Δώστε συνολική λύση, βοηθώντας την Ελλάδα τώρα

Δώστε συνολική λύση, βοηθώντας την Ελλάδα τώρα

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας περάσει μόλις 39 ώρες στην Αθήνα, την περασμένη Δευτέρα, λίγο πριν από τις 2 μ.μ., η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Χίλαρι Κλίντον, ετοιμάζεται να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να αναχωρήσει για τον επόμενο σταθμό της, την Ινδία. Η οικονομία, που κυριάρχησε σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψής της στη χώρα μας, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχει με τους συνεργάτες της μέχρι την τελευταία στιγμή. Η κ. Κλίντον εκφράζει την αγωνία της για τις εξελίξεις και με τη φράση «θέλω να δω πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε», ζητεί από τους συνεργάτες της, τόσο στο επιτελείο που τη συνοδεύει, όσο και στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, να επικεντρωθούν σε αυτό. Η Αμερικανίδα ΥΠ.ΕΞ. βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον, που παρακολουθεί στενά το «ελληνικό πρόβλημα», έχοντας αποφασίσει να ασκήσει όλη της την επιρροή προς την Ε.Ε., προκειμένου να δοθεί συνολική λύση και όχι μια ακόμη πρόσκαιρη αντιμετώπιση, που απλά θα παρατείνει την αγωνία και, πιθανότητα, θα επιδεινώσει την κατάσταση. Ενώ η κ. Κλίντον από την Αθήνα στηρίζει τον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, και την προσπάθεια της κυβέρνησης, οι διεργασίες πέραν του Ατλαντικού κορυφώνονται και το μήνυμα προς την Ευρώπη είναι σαφές: δώστε λύση, βοηθώντας την Ελλάδα τώρα.

Ερχόμενη στην Αθήνα, η κ. Κλίντον έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της, εκτός από τη σαφή στήριξη προς τον πρωθυπουργό, να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά και να προσπαθήσει να εκμαιεύσει ενδείξεις συναίνεσης, καθώς, η ευρωπαϊκή ηγεσία εξακολουθεί να δείχνει ιδιαίτερα προβληματισμένη από τη στάση του.

Πιέσεις για συνεργασία

Στη συνάντησή τους, το πρωί της περασμένης Δευτέρας, είναι το πρώτο πράγμα που του λέει: είναι εξαιρετικά κρίσιμο στην παρούσα συγκυρία τα δύο μεγάλα κόμματα να συνεργασθούν. Συνεργάτες της κ. Κλίντον παρομοίαζαν το ύφος και την επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε έναντι του προέδρου της Ν.Δ. με εκείνα που ο κ. Σαμαράς συνάντησε στις Βρυξέλλες, στον προ μηνός κύκλο επαφών που είχε με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Το ζητούμενο τη δεδομένη στιγμή είναι η εθνική ενότητα, δεν είναι καιρός για κομματικές αντιπαραθέσεις, του επισημαίνει και τον καλεί «να κάνει το σωστό» και να υποστηρίξει τα μέτρα.

Ο κ. Σαμαράς, αναλύει τη δική του πρόταση, επιμένοντας ότι το μείγμα πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση είναι λανθασμένο και δεν αποτελεί απάντηση στην κρίση. Η κ. Κλίντον, επιμένει ότι προέχει η συναίνεση στα μέτρα. Ετσι, αναφέρει στον κ. Σαμαρά ότι μπορεί να έχει δίκιο για την ανάγκη αλλαγής του φορολογικού συστήματος, αλλά ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό, αφού πρώτα σταθεροποιηθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη. Του απευθύνει, δε, το ερώτημα, γιατί δεν συνεργάζεται με την κυβέρνηση για την αλλαγή του φορολογικού.

Στη συζήτηση παρεμβαίνει ο Αμερικανός υφυπουργός Ρόμπερτ Χόρματ, αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, που συνόδευε την κ. Κλίντον στην Αθήνα. Επικαλείται το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, η οποία επίσης αναγκάστηκε να περάσει από διαδικασία σκληρών οικονομικών μέτρων για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης που την έπληξε. Ο κ. Χόρματ αναφέρει ότι και εκεί ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε διλήμματα και ενστάσεις, ωστόσο, αποφάσισε να υποστηρίξει το πρόγραμμα και, τελικά, βρέθηκε ο ίδιος να διαχειρίζεται σήμερα τα οφέλη και τα αποτελέσματα που προέκυψαν για τη χώρα από την εφαρμογή του προγράμματος.

Η συνάντηση ολοκληρώνεται, τελικά, χωρίς να επέλθει κάποιου είδους συμφωνία, χωρίς ο κ. Σαμαράς να πειστεί για την αναγκαιότητα συναίνεσης στα μέτρα. Η μόνη αντίδραση που εισέπραξε η αμερικανική αντιπροσωπεία, πέραν της επιμονής του ότι το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η Ν.Δ. αποτελεί πιο σωστή «συνταγή» και μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, ήταν η φράση «εντάξει, καταλαβαίνω τι λέτε εσείς». Ηταν ξεκάθαρο, ωστόσο, στην Αμερικανίδα ΥΠ.ΕΞ., όταν η συνάντηση ολοκληρώθηκε, ότι ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη και να μεταβάλει τη στάση του.

Ο κ. Σαμαράς στην Ουάσιγκτον τον Σεπτέμβριο

Εχοντας βιώσει μια ιδιότυπη απομόνωση στην Ευρώπη, όπου κυριαρχούν τα ιδεολογικά συγγενή προς τη Ν.Δ. κόμματα, ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον με στόχο να εκπέμψει μια εικόνα αποδοχής από τις ΗΠΑ, παρότι η κυβέρνηση Ομπάμα πρόσκειται ιδεολογικά στο ΠΑΣΟΚ και είναι γνωστοί οι φιλικοί προσωπικοί δεσμοί του αντιπροέδρου Μπάιντεν και του ζεύγους Κλίντον με τον κ. Παπανδρέου. Η επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ., που συζητήθηκε με την Αμερικανίδα υπ. Εξωτερικών την περασμένη Δευτέρα, στοχεύει και στην επικοινωνιακή εξισορρόπηση της εμφάνισης του Γ. Παπανδρέου στην ΔΕΘ το τριήμερο 9 – 11 Σεπτεμβρίου.

Παραδοσιακά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντάται με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Κώστας Καραμανλής είχε συναντηθεί με τον Ντικ Τσέινι το 2002, στο περιθώριο Διάσκεψης της Δημοκρατικής Ενωσης, όπως και με τον Αλ Γκορ το 1999. Με τον τελευταίο είχε συναντηθεί και ο αείμνηστος Μιλτιάδης Εβερτ στη δική του επίσκεψη στην Ουάσιγκτον ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 1995. Εκτός του Τζο Μπάιντεν, ο κ. Σαμαράς προσβλέπει σε συνάντηση με τη Χίλαρι Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ θα έχει επαφές και με ομογενείς με τους οποίους θα συζητήσει τόσο τις οικονομικές του προτάσεις και τη δυνατότητα επενδύσεων στη χώρα μας όπως και τα εθνικά θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή