Απαντήσεις σε τέσσερις κρίσιμες ερωτήσεις

Απαντήσεις σε τέσσερις κρίσιμες ερωτήσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H συμφωνία των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης αποτελεί μεγάλη ανάσα για την ελληνική οικονομία. Η «Κ» επιχειρεί σήμερα να αποκωδικοποιήσει τις προβλέψεις αλλά και τη σημασία της συμφωνίας για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, προσφέροντας απαντήσεις σε κρίσιμες ερωτήσεις.

– Πόσο θα μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος;

– Μέχρι το 2014 το χρέος θα μειωθεί κατά περίπου 26 δισ. ευρώ μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Τα 13,5 δισ. θα προκύψουν μέσω του προγράμματος ανταλλαγής και μετακύλισης ομολόγων και τα υπόλοιπα από τις επαναγορές ελληνικών ομολόγων που θα κάνει το EFSF. Χάρη στα νέα χαμηλότοκα δάνεια πολύ μεγάλης διάρκειας που θα λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί επιπλέον κατά 12%. Η συνολική μείωση του χρέους θα φτάσει περίπου στο 25% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

– Ποιο είναι το ύψος του νέου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας;

– Συνολικά μέχρι και το 2014 η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με 159 δισ. ευρώ. Τα 109 δισ. θα προέλθουν από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Σε αυτά περιλαμβάνονται 28 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις, 34 δισ. δάνειο από την τρόικα, 35 δισ. εγγυήσεις, 20 δισ. για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επαναγοράς και 20 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Πέραν των 109 δισ., πόροι 45 δισ. από το πρώτο Μνημόνιο θα μεταφερθούν στο δεύτερο. Η διάρκεια των δανείων που έχουμε ήδη λάβει στο πλαίσιο του Μνημονίου θα επιμηκυνθεί στα 30 χρόνια. Τα δάνεια που θα λάβει η Ελλάδα θα έχουν 10ετή περίοδο χάριτος, κατά την οποία η χώρα θα καταβάλει μόνο τους τόκους.

– Η Ελλάδα θα πρέπει να υπογράψει νέο Μνημόνιο;

– Ναι, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, πριν δηλαδή δοθεί η πρώτη δόση του νέου Μνημονίου. Βάση για το νέο Μνημόνιο θα είναι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ωστόσο θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αλλαγές ιδίως όσον αφορά τη φορολογία. Ε.Ε. και ΔΝΤ έχουν δηλώσει ότι θα δεχθούν μείωση της φορολόγησης, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξουν οι στόχοι μείωσης του ελλείμματος.

– Πώς βοηθάει η συμφωνία για την αντιμετώπιση του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης;

– Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναβαθμίζεται, με το πιο ευέλικτο πλέον EFSF να μπορεί να παρεμβαίνει τόσο στην πρωτογενή αγορά όσο και στη δευτερογενή αγορά εφόσον έχει εξασφαλίσει την έγκριση της ΕΚΤ. Επιπλέον, θα μπορεί να παρέχει προληπτικά δάνεια, ενώ θα είναι σε θέση να συμβάλει μέσω δανείων σε χώρες στην άμεση ανακεφαλαίωση των τραπεζικών συστημάτων τους. Το EFSF, το οποίο θα πρέπει πλέον να θεωρείται το βασικό δίχτυ ασφαλείας της Ευρωζώνης με κεφάλαια έως και 440 δισ., θα μπορεί να δρα προληπτικά, βοηθώντας χώρες που δεν έχουν λάβει ακόμα πακέτο στήριξης και που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες χρηματοδότησης. Το EFSF είναι πλέον σε θέση να παρέμβει, ώστε να βοηθήσει Ισπανία και Ιταλία αν κριθεί αναγκαίο. O Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι η ενίσχυση του ρόλου του EFSF σηματοδοτεί την «αρχή ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή