Θερινό ράλι συνεδριάσεων στη Βουλή

Θερινό ράλι συνεδριάσεων στη Βουλή

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν μια… μεγαλοπρεπής αίθουσα αναμονής μοιάζει από το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης η Βουλή: Απαντες στο εσωτερικό της «εξομολογούνταν» πως αναμένουν πια σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, χωρίς ωστόσο να μπορούν να τις προσδιορίσουν κιόλας. Για το μόνο που δήλωναν πλέον σχεδόν σίγουροι ήταν ότι το «παράξενο» σκηνικό που στήθηκε από νωρίς, όσον αφορά το φετινό κοινοβουλευτικό καλοκαίρι θα συμπληρωνόταν πιθανότατα και από την ακύρωση ακόμα και των μίνι (15ήμερων) θερινών διακοπών της λειτουργίας της Βουλής.

Τρεις είναι οι αιτίες που διαμόρφωσαν ξαφνικά το κλίμα αυτό της αβεβαιότητας: Οι κρίσιμες εξελίξεις στις Βρυξέλλες αναφορικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, το αρνητικό για την κυβερνώσα παράταξη αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας για τις υποθέσεις των κ. Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη -αναφορικά με ενδεχόμενη εμπλοκή τους στο σκάνδαλο της Siemens-, καθώς και οι έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του.

Οι αλλαγές στον συνήθη καλοκαιρινό προγραμματισμό της Βουλής ήρθαν φέτος νωρίς: Οι νομοθετικού χαρακτήρα δεσμεύσεις της χώρας μας στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες για την ομαλή συνέχιση της δανειοδότησής της σχεδόν ευθύς εξ αρχής «ακύρωσαν» κάθε σχεδιασμό για διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας και έναρξη της λειτουργίας των λεγόμενων θερινών τμημάτων. Αιχμή, στην προκειμένη περίπτωση, ήταν φυσικά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (27 – 29 Ιουνίου) και ο εφαρμοστικός νόμος (29 – 30/6). Παραπλεύρως, έπρεπε να ψηφιστούν και μια σειρά άλλοι νόμοι που βρίσκονταν σε υπουργικά συρτάρια.

Βάσει των πρώιμων υπολογισμών, λοιπόν, βουλευτές και υπάλληλοι της Βουλής έδειχναν να προγραμματίζουν «διακοπές μόνο τον Αύγουστο». Ωστόσο, οι δραματικές (δημοσιονομικές) εξελίξεις ανέτρεψαν και αυτούς τους νεότερους υπολογισμούς: Νέα σημαντική «νομοθετική» υποχρέωση ήταν και είναι να ψηφιστεί και το κρίσιμο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Τα ημερολόγια άνοιξαν εκ νέου. Και τότε από ορισμένους εκ των επιτελών του Κοινοβουλίου άρχισε να συζητείται η «διακοπή του επταημέρου»: Από την Πέμπτη 11 έως την Πέμπτη 18 Αυγούστου, έλεγαν χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για έναν «μακρύ Δεκαπενταύγουστο». Μάλιστα, μια αποστροφή του λόγου του κ. Ευ. Βενιζέλου («το πολυνομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 15 Αυγούστου» ακούστηκε να λέει) ηλέκτρισε ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα.

Η φήμη αυτή φάνηκε να ασκεί έντονη πίεση ιδιαίτερα μεταξύ των εργαζομένων – υπαλλήλων της Βουλής, κάτι που έδειξε να ευαισθητοποιεί τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φιλ. Πετσάλνικο. «Βαγγέλη δες αν μπορείς να καταθέσεις το νομοσχέδιο μέχρι την Πέμπτη (σ. σ. 14/7)» θα μπορούσε να έχει διαμηνύσει ο κ. Πετσάλνικος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Αν γινόταν αυτό -όπως και τελικώς συνέβη- τότε η Βουλή θα μπορούσε να διακόψει τις εργασίες της για ένα δεκαπενθήμερο (από Δευτέρα 8 έως Δευτέρα 22/8), αφού για τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή ο κανονισμός της Βουλής θα είχε τυπικώς τηρηθεί: δύο κύκλοι συνεδριάσεων, δηλαδή πρώτη και δεύτερη ανάγνωση, και μετά άνετη χρονικά έγκρισή του στην Ολομέλεια.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον καταγράφεται και ένα «τσουνάμι» συνεδριάσεων επιτροπών. Ενδεικτικό είναι πως την εβδομάδα που τελείωσε πραγματοποιήθηκαν συνολικά 23…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή