Στο στόχαστρο της Ν.Δ. η «παροχή ασφάλειας»

Στο στόχαστρο της Ν.Δ. η «παροχή ασφάλειας»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ασάφειες, την αναποτελεσματικότητα αλλά και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων και η παροχή εγγυήσεων προς τους πιστωτές, επικεντρώνεται η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να «ακυρώσει» την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά την πρόσφατη απόφαση της συνόδου κορυφής. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μεταβολή στάσης αλλά επιμονή στην ανάγκη αναθέρμανσης της οικονομίας.

Παρά το γεγονός ότι ο δημόσιος λόγος της Ν.Δ. τα τελευταία 24ωρα επικεντρώνεται σχεδόν μονοθεματικά στο ζήτημα των ταξί (χθες οι ανακοινώσεις του εκπροσώπου κ. Γ. Μιχελάκη αφορούσαν αποκλειστικά το θέμα και τις προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού για την ανακολουθία των υπουργών του), σειρά στελεχών της Συγγρού «έδειχνε» προς τις εμπράγματες εγγυήσεις που ζητούν τουλάχιστον δύο χώρες της Ευρωζώνης προκειμένου να δοθεί το νέο πακέτο χρηματοδότησης. Μάλιστα, αρκετοί γαλάζιοι έκαναν λόγο για λαθροχειρία της κυβέρνησης στη μετάφραση του όρου collateral arrangement της συμφωνίας, κατηγορώντας τα κυβερνητικά στελέχη ότι συνειδητά τον μετέφρασαν ως «παροχή ασφάλειας» αντί του ορθού, κατά τους γαλάζιους, «εμπράγματες εγγυήσεις».

Πρόταση σε Σαμαρά;

Αίσθηση προκάλεσε στο γαλάζιο στρατόπεδο χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal για τους αρχηγούς των δύο κομμάτων εξουσίας, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε προτείνει, το 2004, στον κ. Αντ. Σαμαρά να συνεργασθεί με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της τότε «αμφίπλευρης» διεύρυνσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει Σοσιαλιστής. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά, εξ αυτών που συνομίλησαν με τον δημοσιογράφο της WSJ, αρνούνταν ότι κατά τις συνομιλίες τους επιβεβαίωσαν τη σχετική πληροφορία.

Εξάλλου, την ατζέντα της συζήτησης σχετικά με το πολιτικό χρήμα και τη λειτουργία των κομμάτων άνοιξε η ΟΝΝΕΔ. Στην πρωτοβουλία ανταποκρίθηκε σειρά πολιτικών, και από τα δύο κόμματα, αλλά και πανεπιστημιακών. Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του κ. Ηλία Μόσιαλου υπέρ ενός εκλογικού συστήματος όπου 120 βουλευτές θα αναδεικνύονται με εθνική λίστα και 180 σε εξήντα τριεδρικές περιφέρειες, τοποθέτηση που διαφοροποιείται σε σχέση με τις 180 μονοεδρικές που προέκρινε το κυβερνητικό σχέδιο. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου υπέρ της ενίσχυσης του θεσμού των δημοψηφισμάτων, τη στιγμή που το κόμμα είναι επιφυλακτικό και ο κ. Γ. Μιχελάκης σημείωνε πως «ο κ. Παπανδρέου βιάζεται για τα μελλοντικά δημοψηφίσματα που δεν απασχολούν σήμερα κανέναν πολίτη».

Η πρόταση που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Ανδ. Παπαμιμίκος προβλέπει Βουλή 200 βουλευτών, ισοδύναμες εκλογικές περιφέρειες 6 – 8 βουλευτών, νόμο που θα ρυθμίζει τη λειτουργία, τη νομική προσωπικότητα και τον δικαστικό έλεγχο των κομμάτων, τήρηση βιβλίων Γ΄ κατηγορίας, μεικτή χρηματοδότηση με ονομαστικοποίηση χορηγών και περιορισμό της κρατικής ενίσχυσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή