Ικανοποιητική η λύση και για τον οίκο Fitch

Ικανοποιητική η λύση και για τον οίκο Fitch

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευνοϊκό σχόλιο ακόμα και από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch ότι «αποτελούν σημαντικό και θετικό βήμα για την εξασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη», προκάλεσαν οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Ο Ντέιβιντ Ρίλεϊ, επικεφαλής αξιολόγησης κρατικών ομολόγων του οίκου, τη χαρακτήρισε ως την «πιο ολοκληρωμένη και συνεκτική απάντηση πολιτικής στην ελληνική κρίση» – και ας προϊδέασε ταυτόχρονα για προσωρινή υποβάθμιση του χρέους της Ελλάδας σε restricted default, προτού το αναβαθμίσει εκ νέου, ενδεχομένως σε CCC, αφού ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Σε αισιόδοξο κλίμα και η δήλωση του Ιρλανδού πρωθυπουργού, Εντα Κένι, για την απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων να μειώσουν το επιτόκιο δανεισμού και της χώρας του κατά 2%. Σύμφωνα με τον κ. Κένι, με τον τρόπο αυτό το Δουβλίνο θα εξοικονομήσει περί τα 600-800 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο Πορτογάλος ομόλογός του, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, εξέφρασε επίσης αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα καθησυχάσει επενδυτές και οίκους για την ικανότητα και τη δέσμευση της κυβέρνησής του να εφαρμόσει πρόγραμμα σκληρής λιτότητας ως αντάλλαγμα για τη στήριξη που συμφωνήθηκε φέτος.

Η προχθεσινή συμφωνία στέλνει «σημαντικό μήνυμα στις αγορές ότι το ευρώ παραμένει ισχυρό νόμισμα», σύμφωνα με τρεις γερμανικές ενώσεις τραπεζών. Ο Πέτερ Μπόφινγκερ, οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, χαρακτήρισε «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» το γεγονός ότι δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στο EFSF, καθώς έτσι «περιορίζονται οι εντάσεις». Κάποιοι, πάντως, ανέμεναν περισσότερα: Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η σύνοδος «μπορεί να έδωσε λύση, όμως οι αμφιβολίες παραμένουν». Οι New York Times προειδοποιούν ότι η προθυμία των ηγετών να αποδεχθούν την πραγματικότητα περί ανάγκης εκχώρησης μεγάλου μέρους της εθνικής κυριαρχίας δεν αρκεί για να πείσει και τους λαούς. Η Barclays Capital τόνιζε χαρακτηριστικά χθες ότι η συμφωνία για την Ελλάδα ήταν «περισσότερο απ’ ό,τι περιμέναμε, αλλά όχι αρκετό για να κοιμηθούμε ήσυχοι». Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz χαιρέτισε τη «σημαντική επέκταση του εργαλείου αντιμετώπισης της κρίσης», επέστησε όμως την προσοχή στη σημασία της «ταχείας υλοποίησης των αποφάσεων, χωρίς ατέρμονες διενέξεις για τις λεπτομέρειες». Ο Αντριου Μπούζομγουερθ αντιπρόεδρος της PIMCO Europe, προειδοποίησε, τέλος: «Μπορούμε να πάμε διακοπές – όμως, επιστρέφοντας τον Σεπτέμβριο, όταν θα επίκειται η επόμενη δόση, όλων τα μάτια θα είναι στραμμένα στην Αθήνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή