Μετατάξεις και οικονομική εξυγίανση στους ΟΤΑ

Μετατάξεις και οικονομική εξυγίανση στους ΟΤΑ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνολική ρύθμιση για τη μετακίνηση υπαλλήλων μεταξύ ΟΤΑ της ίδιας Περιφέρειας προχωρεί το υπ. Εσωτερικών προκειμένου να καλύψει ελλείψεις στο προσωπικό κάποιων δήμων και υπηρεσιών και να αντιμετωπίσει το μισθολογικό κόστος του πλεονάζοντος προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες και δήμους. Τον εθελοντικό ή υποχρεωτικό χαρακτήρα της ρύθμισης και τους όρους υπό τους οποίους θα γίνουν οι μετακινήσεις θα συζητήσει η ηγεσία του υπ. Εσωτερικών τις επόμενες ημέρες με την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΚΕΔΚΕ. Επιπλέον θα συζητηθεί σε ποιες περιπτώσεις θα γίνουν μετατάξεις και σε ποιες αποσπάσεις. Οι μετακινήσεις θα γίνουν μόνο μεταξύ ΟΤΑ της ίδιας Περιφέρειας για να μη διαταραχθούν οι συνθήκες οικογενειακής διαβίωσης των εργαζομένων.

Πέρα από τις μετακινήσεις υπαλλήλων για μείωση μισθολογικού κόστους, το υπ. Εσωτερικών σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) -που καθίσταται πλέον άτυπος χρηματοοικονομικός σύμβουλος- θα μελετήσει κάθε δήμο ξεχωριστά προκειμένου να εξευρεθεί εξατομικευμένη λύση για την εξυγίανση των οικονομικών του. Οπως σημείωσε ο υφ. Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλος, θα γίνει εκ νέου αξιολόγηση με σύνθετα κριτήρια για την δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση των δήμων. Πέρα από τους 10 – 15 δήμους που (σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου) έχουν ανάγκη εξυγίανσης, ενδέχεται ακόμη 40 – 45 δήμοι να αντιμετωπίζουν μικρότερα προβλήματα. Ηδη, σε πρόγραμμα εξυγίανσης με το ΤΠκΔ, από τον «Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης», έχουν μπει οι δήμοι Πειραιά, Ρέντη – Νίκαιας, Βύρωνα και Αχαρνών. Το υπ. Εσωτερικών έχει συμφωνήσει αναχρηματοδότηση των χρεών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) με επιμήκυνση της πληρωμής στα 10 – 25 χρόνια και μείωση του επιτοκίου από 11,5% σε περίπου 6%. Ετσι μειώνεται η τοκοχρεολυτική δόση κατά το ήμισυ και απελευθερώνονται στους δήμους χρήματα για πληρωμές προς τρίτους. Για κάθε ΟΤΑ που έχει ανάγκη επιπλέον πόρων, το ΤΠκΔ θα εκπονήσει ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα, που θα εγκρίνεται από ανεξάρτητη Ελεγκτική Επιτροπή, με επικεφαλής το Ελεγκτικό Συνέδριο. Βασική υποχρέωση των ΟΤΑ που θα εντάσσονται σε τέτοιο πρόγραμμα εξυγίανσης είναι η μείωση των δαπανών και η αύξηση των εσόδων. Στους ΟΤΑ αυτούς θα δοθούν χαμηλότοκα δάνεια για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς τρίτους και θα αναγκασθούν σε περιορισμό δαπανών. Οπως είπε ο κ. Καστανίδης «μπορεί να παγώσουν δαπάνες όπως «συναυλίες και δημόσιες σχέσεις»»…

Συγχρόνως, το υπ. Εσωτερικών προωθεί δύο συμφωνίες με το υπ. Οικονομικών. Η πρώτη αφορά τη δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών του κράτους προς τους δήμους με τις οφειλές των δήμων προς ασφαλιστικά ταμεία και άλλους δημόσιους φορείς. Η δεύτερη συμφωνία αφορά την εξασφάλιση ρευστότητας στο ΤΠκΔ, για να μπορεί να χορηγεί δάνεια στους δήμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή