Επόμενο βήμα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

Επόμενο βήμα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτήρα σχεδόν πανηγυρικής συνεδρίασης είχε το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο έγινε με αφορμή τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Παπανδρέου ουσιαστικά παρείχε το γενικό πολιτικό πλαίσιο υπό το οποίο αντιμετωπίζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής, ενώ τόνισε την ανάγκη για ταχύ βηματισμό ως προς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Εμφανώς απελευθερωμένος από την ανάγκη διατήρησης χαμηλών τόνων κατά την περίοδο πριν από τη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίσης σφοδρή επίθεση στη Ν. Δ., περιγράφοντάς την ουσιαστικά ως κατώτερη των ιστορικών περιστάσεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της προχθεσινής Συνόδου ως «ιστορικά», βάσει των οποίων οι Ελληνες απαλλάσσονται «από τον βραχνά της χρεοκοπίας». Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την εισήγησή του απευθυνόμενος (η πρωθυπουργική τοποθέτηση μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση) στους πολίτες, λέγοντας σε προσωπικό τόνο: «Τίποτα δεν θα είχαμε καταφέρει χωρίς τη δική σας προσπάθεια, χωρίς τις δικές σας θυσίες. Θέλω να είστε όλοι σας περήφανοι γι’ αυτό που είμαστε, για τον αγώνα μας, για τη χώρα μας».

Ο κ. Παπανδρέου συνέχισε στο ίδιο ύφος λέγοντας: «Οπως είχα δεσμευτεί, οι θυσίες αυτές δεν πήγαν χαμένες». Ανέφερε, μάλιστα, ότι την προσπάθεια που έχει καταβληθεί και τις πρωτόγνωρες θυσίες του ελληνικού λαού αξιοποίησε ως επιχείρημα στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους, όπως είπε, επισήμανε ότι δεν μπορεί αυτή η προσπάθεια, αυτές οι θυσίες να υποθηκεύονται άλλο από τις επιθέσεις της αγοράς, την έλλειψη ασφάλειας και σιγουριάς ευρύτερα ή την αναποφασιστικότητα σε επίπεδο Ευρώπης και με βάση αυτό σκεπτικό ζήτησε άμεση λύση. «Διεκδίκησα το απλό, το δικαίωμα του Ελληνα και της Ελληνίδας στην ελπίδα, το δικαίωμα να αλλάξουμε τη χώρα μέσα σε κλίμα σιγουριάς και ασφάλειας», πρόσθεσε.

Εν συνεχεία ο κ. Παπανδρέου έκανε και μια προσωπική αναφορά, στην οποία εμμέσως πλην σαφώς υπογράμμισε ότι αισθάνεται δικαιωμένος από τις αποφάσεις. «Ο πολύμηνος αυτός αγώνας ήταν και ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα, αφού η Ιστορία τα έφερε έτσι. Εδωσα τον αγώνα αυτόν με αυταπάρνηση, αντιμετωπίζοντας μια κριτική πολλές φορές δυσανάλογη με τη δική μου ευθύνη για το πρόβλημα της χώρας», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, όπως άλλωστε έκανε από την πρώτη κιόλας δημόσια τοποθέτησή του μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι «οι δυσκολίες δεν τελείωσαν» και εκδήλωσε εκ νέου την προσήλωσή του στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι η Ν. Δ. «έχασε μια ιστορική ευκαιρία». Αναφέρθηκε γενικώς στις βασικές πτυχές των αποφάσεων του Συμβουλίου, όπως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η βελτίωση των όρων αποπληρωμής του, αλλά άφησε τις λεπτομέρειες για τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος αναφέρθηκε σε αυτές αμέσως μετά το τέλος της εισηγητικής τοποθέτησης του πρωθυπουργού.

Θετικό κλίμα

Γενικώς, το κλίμα στο εσωτερικό του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν εξαιρετικά θετικό και ουδείς εκ των παρευρισκομένων αμφισβήτησε την αξία των σημαντικών αποφάσεων. Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ενεργοποιηθούν τα CDS, ενώ ο κ. Γ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι το σχέδιο δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Πιο αισιόδοξος όλων ήταν ο κ. Χ. Παμπούκης, ο οποίος αφού εξήρε το ΚΚΕ για την υπεύθυνη στάση του στο λιμάνι του Πειραιά εκτίμησε ότι η Ελλάδα είναι πλέον «δημοσιονομικός παράδεισος». Για την απόφαση της Ε. Ε. μίλησε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, λίγο πριν από τη σύντομη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος (και μέχρι πρότινος επί των Οικονομικών) μίλησε για ιστορική και πρωτοφανή στη γενναιότητα και το εύρος της απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής έκανε λόγο για απόφαση – δικαίωση της προσπάθειας που έγινε ένα χρόνο τώρα, δικαίωσης των προσπαθειών του λαού, απόφαση που αντικρούει την επιχειρηματολογία περί μη διαπραγμάτευσης και δίνει στην Ελλάδα τον χρόνο για αλλαγές, ενώ ταυτόχρονα τη θωρακίζει.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τις αμέσως ερχόμενες ημέρες ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει, δι’ επιστολής, χρονοδιαγράμματα από τους υπουργούς του με χρονικό όριο το τέλος Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή