας. Ετσι, στην 1η ΥΠΕ Αττικής, 32 μονάδες ενώνονται διοικητικά σε 15 (πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα τα νοσοκομεία Γενικό Κρατικό Αθηνών και Σωτηρία ή τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία), στην 2η ΥΠΕ Πειραιώς – Αιγαίου, 22 σε 15, στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας 16 σε 10, στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης 17 σε 12, στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας 13 σε 7, στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτ. Ελλάδας, 31 σε 19 και στην 7η ΥΠΕ Κρήτης, 9 σε 4.

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ως «νέα ημέρα για το ΕΣΥ» και έκανε λόγο για μία «βιώσιμη αρχιτεκτονική στο σύστημα Υγείας που θα επιδέχεται διοίκηση». Εστίασε και στο πρόβλημα με τα λανθασμένα στοιχεία, όπως αυτό καταδείχθηκε κατά τη διαβούλευση, σημειώνοντας: «Αυτές τις ημέρες ζήσαμε το φαινόμενο του συστήματος που δεν διοικείται σωστά, γιατί ποτέ δεν μετρήθηκε». Περιέγραψε μάλιστα σκηνή όπου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου αναγκάστηκε να μεταβεί στην Κυπαρισσία για να μετρήσει ο ίδιος κλίνες νοσηλείας! «Αυτή η χώρα συζητάει, αλλά δεν μετράει. Γι’ αυτό και έφτασε εκεί που έφτασε», τόνισε.

«Με δεδομένη την κατά 30% αύξηση προσέλευσης των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, είναι επιβεβλημένο να ανοίξουν αμέσως όλα τα νοσηλευτικά κρεβάτια που παραμένουν κλειστά εξαιτίας δραματικών ελλείψεων προσωπικού. Τουναντίον, ο κ. Λοβέρδος, υπακούοντας τυφλά στις εντολές της τρόικας, ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο 11.000 κρεβατιών με βάση παραποιημένα στοιχεία», σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Δημήτρης Βαρνάβας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή