Ανακωχή ενός μηνός με τα ταξί

Ανακωχή ενός μηνός με τα ταξί

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη διαπραγματευτική επιτυχία των Βρυξελλών, θα επιχειρήσει τις αμέσως ερχόμενες ημέρες o κ. Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός θα τονίσει επίσης την αναγκαιότητα να συνεχιστούν με ταχείς ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταδειχθεί στο εξωτερικό η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει αποφασιστικά μέχρι το τέλος. Οσονούπω αναμένεται να φθάσουν στα υπουργικά γραφεία οι γραπτές παραινέσεις του πρωθυπουργού για μετρήσιμα αποτελέσματα ώς το τέλος του Αυγούστου. Στόχος είναι να προχωρήσουν όχι μόνο το Μεσοπρόθεσμο, αλλά και οι παράλληλες, κοινωνικού ή αναπτυξιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες, με σκοπό ο πρωθυπουργός να ταξιδέψει ώς τη Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτεμβρίου με τον χαρτοφύλακά του γεμάτο.

Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης εντάσσεται και ο σχεδιασμός για δύο υπουργικά συμβούλια εντός της εβδομάδος (σήμερα και την Πέμπτη), με θέματα όπως η διευθέτηση του ζητήματος των αυθαιρέτων, αλλά και ο τρόπος οργάνωσης δημοψηφισμάτων και η αυστηρότερη νομοθεσία στην πάταξη του εγκλήματος στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο κ. Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει αύριο και στους βουλευτές του κόμματός του, σε πανηγυρικούς τόνους για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής.

Στο εσωτερικό πεδίο παραμένει ανοιχτό το μέτωπο με τους ιδιοκτήτες ταξί. Η κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί να κηρύξει ανακωχή τουλάχιστον ώς το τέλος του Αυγούστου, ώστε να σταματήσουν οι «ασύμμετρες» κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί εντός της τουριστικής σεζόν. Στη διάρκεια της ανακωχής αυτής η κυβέρνηση καλεί σε διάλογο τους απεργούς, με την προϋπόθεση να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Η βασική γραμμή έγινε εμφανής χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Η. Μόσιαλο, ο οποίος γνωστοποίησε ότι: «Σε σύντομο  χρονικό διάστημα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, με βάση τις οποίες θα γίνει ανοιχτή και ενδελεχής διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους». Υπέρ μιας ανακωχής έως ότου διευθετηθεί το θέμα, τάχθηκε σαφώς νωρίτερα στο κρατικό ραδιόφωνο και ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας.

Το θέμα των ταξί είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και για το ενδοκομματικό μέτωπο. Σήμερα το απόγευμα ο κ. Ιω. Ραγκούσης, στον σχετικό διευρυμένο Κοινοβουλευτικό Τομέα (ΚΤΕ), θα αντιμετωπίσει τους βουλευτές, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες τον επέκριναν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός δεν πρόκειται να παρουσιάσει στους βουλευτές τις νέες προτάσεις του, διότι δεν προτίθεται να τις γνωστοποιήσει πριν από την έναρξη του διαλόγου με τους ιδιοκτήτες ταξί.

Μεταξύ των βουλευτών επικρατεί ανησυχία περί το ζήτημα, καθώς άπαντες αντιλήφθηκαν χθες ότι ο κ. Ραγκούσης (δι’ άρθρου του στα «Νέα») δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της πλήρους απελευθέρωσης του επαγγέλματος. Αντιθέτως, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ο υπουργός θα φέρει σήμερα τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους, ζητώντας να μην αντιδρούν για κάτι το οποίο ψήφισαν οι ίδιοι πριν από λίγους μήνες. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο σημερινός ΚΤΕ δεν πρόκειται να καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Εν τω μεταξύ χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου γευμάτισε, συνοδευόμενος από τον κ. Στ. Λαμπρινίδη, με την Υπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε Λαίδη Κάθυ Αστον, η οποία παρευρέθη στην Αθήνα στο πλαίσιο των διακοπών της. Εγινε συζήτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ε.Ε., αλλά και στα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως η χρονίζουσα κρίση στη Λιβύη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή