Ευ. Βενιζέλος: Ο καταθέτης είναι απολύτως ασφαλής

Ευ. Βενιζέλος: Ο καταθέτης είναι απολύτως ασφαλής

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία του rollover με άρτια ομόλογα 30ετούς διάρκειας, ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Ουσιαστικά, ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ που λήγουν μέχρι το 2020 θα ανταλλαγούν με νέα 30ετούς διάρκειας σε αντιδιαστολή με τις τράπεζες οι οποίες θα κάνουν την ανταλλαγή με μέση απομείωση της τάξεως του 20%. Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα, σημείωσε ότι: «Η Ευρωζώνη χθες στην πραγματικότητα διατύπωσε μια σαφή πανηγυρική διακήρυξη υπέρ του μέλλοντος και της αντοχής του ευρώ». Σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας, η οποία σταδιακά θα περάσει στην πραγματική οικονομία. Ανακοινώνοντας μέρος του νέου προγράμματος (δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές αλλαγές) ανέφερε ότι «μπήκε πάτος στο βαρέλι» στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στους πολίτες ότι η Ελλάδα διαθέτει το πιο εγγυημένο τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ένα «τεράστιο κέλυφος» στις τράπεζες και ο πολίτης, ο καταθέτης είναι απολύτως ασφαλής. Η ρευστότητα των τραπεζών και η κεφαλαιακή ενίσχυση που χρειάζεται, αντιμετωπίζονται 100% προληπτικά και απόλυτα με εγγύηση του EFSF. Οσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, θα ανταλλάξει τα ομόλογα που κατέχει με άλλα 30ετούς διάρκειας. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι με το νέo πρόγραμμα στήριξης της τραπεζών μέσω του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) δεν τίθεται θέμα κρατικοποίησης των τραπεζών, παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπάρχει υψηλός βαθμό εξάρτησης από το κράτος. «Αυτό είναι κακό για τους μετόχους αλλά καλό για την αγορά. Στόχος δεν είναι η κρατικοποίηση αλλά η πλήρης εξυγίανση», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι ελληνικοί όμιλοι να έχουν κεφαλαιακή επάρκεια (tier 1) στο 10%. Τι ανακοίνωσε:

– Επιμήκυνση της τάξεως των 30 ετών. Με τον τρόπο αυτό σταθεροποιείται, όπως είπε ο υπουργός, το κόστος εξυπηρέτησης, δηλαδή το μέσο επιτόκιο του ελληνικού δημοσίου χρέους στο σύνολό του, όποιος κι αν το κατέχει, σε επίπεδα χαμηλότερα του 5%.

– Η μέση διάρκεια του χρέους διπλασιάζεται. Από τα 6,5 χρόνια φτάνουμε σε μία μέση διάρκεια που υπερβαίνει τα 13,5 χρόνια για το σύνολο του χρέους.

– Μείωση του καθαρού χρέους κατά 26,1 δισ. ευρώ ή 12% του ΑΕΠ.

– Το παλαιό χρέος των 65 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβάνεται και η πέμπτη δόση του δανείου) επιμηκύνεται περαιτέρω.

– Τα κρίσιμα χρόνια έως το 2016 ελαφρύνεται το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους, με μειωμένο επιτόκιο για τα πέντε πρώτα χρόνια. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα θα κινηθεί περίπου στο 5%, για τα πρώτα χρόνια όμως κοντά στο 4%.

– Ολα τα ομόλογα που κομίζει αυτή τη στιγμή ο διεθνής ιδιωτικός τομέας από τώρα έως και το 2020, που υπολογίζονται σε περίπου 135 δισ., μετακινούνται κατά 30 χρόνια, σε ποσοστό συμμετοχής που υπολογίζεται στο 90%. Οπως τόνισε, «οι τράπεζες και οι άλλοι ιδιωτικοί φορείς, που είναι αυτή τη στιγμή κάτοχοι ελληνικών ομολόγων μέχρι το 2020, ικανοποιούνται στην πραγματικότητα με την έκδοση 30ετών ομολόγων, τα οποία είναι εγγυημένα από το σύστημα».

– Ενα μέρος ομολόγων των τραπεζών, θα αντικατασταθεί από άλλα τριακονταετούς διάρκειας στο 100%, στο άρτιο και άλλα που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 80%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή