Αποφυλακίστηκε και ο Βασ. Ξηρός

Αποφυλακίστηκε και ο Βασ. Ξηρός

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννέα χρόνια έχουν περάσει από το καλοκαίρι του 2002 όταν όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε τις συλλήψεις των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Στο διάστημα που μεσολάβησε, μερικά από τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στις μεγάλες δίκες που πραγματοποιήθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού αθωώθηκαν ή απηλλάγησαν λόγω παραγραφής των αδικημάτων από τον πρώτο βαθμό. Κάποιοι χρειάστηκε να δικαστούν και από δευτεροβάθμιο δικαστήριο, προκειμένου να επιστρέψουν οριστικά στον «κόσμο», ενώ κάποιοι άλλοι έλαβαν το αποφυλακιστήριο στα χέρια τους έχοντας εκτίσει το προβλεπόμενο από τον νόμο μέρος της ποινής που τους επεβλήθη. Στην τελευταία αυτή κατηγορία συγκαταλέγεται ο μικρότερος των αδελφών Ξηρών, ο Βασίλης Ξηρός, ο οποίος στα μέσα της εβδομάδας αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής έχοντας εκτίσει τα 3/5 της συνολικής κάθειρξης 25 ετών που του είχε επιβάλει το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ρόλο στην αποφυλάκισή του διαδραμάτισε το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2002 μέχρι σήμερα ο «Παναής» της 17Ν ήταν τυπικός και συνεπής στις πενθήμερες άδειες που έλαβε, ενώ «έγραψε» πολλές ώρες σε μεροκάματα κατορθώνοντας να πάρει το αποφυλακιστήριο ταχύτερα αφού μία ημέρα εργασίας μετράει για δύο ημέρες ποινής.

Εννέα χρόνια μετά την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης από τους συνολικά 20 συλληφθέντες εντός των φυλακών παραμένουν οκτώ. Ο καταδικασθείς σε 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη ως αρχηγός της 17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας (11 φορές ισόβια και 25 χρόνια), ο Χριστόδουλος Ξηρός (6 φορές ισόβια και 25 χρόνια), ο Σάββας Ξηρός (5 φορές ισόβια και 25 χρόνια), ο Βασίλης Τζωρτζάτος (4 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη), καθώς και ο Ηρακλής Κωστάρης ο οποίος εκτίει ισόβια κάθειρξη. Στις φυλακές θα παραμείνουν για λίγους μήνες ακόμα ο Κώστας Τέλιος και ο Πάτροκλος Τσελέντης. Το δικαστήριο έχει αναγνωρίσει και στους δύο καταδικασθέντες το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας με αποτέλεσμα να αποφύγουν τα ισόβια. Και οι δύο λαμβάνουν πενθήμερες άδειες, ενώ ο Τσελέντης εργάζεται στον φούρνο των φυλακών ελπίζοντας ότι θα είναι ελεύθερος στα τέλη του 2011. Ο Τέλιος κρατείται στο νοσοκομείο των φυλακών και η αποφυλάκισή του τοποθετείται στους πρώτους μήνες του 2012.

Ελεύθεροι, έχοντας εκτίσει την ποινή τους είναι οι Κώστας Καρατσώλης, Σωτήρης Κονδύλης, Θωμάς Σερίφης και Διονύσης Γεωργιάδης, ενώ με δικαστικές αποφάσεις έχουν απαλλαγεί οι Νίκος Παπαναστασίου, Παύλος Σερίφης, Θεολόγος Ψαραδέλλης, Ανέστης Παπαναστασίου, Γιάννης Σερίφης και Αγγελική Σωτηροπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή