Η αντίδραση των μικρών κομμάτων

Η αντίδραση των μικρών κομμάτων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς στις αποφάσεις της συνόδου των Βρυξελλών. Καμία ανακούφιση δεν θα προκύψει για το λαϊκό εισόδημα, τονίζει το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τη χαρακτήρισε πρώτη φάση μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Με ανάμεικτα συναισθήματα την υποδέχθηκαν ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Αριστερά. Μόνον η κ. Μπακογιάννη χαιρέτισε την απόφαση χαρακτηρίζοντάς τη βαθιά ανάσα, τόνισε όμως ότι τώρα η Ελλάδα πρέπει να τρέξει.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι η λύση αποτελεί μια «ελεγχόμενη χρεοκοπία με «κούρεμα» τουλάχιστον 20%-21%, με επιμήκυνση, παράταση και με αλλεπάλληλες δανειοδοτήσεις είτε με τη μορφή του ψευδεπίγραφου σχεδίου Μάρσαλ είτε με άλλες μορφές που αλυσοδένουν τον ελληνικό λαό να πληρώνει χρέη, χρέη, χρέη για πάρα πολλά χρόνια».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει ότι καμία «ανακούφιση» και κανένα όφελος δεν πρόκειται να προκύψει για το εργατικό και λαϊκό εισόδημα.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι «κανείς νοήμων δεν μπορεί να χειροκροτήσει όπως και δεν μπορεί να μουντζώσει τα αποτελέσματα της συνόδου».

Σε πρωινή τηλεοπτική του συνέντευξη υποστήριξε ότι «η Ελλάδα μπαίνει στον γύψο». «Μείναμε ζωντανοί, όρθιοι, αλλά όχι αξιοπρεπείς. Οσα σπαταλήσαμε, η γενιά της Μεταπολίτευσης, θα πληρώσουν οι επόμενες δύο γενεές», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να ξανακερδίσουμε τη χαμένη μας υπόληψη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις αποφάσεις της συνόδου «παραδοχή της χρεοκοπίας τής μέχρι σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης από την Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση», ενώ κατηγόρησε την ηγεσία της Ευρώπης ότι μένει δέσμια στη στρατηγική του αδιέξοδου και χρεοκοπημένου νεοφιλελευθερισμού.

«Η χθεσινή απόφαση δεν αποτελεί αρχή εξόδου από την κρίση, αλλά την επίσπευση της πρώτης πράξης ενός προαναγγελθέντος σχεδίου ελεγχόμενης χρεοκοπίας», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης χαρακτήρισε τις αποφάσεις «συμβιβασμό που δίνει ανάσα στη χώρα». «Η επιμήκυνση, η μείωση των επιτοκίων και η δεκαετής περίοδος χάριτος είναι σε θετική κατεύθυνση, χωρίς να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους», είπε ο κ. Κουβέλης, ο οποίος χαρακτήρισε θετική την αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Μηχανισμό Στήριξης. Ως αρνητικό στοιχείο σημείωσε τη δογματική προσήλωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον «κορσέ» του Συμφώνου Σταθερότητας.

«Βαθιά ανάσα» για την Ελλάδα χαρακτήρισε την απόφαση της συνόδου κορυφής η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Οπως είπε, δημιουργεί ένα πλαίσιο σταθερότητας για την ελληνική οικονομία.

Η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι «τώρα όμως η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο. Τώρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε ούτε μία ημέρα να χάσουμε. Η δε κυβέρνηση να μην ακολουθήσει την πολιτική που ακολούθησε τον τελευταίο χρόνο, του εφησυχασμού και της αδράνειας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή