Παρόντες οι τραπεζίτες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 3.30 χθες το μεσημέρι ο κ. Γ. Προβόπουλος περνούσε τη διαδικασία ελέγχου, βιαστικός χαιρετούσε διά χειραψίας τους λιγοστούς Ελληνες δημοσιογράφους και με γοργό βήμα κατευθυνόταν προς τον προθάλαμο της αίθουσας όπου οι ηγέτες των 17 χωρών της Ευρωζώνης συζητούσαν επί των πιθανών σεναρίων λύσης της υπόθεσης του χρέους.

Εκεί βρίσκονταν ήδη Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι συνάδελφοι του κ. Προβόπουλου. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες φορές που σε Σύνοδο Κορυφής, στο πλευρό των ηγετών που συζητούν, συμμετέχουν και οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες. Τελευταία φορά που συνέβη κάτι αντίστοιχο ήταν στην πιστωτική κρίση του 2008, όταν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα κλονίστηκε από τη φούσκα των subprimes στις ΗΠΑ. Ως πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών παρευρέθη και ο πρόεδρος της Εθνικής κ. Β. Ράπανος.

Ανάμεσα στη χορεία των τραπεζιτών, περιλαμβάνονταν ο Γιόζεφ Ακερμαν της Deutsche Bank, ο επικεφαλής της γαλλικής BNP Paribas και άλλοι συνάδελφοί τους, οι οποίοι ως κατεξοχήν εκπρόσωποι των λεγομένων ιδιωτών επενδυτών είχαν βέβαια σημαντικό λόγο στις χθεσινές συζητήσεις.

Οταν ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους τραπεζίτες που εκπροσωπούν τα «μεγαθήρια» του τομέα, εισήλθαν στην αίθουσα. Οι κ. Προβόπουλος και Ράπανος, περίμεναν στον προθάλαμο μαζί με τους Ελληνες υπουργούς (Ευ. Βενιζέλο, Η. Μόσιαλο, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου).

Θα δεχθεί πιέσεις

Οι συζητήσεις αφορούσαν και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο ως κάτοχος σημαντικού μεριδίου κρατικών ομολόγων, θα δεχθεί σοβαρές πιέσεις από τις προβλέψεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στον δανεισμό της χώρας.

Ο κ. Προβόπουλος, βέβαια, παρακολουθούσε από κοντά τις συζητήσεις, ήδη από προχθές, όταν στη Ρώμη τεχνοκράτες από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης ουσιαστικά προετοίμασαν τα κύρια σενάρια για την επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους. Οταν δέχθηκε από τον πρωθυπουργό το τηλεφώνημα για να μεταβεί το ταχύτερο δυνατόν στις Βρυξέλλες, είχε σε μεγάλο βαθμό αντιληφθεί τους κινδύνους και, βέβαια, τις όποιες προσδοκίες καλλιεργούνταν σε σχέση με τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών (δηλαδή κυρίως των τραπεζών και των ασφαλιστικών Ταμείων ή εταιρειών) στο πακέτο διάσωσης.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, τις ώρες πριν από την κλήση των τραπεζιτών στις Βρυξέλλες, ο κ. Προβόπουλος συζήτησε με τον κ. Ακερμαν, ο οποίος άλλωστε ως επικεφαλής της μεγαλύτερης ιδιωτικής ευρωπαϊκής τράπεζας, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ακερμαν συζήτησε επί μακρόν με τον κ. Προβόπουλο για το κόστος, τη ζημία που θα προκληθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τη συμμετοχή του στο πακέτο διάσωσης του κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή