Εντονη κριτική στο νομοσχέδιο από πρυτάνεις

Εντονη κριτική στο νομοσχέδιο από πρυτάνεις

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση να προκαλέσουν οξύτατες αντιδράσεις στα ιδρύματα με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, επισήμαναν χθες οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Συγκεκριμένα, απάντησαν στις ερωτήσεις των βουλευτών οι εκπρόσωποι της συνόδου των Πρυτάνεων, της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ, της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και της ομοσπονδίας των διδασκόντων στα ΤΕΙ (ΟΣΕΠ).

«Χρειάζονται τομές. Οι προτάσεις μας θωρακίζουν, αλλά δεν αποδομούν το πανεπιστήμιο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ενώ ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κ. Ιωάννης Μυλόπουλος ανέφερε ότι οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας «οδηγούν τα ιδρύματα από το γερασμένο αυτοδιοίκητο στο ταραχώδες αδιοίκητο», εννοώντας την πρόσφατη θέση της Συνόδου ότι η εφαρμογή του νόμου θα οδηγήσει σε αδυναμία διοίκησης λειτουργίας των πανεπιστημίων από 1ης Σεπτεμβρίου με τη διάλυση των βασικών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων. Ειδικότερα, ο κ. Παπαθεοδώρου στην ομιλία του αποκρυστάλλωσε τις θέσεις της Συνόδου διατυπώνοντας τρεις βασικές προτάσεις για αλλαγή στο νομοσχέδιο:

– Το Συμβούλιο Ιδρύματος να έχει αποκλειστικά ελεγκτικές και εποπτικές αρμοδιότητες, και η Σύγκλητος να καταρτίζει τον Οργανισμό και τον Εσωτερικό Κανονισμό του Ιδρύματος, μετά γνώμη του Συμβουλίου.

– Να διατηρηθεί η οντότητα του Τμήματος ως ακαδημαϊκή μονάδα βάσης, που αναφέρεται σε γνωστικό πεδίο και οδηγεί σε συγκεκριμένο πτυχίο.

– Ο πρύτανης να εκλέγεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα με στάθμιση ψήφου ή από σώμα εκλεκτόρων πανεπιστημίων.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η ομιλία του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ κ. Νίκου Σταυρακάκη, ο οποίος τόνισε ότι παρά τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια διαλόγου που έθεσε το υπουργείο, η πανεπιστημιακή κοινότητα κατέθεσε προτάσεις, οι οποίες όμως δεν ελήφθησαν υπόψη από το υπουργείο Παιδείας κατά τη σύνταξη του νόμου.

Απαντήσεις σε βουλευτές

Οι εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας απάντησαν σε ερωτήσεις των βουλευτών. Μεταξύ των απαντήσεων ξεχώρισαν εκείνες για τυχόν μη εφαρμογής του νόμου («Δεν μπορεί κανείς πρύτανης να μην εφαρμόσει τον νόμο, αλλά δεν θα εκποιήσω την ιδιότητα ως εκλεγμένο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου), και για τη σύνδεση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης με το ύψος της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων («Η εσωτερική και η εξωτερική αξιολόγηση ήδη εφαρμόζεται. Ζητούμε η όποια σύνδεση των αποτελεσμάτων της με τη χρηματοδότηση να μην έχει τιμωρητικό χαρακτήρα για τα ΑΕΙ, αλλά να οδηγήσει σε πρόσθετη στήριξη των ΑΕΙ», συμπλήρωσε ο κ. Παπαθεοδώρου).

Από την άλλη, οι ερωτήσεις των βουλευτών εστίασαν στη σημερινή κακή γενική εικόνα των ΑΕΙ και στο κατά πόσο το ισχύον σύστημα αυτοδιοίκησης ευθύνεται γι’ αυτή.

Τέλος, χθες, και η Σύγκλητος του ΕΜΠ συντάχθηκε με το ψήφισμα της έκτακτης συνεδρίασης των πρυτανικών αρχών, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Οι παλαιοί συμφοιτητές

Οι πρυτάνεις των μεγαλύτερων ΑΕΙ της χώρας (Αθηνών, ΑΠΘ, ΕΜΠ) κλήθηκαν από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για να παρουσιάσουν τις θέσεις των ιδρυμάτων τους για τις προωθούμενες αλλαγές. Ο κ. Ιωάν. Μυλόπουλος (ΑΠΘ) ήταν παρών, ενώ ο κ. Σ. Σιμόπουλος (ΕΜΠ) απουσίαζε διότι είχε συνεδρίαση της Συγκλήτου. Επίσης, ο κ. Θ. Πελεγρίνης (Αθηνών) απουσίαζε λόγω προσωπικού προβλήματος. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν, ωστόσο, ότι απουσίαζε για να αποφύγει τη δύσκολη θέση να «αμυνθεί» ενώπιον των βουλευτών για την απόφαση της Συγκλήτου να μην εφαρμόσει τον νόμο που θα έχει ψηφιστεί «πραξικοπηματικά», όπως έλεγε, από τη Βουλή. Οσο για τον κ. Μυλόπουλο, θύμισε στην υπουργό τα κοινά φοιτητικά τους χρόνια -στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ-, για να υποστηρίξει τις θέσεις των ΑΕΙ. «Είμαστε συνομήλικοι με την Αννα», είπε. Εκείνη του αντέταξε ότι είναι μεγαλύτερος, αλλά αυτός επισήμανε μόνο κατά τέσσερις μήνες. «Αλλά ασπρίσαμε από τα προβλήματα των ΑΕΙ», εκτίμησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή