Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εντατικός κύκλος απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό του Προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, άρχισε χθες στη Λευκωσία μέσα σε βαρύ κλίμα. Οι πρόσφατες ακραίες αναφορές του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, ότι τα κατοχικά στρατεύματα δεν πρόκειται να αποχωρήσουν και ότι αποκλείεται επιστροφή του Ριζοκάρπασου και της Μόρφου, ρίχνουν βαριά σκιά στη διαδικασία. Την ίδια στιγμή, στην Κύπρο, κορυφώνεται ο προβληματισμός για τις συνέπειες που θα έχει στην οικονομία η καταστροφή που προκλήθηκε από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας έχει να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό μέτωπο, με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του να βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, στην τελική ευθεία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι κ. Χριστόφιας και Ερογλου συναντήθηκαν χθες, στην πρώτη από τις συνολικά 19 συναντήσεις των εντατικών διαπραγματεύσεων, στις οποίες συμφώνησαν και συζήτησαν το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στις 10 π.μ. και η διαπραγμάτευση διήρκεσε 4,5 ώρες.

Μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, οπότε και ολοκληρώνεται ο κύκλος των 19 συναντήσεων, συμφωνήθηκε να συζητηθούν όλες οι πτυχές, όλα τα κεφάλαια, δηλαδή διακυβέρνηση, οικονομία, Ε.Ε., περιουσιακό, εδαφικό, ασφάλεια – εγγυήσεις, καθώς και το θέμα των εποίκων. Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, θα πραγματοποιηθεί νέα τριμερής συνάντηση υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στη Νέα Υόρκη.

Οι δηλώσεις Ερντογάν, αλλά και η κατάσταση της οικονομίας στην Κύπρο, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος μεταβαίνει στο Παρίσι, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή