Οι μεγάλοι κερδισμένοι των Βρυξελλών

Οι μεγάλοι κερδισμένοι των Βρυξελλών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ίσως η πιο έξυπνη κίνηση που έχει κάνει η Αγκελα Μέρκελ σε όλη την διάρκεια της λεγόμενης ελληνικής κρίσης. Την περασμένη Τρίτη χαμήλωσε δραματικά τον πήχυ εν όψει της Συνόδου. Την Πέμπτη το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε πρσοδοκία.

Μόνο και μόνο η ευφορία που δημιουργήθηκε στις διεθνείς αγορές και η ραγδαία αποκλιμάκωση των spread και των CDS στην Ευρωζώνη αρκεί για να πιστοποιήσει κανείς ότι η απόφαση της έκτακτης Συνόδου των Βρυξελλών ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Και από τη μελαγχολία που απέπνεαν τα βρετανικά ταμπλόιντ την επομένη της Συνόδου μπορούσε κανείς να καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα, πως οι κερδισμένοι δεν ήταν όλοι αυτοί που εύχονταν ή προπαγάνδιζαν τη διάλυση της Ευρωζώνης.

Κατά τρόπο ανεπάντεχο, ο μεγάλος κερδισμένος ήταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ευρώ, το τέλος του οποίου προφητεύουν πολλοί και κατά κόρον το τελευταίο διάστημα, ξεπεράσε την πρώτη του κρίση. Η Ενωση την οποία πολλοί θεωρούσαν ανίκανη να λάβει αποφάσεις και στην οποία διέκριναν διαλυτικές τάσεις έλαβε μια απόφαση που επαναφέρει την κοινοτική αλληλεγγύη σε πρώτο πλάνο και αποτελεί ισχυρότατη επιβεβαίωση της σημασίας που έχει η ένωση για τα κράτη-μέλη.

Ο δεύτερος μεγάλος κερδισμένος της απόφασης των Βρυξελλών ήταν η ελληνική οικονομία. Μόνο και μόνο από το ότι παραμερίζεται η παραλυτική αβεβαιότητα που προκαλούσε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μας, και ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει λόγος πια ούτε να φεύγουν χρήματα στο εξωτερικό ούτε να μη γίνονται αγοραπωλησίες σε ακίνητα και επενδύσεις λόγω αβεβαιότητας. Οι εγγυήσεις που παρέχονται στις τράπεζες εξουδετερώνουν άλλωστε και τα όποια μειονεκτήματα της επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Συνόδου ήταν ασφαλώς η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία επέβαλε τελικά τη θέλησή της, να συμβάλουν στον λογαριασμό οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες και όχι μόνον οι φορολογούμενοι. Για να το πετύχει αυτό, έπρεπε να κάμψει την αντίσταση των αγορών, των εταίρων και τελικά και της ΕΚΤ. Η σύγκρουση ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και τον κ. Τρισέ κατέληξε σε έναν συμβιβασμό που μάλλον στοίχισε ακριβά στη Γερμανία. Η Μέρκελ όμως και την ενότητα της Ευρώπης διέσωσε και να δείξει κατάφερε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στον μόνιμο μηχανισμό που θα δημιουργηθεί το 2013 δεν θα φέρει τη συντέλεια του κόσμου, όπως απειλούν οι αγορές.

Η εμπλοκή της Γερμανίας ανέρχεται πάντως σε τόσο μεγάλο ύψος πια (50 δισ. υπολογίζουν οι Γερμανοί) ώστε να δημιουργεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά πράγματα, ακόμα και στην ίδια την κ. Μέρκελ. Ετσι στην μεγάλης διάρκειας συνέντευξη που έδωσε πριν αναχωρήσει για διακοπές, η κ. Μέρκελ είπε αναφερόμενη στην Ελλάδα ότι «καλό θα είναι να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα και όχι μόνο να ψηφίζουμε νόμους που δεν εφαρμόζουμε», ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στα κλειστά επαγγέλματα που υπάρχουν στην Ελλάδα και ειδικά στο ότι πρέπει να «ανοίξουν οι μεταφορές και το επάγγελμα των φορτηγατζήδων». Πέραν τούτου, αναφέρθηκε στην αξιοποιήση της δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα και στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη χώρα μας το φθινόπωρο. Στους κερδισμένους, τέλος, και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Η απόφαση που κατάφερε να εξασφαλίσει στη Σύνοδο των Βρυξελλών διασφαλίζει αυτό το οποίο προσπαθούσε από την αρχή: να εξουδετερωθεί κάθε κίνδυνος για τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή