Αιχμές δικαστικών κατά εκτελεστικής εξουσίας για τη βία

Αιχμές δικαστικών κατά εκτελεστικής εξουσίας για τη βία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πολιτεία διαθέτει ένα πλούσιο και επαρκές οπλοστάσιο κατά της βίας και του οργανωμένου εγκλήματος, ανεξαρτήτως αν οι λύσεις είναι αποτελεσματικές, τόνισε μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές κατά της εκτελεστικής εξουσίας τόσο για μη έκτιση των ποινών όσο και για την πλημμελή εφαρμογή των ίδιων των νόμων που αυτή ψηφίζει.

Κορυφαίο παράδειγμα χαρακτήρισε τη μη ενεργοποίηση των καμερών στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, αφού ούτε τα απαραίτητα προεδρικά διατάγματα έχουν εκδοθεί ούτε έχουν αγοραστεί οι κατάλληλες κάμερες. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη χρησιμοποιούμενη τα τελευταία χρόνια αυστηροποίηση των ποινών «μάλλον επικοινωνιακό τέχνασμα», όπως και την εύκολη «κακουργηματοποίηση» αδικημάτων, που φέρνουν σε δύσκολα θέση τους δικαστές για να τα τεκμηριώσουν. Τάχθηκε, δε, υπέρ της έκτισης οπωσδήποτε μέρους της ποινής, αντί της εξαγοράς έναντι 3 ευρώ ημερησίως, ή ακόμη και της παροχής κοινωφελούς εργασίας.

Σημείωσε ότι το επιβαρυντικό μέτρο της κουκούλας έχει αποδώσει, αφού έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ποινικών δικογραφιών και προφυλακίσεων, έκρινε όμως ότι δεν υπάρχουν σταθεροί και πάγιοι κανόνες εμπλοκής της ΕΛ.ΑΣ. σε διαδηλώσεις, που να είναι αποδεκτοί από όλο το πολιτικό σύστημα. Αν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν πολύ προσεκτικός στις εκφράσεις του, οι δύο αντεισαγγελείς που τον συνόδευαν, οι κ. Φ. Μακρής και Νικ. Μαύρος, ευθέως κατελόγισαν ευθύνες στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Οταν μάλιστα ο κ. Μαύρος υποστήριξε ότι «τα παιδιά διδάσκονται από τις τρεις εξουσίες» κι ότι «πρώτη αιτία είστε εσείς», ο πρόεδρος της επιτροπής παρενέβη και χαρακτήρισε απαράδεκτο τον αφορισμό του εισαγγελέα. Ο κ. Μαύρος όμως συνέχισε: «Οι νόμοι είναι αυστηροί, αλλά η Πολιτεία τούς αναιρεί είτε παραγράφοντας αδικήματα είτε θεσμοθετώντας π.χ. περαιώσεις είτε βγάζοντας με νόμους έξω κρατουμένους γιατί δεν επαρκούν οι χώροι των φυλακών.

ΔΗΣΥ και Αρμα Πολιτών

Νωρίτερα τοποθετήθηκαν στον διάλογο που διεξάγεται για την αντιμετώπιση της βίας η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη καθώς και ο εκπρόσωπος του Αρματος Πολιτών κ. Βασ. Οικονόμου. Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου για τις διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί θανάσιμα πλήγματα το εμπόριο και οι επιχειρήσεις. «Αυτός ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος», είπε η κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι «αν δεν περάσει μήνυμα ομοψυχίας, δεν θα πετύχουμε τίποτε».

Από την άλλη, ο κ. Βασ. Οικονόμου απέδωσε μέγα μέρος της ευθύνης της κλιμακούμενης βίας στην αναξιοπιστία των πολιτικών, που εκδηλώνεται είτε με τη μη εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων είτε με το φιάσκο των Εξεταστικών. Τάχθηκε επίσης υπέρ ενός νέου Συντάγματος και της κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης για τα κόμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή