Οικονόμου: «Η απέναντι πλευρά επιδιώκει να υπάρξει νεκρός»

Οικονόμου: «Η απέναντι πλευρά επιδιώκει να υπάρξει νεκρός»

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η απέναντι πλευρά επιδιώκει να υπάρξει νεκρός αυτή την περίοδο κι είναι σίγουρο ότι αν δεν ενεργήσουμε στην κατεύθυνση ενός δόγματος εσωτερικής ασφάλειας με διακομματική συναίνεση, δεν θα καταστεί δυνατή και διαχειρίσιμη η κρίση των σημερινών ασυμμετρικών προοπτικών», τόνισε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ελ. Οικονόμου, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που διεξάγεται για την αντιμετώπιση της βίας.

Οι βουλευτές άκουσαν συγκλονισμένοι από τον κ. Οικονόμου ότι από το 2007 υπάρχει συνεχής κλιμάκωση της βίας και προοδευτική αναβάθμιση του οπλισμού. Ειδικότερα, στα επεισόδια του περασμένου Ιουνίου διαπιστώθηκε ότι οι μολότοφ από εμπρηστικές έχουν μετατραπεί σε εκρηκτικές, αφού στο μπουκάλι με το καύσιμο μπαίνουν κινέζικες «γουρούνες» (πυροτεχνήματα) και παχύρρευστα υγρά για να περιλούζουν τους αστυνομικούς και να συνεχίζουν να καίγονται. Ακόμη, χρησιμοποιήθηκαν τόξα, σφενδόνες με μπουλόνια, φωτοβολίδες απευθείας στο πρόσωπο των αστυνομικών, πυροσβεστήρες σκόνης και χρώματα που βουλώνουν τις αντιασφυξιογόνες μάσκες, τοξικά και καυστικά υγρά, ενώ στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη εκτοξεύθηκαν και μπουκάλια με ούρα κατά των αστυνομικών. Πέραν αυτών, ο κ. Οικονόμου είπε ότι διαπιστώθηκε «μια κατ’ αρχήν ανοχή μεταξύ αναρχικών και ομάδων φασίζουσας ακροδεξιάς προσέγγισης».

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. μίλησε για την ανάγκη ενός σύγχρονου πλαισίου κανόνων εμπλοκής της αστυνομίας και αντιμετώπισης των ευθυνών για τις καταστροφές, καθώς και την ανάγκη έκτισης των ποινών ειδικά για τρομοκρατικές ενέργειες και οργανωμένο έγκλημα. Μίλησε ακόμη για κενά νόμου και μεγάλη ανεκτικότητα έναντι των εμπλεκομένων σε τρομοκρατικές ενέργειες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με το ισχύον καθεστώς προφυλακίσεως είναι δύσκολο να προφυλακιστεί κάποιος που συλλαμβάνεται με καλάσνικοφ, παρότι πρόκειται για κακούργημα. Αναφέρθηκε, τέλος, στον «ψυχολογικό πόλεμο» των μπλογκ και στην ανάγκη τήρησης των κανόνων δεοντολογίας από τα μέσα ενημέρωσης ώστε ούτε να προβάλλονται κακοποιοί ούτε να κατεξευτελίζεται η αστυνομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή