Πόροι για ενίσχυση της ανάπτυξης

Πόροι για ενίσχυση της ανάπτυξης

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον πολλαπλασιασμό των πόρων που προορίζονται να πέσουν στην πραγματική οικονομία προωθεί η κυβέρνηση την επομένη της ιστορικής συνόδου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας και να στηρίξει την πολυπόθητη ανάπτυξη που αποτελεί και τη μοναδική λύση για την έξοδο από την κρίση. Η συμμετοχή των τραπεζών στην αναδιάρθρωση του χρέους δεν αρκεί για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων, στον βαθμό που το τραπεζικό σύστημα καλείται να διαχειριστεί τα «απόνερα» της κρίσης.

Το κέντρο βάρους πέφτει για άλλη μία φορά στο κυριότερο αναπτυξιακό εργαλείο που διαθέτει η χώρα και το οποίο δεν είναι άλλο από τα κοινοτικά κονδύλια και το ΕΣΠΑ, που συνολικά φθάνουν τα 25 δισ. ευρώ και από τα οποία έχουν απορροφηθεί μόλις τα 5 δισ. ευρώ. Η απελευθέρωση πόρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μέσα από την οριστική απένταξη 4.762 έργων που κρατούσαν αναξιοποίητα ισόποσα κοινοτικά κεφάλαια, αποτελεί τη βασικότερη πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε συμφωνία με την Κομισιόν, η κυβέρνηση προωθεί την εμπροσθοβαρή εκκίνηση της οικονομίας μέσα από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και την απεμπλοκή των κονδυλίων από τα έργα που παραμένουν στα συρτάρια και απαιτούν χρόνο για να υλοποιηθούν. Βασικός μηχανισμός διοχέτευσης αυτών των πόρων θα αποτελέσει το ΕΤΕΑΝ, που σε συνεργασία με τις τράπεζες διαχειρίζεται κονδύλια άνω του ενός δισ. ευρώ και τα οποία αναζητούν αποδέκτες μέσα από προγράμματα όπως αυτό της ενίσχυσης της μεταποίησης, της εξωστρέφειας, της νεανικής και της καινοτομικής επιχειρηματικότητας ή μέσα από την κοινοτική πρωτοβουλία Jeremie.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης περιλαμβάνουν την αποδέσμευση κονδυλίων 200 εκατ. ευρώ από το Αποθεματικό Απρόβλεπτων Πόρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και αναμένεται να κορυφωθούν με την προσπάθεια για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο έγιναν ήδη οι πρώτες επαφές και διαπιστώθηκε η πρόθεση στήριξης των μεγάλων επενδύσεων μέσα από παραχωρήσεις και την προώθηση των υποδομών σε κρίσιμους τομείς.

Οι Ελληνες εξαγωγείς από την πλευρά τους αλλά και οι εκπρόσωποι της αγοράς υποδέχθηκαν θετικά το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τώρα είναι η στιγμή για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία και ειδικά οι ανταγωνιστικοί κλάδοι, όπως είναι οι εξαγωγές και ο τουρισμός. «Πρόκειται για πολύ ευχάριστη εξέλιξη. Πρώτον, διότι παραμένουμε στο ευρώ, δεύτερον, διότι έστω και καθυστερημένα εκφράσθηκε η αλληλεγγύη της Ε.Ε. και, τρίτον, διότι θα ενισχυθεί η ρευστότητα», υποστηρίζει μιλώντας στην «Κ» η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη. Επισημαίνει, πάντως, ότι «όσο αισιόδοξο και αν είναι το πακέτο, εξαρτάται από εμάς το πώς θα το αξιοποιήσουμε». Στο πολιτικό μήνυμα της απόφασης στέκεται ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κ. Μίχαλος, σημειώνοντας ότι «αποτελεί θετική εξέλιξη η κοινή στάση που υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εμφανιζόμενοι ως πολιτικοί που κυβερνούν και λαμβάνουν αποφάσεις για τις χώρες και τους λαούς της Ενωμένης Ευρώπης», για να προσθέσει ότι τώρα είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα να αλλάξει πορεία εφαρμόζοντας αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα με αναπτυξιακή λογική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή