Η συμμετοχή των ιδιωτών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

– Πόσα χρήματα θα συνεισφέρει ο ιδιωτικός τομέας, για την ακρίβεια τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες;

– Μέχρι το 2014, η καθαρή συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στην ελληνική οικονομία θα είναι 49,6 δισ. ευρώ. Τα 37 δισ. θα προκύψουν από το πρόγραμμα ανταλλαγής και μετακύλισης ομολόγων. Τα 12,6 δισ. από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που θα εκτελέσει το EFSF. Συνολικά μέχρι το 2020, η χρηματοδότηση που θα προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 135 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), μέλη του οποίου είναι οι μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως.

– Πώς διαμορφώνεται το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη;

– Τα νέα δάνεια που θα πάρει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα έχουν επιτόκιο περίπου 3,5%. Η διάρκεια αποπληρωμής τους θα είναι τουλάχιστον 15 χρόνια και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 30 χρόνια με δεκαετή περίοδο χάριτος. Η Ελλάδα έχει λάβει από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ 65 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου. Η περίοδος αποπληρωμής αυτών των δανείων είναι, μετά την απόφαση του Μαρτίου, 7,5 χρόνια κατά μέσο όρο. Το επιτόκιο δανεισμού είναι περίπου 4,5%. Η Ευρωζώνη αποφάσισε τη «σημαντική επιμήκυνση» της περιόδου αποπληρωμής των 44 δισ. που της αναλογούν, χωρίς να προσδιορίζει προς το παρόν ακριβώς για πόσο μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Το επιτόκιο δανεισμού που χρεώνει το ΔΝΤ είναι ίδιο για όλες τις χώρες, δηλαδή περίπου 3,5%, ενώ η περίοδος αποπληρωμής είναι 7,5 χρόνια κατά μέσο όρο.

– Ποιο θα είναι το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον ιδιωτικό τομέα;

– Μεσοσταθμικά υπολογίζεται σε περίπου 5%. Το επιτόκιο δανεισμού θα αυξάνεται ανά πενταετία και θα μείνει σταθερό τα τελευταία 20 χρόνια.

– Ποιες επιλογές έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιώτες επενδυτές;

– Οι επενδυτές θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ τριών τύπων ανταλλαγής ομολόγων και ενός τύπου μετακύλισης. Η πρώτη επιλογή αφορά ανταλλαγή παλιών ομολόγων με νέα ίσης ονομαστικής αξίας, 30ετούς διάρκειας. Το επιτόκιο δανεισμού ισοδυναμεί με 4,5% σε σταθερούς όρους. Η δεύτερη επιλογή αφορά τη μετακύλιση ομολόγων με τη λήξη τους σε νέα, ίσης ονομαστικής αξίας και 30ετούς διάρκειας. Το επιτόκιο δανεισμού ισοδυναμεί με 4,5% σε σταθερούς όρους. Η τρίτη επιλογή αφορά την ανταλλαγή ομολόγων στο 80% της ονομαστικής τους αξίας με νέα 30ετούς διάρκειας. Το επιτόκιο δανεισμού ισοδυναμεί με 6,42% σε σταθερούς όρους. Τελευταία επιλογή είναι η ανταλλαγή ομολόγων στο 80% της ονομαστικής τους αξίας με νέα 15ετούς διάρκειας και με επιτόκιο που ισοδυναμεί με 5,9% σε σταθερούς όρους. Για τις πρώτες τρεις επιλογές προσφέρεται πλήρης εγγύηση από το EFSF μέσω μηδενικού κουπονιού πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ. Για την τέταρτη επιλογή προσφέρεται μερική εγγύηση του κεφαλαίου μέσω του EFSF.

– Πόσο μεγάλη αναμένεται να είναι η συμμετοχή των θεσμικών κατόχων ελληνικών ομολόγων;

– Σύμφωνα με το IIF υπολογίζεται να συμμετάσχει τουλάχιστον το 90% των επενδυτών. Κάθε μια από τις τέσσερις προσφερόμενες επιλογές αναμένεται να συγκεντρώσει το 25% της ζήτησης.

– Ποιες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι τώρα;

– Από την Ελλάδα οι τράπεζες: Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank. Μεταξύ άλλων οι τράπεζες: BNP Paribas, Deutsche Bank, HSBC, Societe Generale, ING, Dexia, Commertzbank, Credit Suisse, Standard Chartered, Intensa SanPaolo, BBVA και οι ασφαλιστικές εταιρείες: Allianz, Munich Re, Swiss Re, AXA, Genarali κ. ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή