Τι σημαίνει στην πράξη η συμφωνία της Συνόδου

Τι σημαίνει στην πράξη η συμφωνία της Συνόδου

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι σημαίνει τελικά selective default; Μήπως πυροδοτεί πιστωτικό γεγονός; Τι επιπτώσεις θα έχει για τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία; Ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλίδες για την προστασία της Ελλάδας από τις αγορές; Θα καταφέρει η συμφωνία της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης να αποτρέψει τη μετάδοση της κρίσης; Η «Κ» έθεσε αυτά τα ερωτήματα σε κορυφαίους ειδικούς του χρηματοπιστωτικού κλάδου και απαντά με βάση τη γνώμη και τις αναλύσεις τους.

– Η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών σημαίνει πως η Ελλάδα είναι πιθανό να κηρυχθεί σε καθεστώς «selective default» από τους οίκους αξιολόγησης. Τι σημαίνει αυτό;

– Είναι μια τεχνική κατηγορία που σημαίνει ότι οι επενδυτές σε κάποια ελληνικά ομόλογα θα ζημιωθούν λόγω της συμφωνίας. Στα ελληνικά, ο όρος default αποδίδεται σωστά ως αδυναμία εκπλήρωσης κάποιας υποχρέωσης. Το selective όμως (ή restricted, κατά τον οίκο Fitch Ratings) καθιστά σαφές ότι οι κάτοχοι άλλων ομολόγων θα συνεχίσουν να πληρώνονται εις ακέραιον και εγκαίρως. Επιπλέον, το ελληνικό χρέος δεν θα αξιολογείται σε αυτή την τεχνική κατηγορία παρά για λίγες ημέρες, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα να αποπληρωθούν πλήρως τα ομόλογα που δεν επηρεάζονται από «κούρεμα»/επιμήκυνση.

– Θα δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες για μερικές ημέρες;

– Οχι. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να τις χρηματοδοτεί με την εγγύηση του EFSF. Και βέβαια, η επιχείρηση ανταλλαγής των ομολόγων οργανώνεται με τέτοιον τρόπο ώστε η βαθμολογία selective default να αρθεί πολύ γρήγορα, εντός ημερών το πολύ.

– Ομως οι ηγέτες της Ευρωζώνης πέρασαν μήνες μαχόμενοι ένα ενδεχόμενο selective default, φοβούμενοι μήπως οι επενδυτές θεωρήσουν ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Δεν υπάρχει πια ο φόβος ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα πυροδοτήσει τη μετάδοση της κρίσης;

– Αυτό εξαρτάται από τις χρηματοοικονομικές αγορές. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αναδείξουν την Ελλάδα ως ειδική περίπτωση και να τονίσουν πως και οι άλλες κυβερνήσεις θα πληρώσουν το χρέος τους εις ακέραιον και εγκαίρως. Προς αυτή την κατεύθυνση, προσέφεραν στα ταμεία στήριξης της Ευρωζώνης νέα εργαλεία, προκειμένου να αποτρέψουν άλλες χώρες να αντιμετωπίσουν δυσκολίες με το χρέος τους.

– Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστήριζε ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα δεχόταν ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή χρηματοδότησης. Αυτό θα απειλούσε τις ελληνικές τράπεζες, τις οποίες έχει στηρίξει με δάνεια δεκάδων δισ. ευρώ. Πώς και άλλαξε γνώμη;

– Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, έπεισε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να καλύψουν την ΕΚΤ. Στο διάστημα που θα διαρκέσει η ανταλλαγή των ομολόγων, η Ευρωζώνη θα προσφέρει εγγυήσεις προκειμένου η ΕΚΤ να εξακολουθήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα. Στην περίπτωση που οι εγγυήσεις δεν πουληθούν, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα παράσχουν ασφάλεια ύψους 35 δισ. στην ΕΚΤ. Στην πράξη, λοιπόν, τα ελληνικά ομόλογα θα εξακολουθήσουν να γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ.

– Υπήρξε ανησυχία για «πιστωτικό γεγονός» που θα πυροδοτούσε πληρωμές CDS, τα ασφάλιστρα έναντι πτώχευσης. Θα συμβεί αυτό;

– H εκτίμηση της Διεθνούς Ενωσης Swaps και Παραγώγων (ISDA), που καλείται να λάβει θέση σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι για κάτι τέτοιο, καθώς η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα γίνει σε εθελοντική βάση – κάτι που τόνισε και ο κ. Τρισέ. Αν μια συμφωνία δεν δεσμεύει όλους τους κατόχους ομολόγων, είναι απίθανο να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.

– Τι σημαίνει η συμφωνία για τα ασφαλιστικά μας ταμεία; Θα υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης συντάξεων;

– Τα ασφαλιστικά ταμεία θα επιλέξουν την ανταλλαγή (swap) των ομολόγων που κατέχουν στην ονομαστική τους αξία με άλλα μακροπρόθεσμα. Αρα δεν θα έχουν πρόβλημα.

– Οι τράπεζες τι λογιστική ζημία θα πρέπει να γράψουν στα βιβλία τους;

– Θα καταγράψουν απώλειες 21%, εφόσον δεχθούν να συμμετάσχουν στο «κούρεμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή