Μάχη με συντεχνίες και ανταρσίες στο ΠΑΣΟΚ

Μάχη με συντεχνίες και ανταρσίες στο ΠΑΣΟΚ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Γ. Παπανδρέου σπάνια ταξιδεύει στην Ευρώπη με το εσωτερικό μέτωπο σε ηρεμία. Η τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Κατά την απουσία του πρωθυπουργού διαδραματίστηκε στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ακόμη ένα επεισόδιο αλληλοσπαραγμού. Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός προχωρούσε στις κρισιμότερες, για το μέλλον της χώρας, διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ καταψήφιζαν την πρόταση παραπομπής για την υπόθεση της Siemens που είχε υπογράψει σχεδόν σύσσωμη η εκτός κυβέρνησης Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Ενα 24ωρο νωρίτερα άλλοι 20 βουλευτές εξεγείρονταν εναντίον του υπουργού Υποδομών κ. Γιάννη Ραγκούση με αφορμή την απελευθέρωση του επαγγέλματος του ιδιοκτήτη ταξί. Ο κ. Ραγκούσης εν συνεχεία απαντούσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του προκατόχου του κ. Δ. Ρέππα, ενώ εμφανιζόταν ενοχλημένος και με τον κ. Χρ. Παπουτσή για την απροθυμία της Αστυνομίας να παρέμβει όπου σημειώνεται παρακώλυση συγκοινωνιών από τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί.

Ενώ η Σύνοδος Κορυφής άρχιζε την Πέμπτη, ο γραμματέας της Κ.Ο. κ. Β. Εξαρχος υπαινισσόταν ότι ενδεχομένως θα πρέπει να βρεθεί συμβιβαστική λύση με τους ταξιτζήδες, και μάλιστα παρέπεμπε στη μεθαυριανή συνεδρίαση του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα για τη λύση. Είναι σαφές βέβαια ότι ο πρωθυπουργός, ευρισκόμενος μεταξύ συναντήσεων με ηγέτες, αξιωματούχους της Ε.Ε. και τραπεζίτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων, δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει στενά την κατάσταση, όπως αυτή εξελισσόταν πίσω στην Ελλάδα.

Κακές σχέσεις

Είναι ωστόσο σαφές ότι οι σχέσεις του κ. Ραγκούση με μια μερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο. Τούτο ήταν σαφές βέβαια και κατά την πολύμηνη περίοδο που ο κ. Ραγκούσης διατηρούσε το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών. Η επιμονή του για την προώθηση της αλλαγής του εκλογικού νόμου (που βέβαια ακόμη εκκρεμεί) κατά το γερμανικό σύστημα, ενοχλούσε πολλούς βουλευτές.

Το μέτριο και πολλές φορές κακό επίπεδο των σχέσεων του κ. Ραγκούση με μερίδα της Κ.Ο. καλυπτόταν από το γεγονός ότι ιδίως μετά την υπογραφή του Μνημονίου, τον Μάιο του 2010, τα πυρά της ενδοκομματικής αντιπολίτευσης προσέλκυε σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα ο μέχρι πρόσφατα υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Οσοι ασπάζονται αυτή την άποψη για την πορεία των πραγμάτων, βασίζονται στην παραδοχή ότι υφίσταται μια ενδοκομματική αντιπολίτευση (των πάλαι ποτέ «βενιζελικών») που θέτει ως σαφείς στόχους πρόσωπα που προέρχονται από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου. Φέρουν μάλιστα για παράδειγμα τους πρωτεργάτες της επιστολής 21 βουλευτών προς τον κ. Β. Εξαρχο για την ανάγκη έκτακτης σύγκλησης του ΚΤΕ με θέμα τα ταξί, την κ. Τόνια Αντωνίου και τον κ. Ν. Σαλαγιάννη, οι οποίοι ήταν από τους σταθερούς επικριτές του κ. Παπακωνσταντίνου. Λένε μάλιστα ότι ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η επιστολή εστάλη παρότι ο κ. Ραγκούσης είχε ήδη συνεννοηθεί με τον εισηγητή του ΚΤΕ κ. Ιω. Αμοιρίδη και βέβαια τον κ. Εξαρχο. Υπάρχουν ωστόσο πολύ περισσότεροι αμφισβητίες της άποψης αυτής, οι οποίοι διαφωνούν κάθετα και λένε ότι σε περίοδο άμεσης σύμπραξης των κ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου δεν μπορεί να ευσταθεί τέτοιο σενάριο. Προσθέτουν μάλιστα ότι η ίδια η ανακοίνωση του κ. Εξαρχου για τη σύγκληση του ΚΤΕ αφήνει αιχμές κατά του κ. Ραγκούση για ουσιαστική έλλειψη διαλόγου. Και βέβαια τονίζουν ότι ο κ. Εξαρχος είναι από τα πρόσωπα της άμεσης εμπιστοσύνης στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου.

«Παπανδρεϊκοί»

Παραπέμπουν επίσης στα πρόσωπα όσων αντέδρασαν είτε μιλώντας στη Βουλή υπέρ των πληθυσμιακών κριτηρίων, είτε διά της υπογραφής της επιστολής των 21, όπως οι κ.κ. Δ. Παπουτσής, Χρύσα Αράπογλου, Ολγα Ρενταρή, Β. Κεγκέρογλου και Μαρία Σκραφνάκη που ανήκουν φυσικά στην πάλαι ποτέ γνωστή και ως «παπανδρεϊκή» πτέρυγα. Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν την κατάσταση με ανησυχία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί βεβαίως τη λύση του ζητήματος με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις για το άνοιγμα του επαγγέλματος, ωστόσο προβληματίζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν ζητήματα που κηλιδώνουν τις θετικές εντυπώσεις, οι οποίες δημιουργήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Το πιθανότερο είναι ότι εξελίξεις κι από αυτό το μέτωπο θα έχουμε την εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, οπότε ο κ. Παπανδρέου θα μπορεί να ασχοληθεί και με αυτό το ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή