Ημερίδα πρέσβεων για επενδύσεις

Ημερίδα πρέσβεων για επενδύσεις

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προώθηση της εξωστρέφειας της χώρας, με έμφαση στους τομείς προσέλκυσης επενδύσεων και αύξησης των εξαγωγών μέσα από την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των ευκαιριών που προσφέρει η Ελλάδα, θα είναι ο κεντρικός άξονας της ημερίδας των Ελλήνων πρέσβεων η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών. Στην ημερίδα, την οποία θα παρακολουθήσουν επικεφαλής διπλωματικών αρχών στο εξωτερικό αλλά και πρέσβεις που υπηρετούν στην κεντρική υπηρεσία, θα μιλήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ από τους υπόλοιπους ομιλητές αναδεικνύεται η έμφαση που θα δοθεί στην οικονομία. Ετσι, εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Λαμπρινίδη, τον υφυπουργό Δημ. Δόλλη και τον γ.γ., πρέσβη Ιω. Ζέπο οι οποίοι θα εστιάσουν και στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος, ο υπουργός Εθν. Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Χ. Παμπούκης.

Χθες ο κ. Λαμπρινίδης ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στην εξωτερική πολιτική. Για τα ελληνοτουρκικά, δήλωσε ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν αποκλειστικά την υφαλοκρηπίδα και διέψευσε τις όποιες πληροφορίες περί διαπραγμάτευσης για το καθεστώς στο Αιγαίο και υπογραφής συνυποσχετικού. «Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα», δήλωσε για τις διερευνητικές, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία δεν άλλαξε συμπεριφορά». Οσον αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών αποδοκίμασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι είναι αντίθετες με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και υπονομεύουν τις προσπάθειες, ενώ επισήμανε ότι «η Τουρκία κρατά το κλειδί της λύσης».

ΠΓΔΜ, Αλβανία, ελληνορωσικές σχέσεις

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Λαμπρινίδης μίλησε για αδιαλλαξία από πλευράς του Νίκολα Γκρούεφσκι, τον οποίο κάλεσε να καταλάβει ότι «είναι καιρός να γράψει Ιστορία για τη χώρα του και όχι να ξαναγράψει τη δική μας Ιστορία». Αναφερόμενος, δε, στην κατάσταση στην Αλβανία, εμφανίστηκε προβληματισμένος για την αύξηση του εθνικισμού και πρόσθεσε ότι η μεταχείριση της ελληνικής μειονότητας αποτελεί βαρόμετρο στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα. Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις, μίλησε για μια νέα στρατηγική σχέση προσθέτοντας ότι τα προβλήματα στον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης προέκυψαν από τη Βουλγαρία. Τέλος, με αφορμή την ενημέρωση που έκανε στην επιτροπή ο κ. Μαν. Γλέζος για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την προσπάθεια.

Ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Ν.Δ. κ. Π. Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία στα ελληνοτουρκικά και ζήτησε να γίνεται τακτική ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων για τις εξελίξεις στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή